2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagykorú lett a román roncsautóprogram

Rekordköltségvetéssel, előre tervezhető, három éves kifutással és egyszerűbb lebonyolítással indul a roncsautóprogram legújabb szakasza – jelentette be Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter egy bukaresti sajtótájékoztatón. 2022-től ráadásul már két öreg autót is el lehet számolni személyenként.

Idén február elején indul a program, amelynek keretében két öreg autót is leadhatnak a roncstelepre azok, akik új járművet szeretnének vásárolni a beszolgáltatott használt járműért vagy járművekért cserébe kapott állami támogatás felhasználásával 

– mondta a miniszter. A roncsautóprogram idei költségvetése 1,24 milliárd lej lesz.

Autók a behavazott Hargitán 2019-ben Fotó: MTI/Veres Nándor

12 ezer lej támogatásban részesülhet az, aki két, tizenöt évnél öregebb autót von ki a forgalomból. Két, tizenöt évnél nem öregebb autó esetén 9 ezer lej a támogatás. Egy leadott, 15 évnél nem öregebb jármű után 6 ezer lej állami támogatás jár, ez 7500 lejre nő, ha a jármű 15 évnél öregebb.

Azokat az autókat lehet roncsautónak elszámolni, amelyek legalább 6 évet futottak Romániában, ez a kötelezettség tavaly még 8 év volt.

Új hibrid vagy tisztán elektromos autók vásárlásához csak akkor lehet igénybe venni az állami támogatást, ha a vásárló beszolgáltat legalább egy roncsautót is. Tavaly ez még nem volt kötelező.

Aki teljesen elektromos autót szeretne vásárolni, az egy roncstelepre leadott jármű után maximum 46 500 lej támogatást kaphat, két öreg jármű leadása esetén pedig maximum 51 ezer lejt

– részletezte a 168.hu a program szabályait az MTI közleménye alapján.

Havas kereszteződés Buzauban 2012-ben Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

A cél továbbra is változatlan, minél több elöregedett autót kivonni a forgalomból – hangsúlyozta Tánczos Barna.

Egy év helyett most három évre hirdetik meg a roncsautóprogramot, amely így kiszámíthatóbbá válik. A program költségvetését 2023-ban és 2024-ben is 10 százalékkal növelik az előző évekhez képest.

Az éppen 18 éve elindított, tehát nagykorúvá váló, mostantól kiszámíthatóbbra és hatékonyabbra tervezett program célkitűzéseiről és újdonságairól a maszol.ro ebben a cikkben közölt további részleteket.

Neked ajánljuk
12 hidrogénvonatot állítanak forgalomba Dél-Romániában 9 eurós országos havi közlekedési bérletet vezetnek be a németek Korábban mehetnek nyugdíjba több szennyezett bányavidék lakosai Romániában Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: 168.hu
Vissza
Hírfolyam