2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eger lesz a tiszta közlekedés magyar mintavárosa?

Ingyenes parkolás a zöld rendszámmal ellátott autóknak, emelkedő parkolási díjak a klasszikus meghajtású járműveknek, szinte ingyen igénybe vehető közösségi közlekedés és fejlődő infrastruktúra – egyre több intézkedés segíti Egerben a forgalomcsökkentést, a közlekedés kizöldítését és az elektrifikációt.

Közösségi közlekedés, szinte ingyen

A város közgyűlése még 2021 decemberében hozott határozatot arról, hogy az egri lakosok majdnem ingyen utazhatnak a városban közlekedő buszokon 

adta hírül a villanyautosok.hu.

Elszámolási okokból ezer forintot azért fizetniük kell az éves bérletekért mind a felnőtteknek, mind a diákoknak, de mivel az éves felnőttbérlet 63 ezer, az egy évig érvényes diákbérlet pedig 27 ezer forintba került korábban, a kedvezmény így is jelentős.

Parkolással a tisztább városi levegőért

Talán kevéssé köztudott, de a zöld rendszámos autók már 2016. augusztus 1-je óta ingyen parkolhatnak Egerben.

A kedvezményes közösségi közlekedést viszont részben éppen a parkolási díjakból szeretné finanszírozni a város, ezért a fosszilis üzemanyagokkal hajtott autók parkolásának díját száz forinttal megemelték.

Az intézkedés miatt csökkenhet a város gépjárműforgalma, illetve a magasabb díjak többeket ösztönözhetnek majd arra, hogy autó helyett a közösségi közlekedést válasszák.

A behavazott Eger látképe 2021 februárjában Fotó: MTVA Fotó/Molnár-Bernáth László

A villanyautózást infrastruktúrával is bátorítja a város

Az villanyautózást nemcsak az ingyenes parkolással támogatják, hanem megfelelő számú töltővel is bátorítják Egerben. Az MVM Mobiliti Kft. által üzemeltetett töltőpontokról a részletes információk megtalálhatók a TöltőPont térképén, illetve az applikációban ellenőrizhető a töltők foglaltsága is.

A városban azonban több szolgáltató is működtet töltőket, többek között a Lidl Magyarország Bt. vagy a V4 Plus Kft. is. Szerencsére a MEKH térképre tette az elektromos töltőket

írtuk nemrég. A részletes keresésre alkalmas online segítség ide kattintva érhető el.

Zöld város, zöld buszok

Ahogyan erről szintén beszámoltunk, 2021 decemberében 8,6 milliárd forintos támogatásról szóló megállapodást írt alá a Mobiliti Volánbusz Kft. és a Volánbusz Közlekedési Zrt. által alapított konzorcium a Zöld Busz Programot koordináló Humda Zrt.-vel, a pénzből hat megyeszékhelyen, köztük Egerben állhatnak forgalomba tisztán elektromos meghajtású autóbuszok 2022-ben. Egerbe 6 ilyen kibocsátásmentes busz érkezik. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam