2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekord: az eladott új autók kétharmada elektromos volt tavaly Norvégiában

Világrekordot állítottak be a norvégok az elektromosautó-vásárlás terén: 48 százalékkal nőtt a villanyautók értékesítése tavaly a skandináv országban, így 2021-ben minden három eladott új autóból kettő teljesen elektromos volt a Norvég Királyságban. A klasszikus hajtású járművek kivezetésében is világelső lehet az északi állam.

A 2021-ben beállított kétharmados rekord előtt, 2020-ban értékesített új járművek 54,3 százaléka volt teljesen elektromos autó, 2019-ben 42,4 százalék volt ez az arány. 2018-ban a villanyautók piaci részesedése 31,2 százalék, 2013-ben 5,5 százalék, 2010-ben pedig még csak 1 százalék volt Norvégiában.

Tavaly a Tesla adta el ott a legtöbb elektromos autót, amivel a teljes autópiac 11,5 százalékát szerezte meg, a második helyre szorítva vissza a 9,4 százalékot elérő Volkswagent 

– részletezte az MTI az eredményeket.

Közlekedés Norvégiában az éjféli nap fényében Fotó: MTI/EPA/NTB Scanpix/Rune Stoltz Bertinussen

A skandináv országban

a tervek szerint 2025-re szüntetik be a fosszilis üzemanyaggal hajtott új autók értékesítését, és ha ez valóban megvalósul, akkor Norvégia világelső lesz a klasszikus meghajtású járművek kivezetésében.

Az országban az elektromos autók számos adó- és díjkedvezményt élveznek, például nem kell utánuk autópálya- és a parkolási díjat sem fizetni.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam