2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Összefogott négy légitársaság a klíma védelmében

Az easyJet, a Ryanair, a Jet2 és a Wizz Air az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetséggel közösen követel azonos szabályokat az európai repülőterekről induló valamennyi járatra – annak érdekében, hogy 2050-ig szén-dioxid-mentessé válhasson az európai légi közlekedés.

Az „Irány az 55%!” csomag részeként a kibocsátáskereskedelmi rendszer légi közlekedésre vonatkozó szabályainak reformját javasolja az Európai Bizottság. A javaslat csak az EU-n belüli járatokat érinti, pedig a kibocsátások több mint 60 százalékáért az EU-n kívülre induló és onnan érkező járatok felelősek.

A négy légitársaság és az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség közös állásfoglalása szerint ahhoz, hogy a légi közlekedési ágazat 2050-re szén-dioxid-mentessé váljon, elengedhetetlen a feladatok egyenlő elosztása minden szereplő között. 

Abszurd, hogy például a Brüsszelből Madridba vagy Budapestre repülő embereknek szén-dioxid-adót kelljen fizetniük, de a New Yorkba vagy Szingapúrba tartó, sokkal szennyezőbb utakra vállalkozók mentesüljenek alóla. Itt az ideje, hogy az EU véget vessen ennek az anomáliának, és a légi közlekedés összes kibocsátása megjelenjen a szén-dioxid-piacon

 – idézi a delina.hu William Todtsot, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség igazgatóját.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a közös állásfoglalás kapcsán így nyilatkozott:

Elengedhetetlennek tartjuk az Európai Unióba érkező és onnan induló minden járat bevonását a kibocsátáskereskedelmi rendszerbe. Azonban az idő sürget, így addig is, amíg ez megtörténik, minden tagországnak haladéktalanul követnie kellene Németország példáját, ahol utazási távolságtól függő repülőjegyadót vetettek ki minden járatra. Továbbá a légitársaságoknak és repülőtereknek nyújtott összes állami támogatást be kellene szüntetni.

Fotó: Pixabay/DirkDanielMann
Neked ajánljuk
12 hidrogénvonatot állítanak forgalomba Dél-Romániában Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval)
Tovább a forrásra: delina.hu
Vissza
Hírfolyam