2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vasúton kötik össze a Kelet országait és az Európai Uniót

Szándéknyilatkozatot írtak alá egy Kína és Európa közötti vasúti áruszállításra specializálódó vegyes vállalat létrehozásáról magyar, orosz és osztrák vasúti érdekeltségű cégek Budapesten. A szállítmányozásnak is meg kell felelnie a klímavédelmi elvárásoknak, és ez a vasút nélkül lehetetlen volna.

Az MTI közleménye szerint a magyar tulajdonú CER Cargo Holding SE, az orosz vasúti érdekeltségű RZDL Europe Kft. és az osztrák Rail Cargo Group magyar leányvállalata, a Rail Cargo Hungaria Zrt. képviselői láttak el kézjegyükkel egy közös vasúti áruszállításra specializálódott vállalat létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot 2021. december 14-én Budapesten, a Pénzügyminisztériumban.

Clemens Först, a Rail Cargo Austria igazgatósági tagja és szóvivője, Horváth László, a CER Cargo Holding igazgatósági elnöke és Dmitry Murev, az RZD Logistics vezérigazgatója Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az aláírás kapcsán Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a Záhony Logisztikai és Ipari Övezet ezzel megkezdi a vasúti árufuvarozási szolgáltatásokat Kína és Európa között.

A záhonyi vasúti és áruforgalmi csomópont létrehozása nemcsak hazai szinten, hanem Európa számára is stratégiai jelentőségű, mivel összeköti a Kelet országait az Európai Unióval 

– fejtette ki a miniszter.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy a következő években a vasút fejlesztése prioritást élvez. A klímavédelmi követelményeket a szállítmányozásnak is teljesítenie kell, és a károsanyag-kibocsátás megfelelő mértékű csökkentését jól működő vasúti hálózat nélkül nem lehetne elérni – derült ki a miniszter szavaiból.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam