2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Saját autót tartani drága és nem is hatékony

Vennél tehenet csak azért, hogy minden reggel ihass egy pohár tejet? – teszi fel a kérdést a Levegő Munkacsoport a Tiszta Városok Kampány részeként készített friss videójában, amelyben a civil szervezet a GreenGo e-carsharing szolgáltatóval együttműködve a saját autó ellen és az autómegosztás mellett érvel.

Egy átlagos autó idejének csak 4 százalékában van úton, így fenntartásának költségei aránytalanul magasak a valós használatához képest. Pont mintha egy egész tehenet tartanánk egy pohár tejért

írja a Levegő Munkacsoport a videót beharangozó cikkében, arra biztatva mindenkit, hogy amennyiben feltétlenül szükséges autót használniuk, inkább a közösségi autózást válasszák.

2016 végén indult el Budapesten a kizárólag elektromos autókat kínáló GreenGo közösségi autómegosztó szolgáltatás Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ma már több cég is kínál autómegosztó szolgáltatást, az egyre szélesebb választékból pedig már Magyarországon is lassan mindenki ki tudja majd választani a neki éppen megfelelő közautót, sőt a prémiumkategóriás autók is elérhetővé válhatnak bárki számára, mivel a percdíjak jellemzően alacsonyak – részletezi a civil szervezet.

A közösségi autókkal sok helyen ingyenesen lehet parkolni, és az autómegosztó cég fizet a karbantartási költségektől a biztosításon át az autópálya-matricáig mindent. Azért sem kell aggódni, hogy megrongálják vagy ellopják az autót, mivel ha ilyen probléma adódik, azt is a szolgáltató kezeli – hangsúlyozza a beharangozó.

„Mivel egy megosztott autó 8-10 magántulajdonú autót helyettesíthet, kevesebb parkolóhelyre van szükség, így sok városi területet át lehet alakítani más célokra: kerékpározásra, gyaloglásra, pihenésre vagy új zöldterületek létrehozására. Mivel pedig egyre több a villanyhajtású közautó, az autómegosztás használata széles körben biztosít lehetőséget a kipufogógáz-mentes közlekedésre. A közautók használatával tehát sokat tehetünk a környezetért” 

– hívja fel rá a cikkben a figyelmet Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Tiszta Városok Kampány: érvek az autómegosztás mellett Forrás: Levegő Munkacsoport videótára/YouTube.com

Vennél egy tehenet azért, hogy igyál egy pohár tejet? Hát persze, hogy nem. Ahogy a saját tehén tartása helyett jobban megéri a „tehénmegosztást” választani, ugyanúgy érdemesebb a saját autó fenntartása helyett a közösségi autózásra költeni, és csak azért fizetni, amikor valóban használod az autót 

– érvel a videóban a civil szervezet.

A Levegő Munkacsoport és a GreenGO videója az EU–Oroszország Civil Társadalmi Fórum és az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány támogatásával készült. 

Neked ajánljuk
Elon Musk: Vigyázzunk a mesterséges intelligenciával! (videó) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Környezetszennyezés = elhízás?
Tovább a forrásra: levego.hu
Vissza
Hírfolyam