2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olcsóbban a pályán villanyautóval

Elfogadta az Európai Parlament az egynapos autópálya-matricák bevezetésének kötelezettségét. „A szennyező fizet” elve alapján az útdíj mértéke attól is függ majd, hogy mennyire környezetbarát az autó, ráadásul nem időalapon, hanem távolság vagy ténylegesen megtett kilométer alapján történik majd a díjszámítás.

A szabályozás célja a transzeurópai közlekedési hálózatot használó autóbuszokra, kisteherautókra és személygépkocsikra kiszabható díjak meghatározása. Az EU tagállamainak nem lesz kötelező pénzt szedni az úthasználatért, de ha szednek, akkor be kell tartaniuk az uniós szabályokat.

A változtatás nyomán a díjszabás jobban tükrözi majd „a szennyező fizet” és „a felhasználó fizet” elveket – hangsúlyozza a villanyautosok.hu

A környezetbarátabb járművek használatának ösztönzése érdekében a tagországokban 2026-tól eltérő útdíjakat kell megállapítani a teherautók és autóbuszok szén-dioxid-kibocsátása, valamint a kisteherautók és kisbuszok környezetvédelmi besorolása alapján. A zéró- vagy alacsony kibocsátású járművek díját kedvezményesre kell venni.

Forgalom az A40-es autópályán a németországi Dortmundban 2020. április 30-án Fotó: NMTI/EPA/Friedemann Vogel

Kötelező lesz bevezetni az EU-ban az egynapos matricát, amelyre személygépkocsik esetén árplafont is előírhat az unió.

A szabályozás az EU-n belüli tranzitforgalomnak kínál tisztességes elbánást, és elképzelhető, hogy a belföldi autósoknak nem lesz elérhető az egynapos matrica.

A változások a közzétételt követően 20 nappal lépnek hatályba, a tagállamoknak két évük lesz arra, hogy alkalmazni kezdjék az új szabályokat.

Neked ajánljuk
A magyarok nyitottak, de az áttöréshez szükség van a megfelelő ösztönzőkre Tévedés, hogy lehetetlenül sok áramkútra lesz majd szükségünk Patinás cég leplezett le egy lélegzetelállító új, elektromos sportkabriót Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam