2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már csak kis kerülők beiktatásával lehet ingyen autózni az Adriára

Megszűnt az elektromos autók ingyenes töltése, 2022. január 24-i kezdettel fizetni kell a horvát autópályák mentén az áramért az ELEN villámtöltő hálózat állomásain. Csak az autópályák pihenőit érinti egyelőre a változás, így kisebb településeket útba ejtve egy ideig még meg lehet úszni a dolgot.

A töltésért kilowattóra-alapon kell fizetni, a töltési díj és a maximális percdíjmentes töltési idő a töltőoszlop teljesítményétől függ, a töltőn felejtett autókért pedig percenként 1 kuna parkolási díjat kell fizetni a megadott töltési idő túllépése után.

Az éjszakai díjszabás kedvezőbb, a csúcsidőre vonatkozó magasabb díjakat nyári időszámítás idején reggel 8 és este 10 óra között, téli időszámítás idején pedig reggel 7 és este 9 között kell fizetni 

– részletezte az új tarifarendszert a horvát nemzeti energiaszolgáltató vállalat, a HEP Group által üzemeltetett töltőhálózat közleménye alapján a villanyautosok.hu elektromobilitással foglalkozó szakoldal.

Nyaralók Horvátországban, az Adria egyik sziklás strandján, Rovinj térségében Fotó: MTVA/Bizományosi/Branstetter Sándor

A maximum 22,1 kilowattos teljesítményű töltők esetében a díj csúcsidőben 2,70 HRK/kWh, csúcsidőn kívül 2,31 HRK/kWh. A 22,2–50 kilowattos teljesítményű töltők esetében csúcsidőben 3,50 HRK/kWh, csúcsidőn kívül 2,90 HRK/kWh, 50 kilowatt feletti teljesítményű töltőknél pedig csúcsidőben 4,95 HRK/kWh, csúcsidőn kívül 4,45 HRK/kWh lett a díjszabás.

A töltési idő 180, 60, illetve 45 percig tarthat, mielőtt elindul a percdíjfizetési kötelezettség.

A díjfizetéses rendszerbe tehát még nem minden állomást kapcsoltak be, a fizetős állomások listája ide kattintva megtalálható a villanyautosok.hu cikkében.

Neked ajánljuk
Tévedés, hogy lehetetlenül sok áramkútra lesz majd szükségünk Egyre közelebb a közös töltő bevezetéséhez Európa Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam