2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meg fogja érezni a brit költségvetés a villanyautók terjedését

A járvány előtt, 2019-ben 16,4 milliárd font bevétele származott a brit költségvetésnek a szigetországban cirkáló 32,9 millió jármű fogyasztásának üzemanyagadójából. Az elektromos autók terjedésének optimista forgatókönyvét alapul véve ez a bevétel 2028-ig 11,4 milliárd fontra csökkenhet.

Nagy adóbevétel-kiesést okoz tehát a költségvetésnek a közlekedés elektrifikációja: az 5 milliárd font nagyjából annyi, amennyit az autópályák és főútvonalak üzemeltetésére, karbantartására és bővítésére évente fordítanak a britek 

írja a telex.hu a RAC Foundation elemzését szemléző MTI közleménye alapján.

A RAC Foundation által készített tanulmány azonban azt is kimutatta, hogy az üzemanyagadóból származó bevétel csökkenését rövid távon mérsékeli, ha a dízeljárművekről először benzines és plug-in hibrid autókra állnak át a britek. Ha egyenesen elektromos autókra váltanának, a helyzet adószempontból jóval rosszabbul festene.

A Regent Street a klasszikus londoni emeletes busszal Fotó: Jamie Davies fotója az Unsplash-en

Az SMMT autóipari képviseleti szervezet statisztikája szerint 2021-ben 48,1 százalékot zuhant a dízelautók értékesítése az előző évihez képest, és mindössze 8,2 százalékát adták a teljes volumennek. Összehasonlításul: 2020-ban még az eladott autók 16 százaléka volt dízeles.

A hibrid autók értékesítése 64,7 százalékkal nőtt, és a teljes volumen 18 százalékát tették ki a hibrideladások.

A legkeresettebbek a benzines autók voltak 46,3 százalékkal, de 2020-hoz képest ezeknek is 15,7 százalékkal csökkentek az eladásai.

Neked ajánljuk
A magyarok nyitottak, de az áttöréshez szükség van a megfelelő ösztönzőkre Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok”
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam