2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szupergyors vasútvonalat avattak Spanyolországban

A legelső AVE-vonal, azaz nagy sebességű spanyol vasútvonal a Madrid és Sevilla közötti szakaszon nyílt meg 1992-ben. Azóta a szolgáltatás egyre bővül, 2021. december 20-án adták át az AVE szuperexpressz-hálózat legújabb, Madridot és a galíciai Ourensét összekötő szakaszát.

Az ünnepélyes átadóra az ourensei A Gudina pályaudvaron került sor Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök jelenlétében.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az AVE Madrid és a galíciai Ourense közötti új vonalának ünnepélyes átadásán az oursensei A Gudina pályaudvaron 2021. december 20-án Fotó: MTI/EPA/EFE/Emilio Naranjo

Egy szerelvény meg is tette az utat Madrid és Orense között, az átadásról és az első útról mutatunk képeket.

Egy szerelvény Oursensében az ünnepélyes átadás napján Fotó: MTI/EPA/EFE/Brais Lorenzo

Az AVE eredetileg az Alta Velocidad Española rövidítése. Márkanév volt, de ma a köznyelvben valamennyi nagy sebességű vasútvonalra használják.

Vonat az AVE spanyol szuperexpressz-hálózat legújabb, Madrid és a galíciai Ourense közötti szakaszán Fotó: MTI/EPA/EFE/Brais Lorenzo

Az Alta Velocidad Española névadás játékos, ugyanis a rövidítésül használt AVE szó spanyolul madarat jelent.

Egy érdeklődő fényképezi az elhaladó szerelvényt Fotó: MTI/EPA/EFE/Brais Lorenzo

Az AVE-járatokat a spanyol állami vasúti vállalat, a Renfe üzemelteti Spanyolországban, illetve a nemzetközi viszonylatokon is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam