2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyosbodhat egy könnyűfém hiánya Európában

Alumíniumhiány fenyegetheti Európát, ugyanis leállította a timföldszállítást az ukrajnai Nikolajevben működő gyárából a Rusal. A szállítás felfüggesztéséről a Wood Mackenzie tanácsadó cégre hivatkozva számolt be a Reuters, a Rusal egyelőre nem kommentálta az értesülést – adta hírül a napi.hu.

A Rusal a világ második legnagyobb alumíniumvállalata, a nikolajevi gyárból szállítják a timföldet a bratszki, krasznojarszki és szajanogorszki kohókba. Ezekben évente mintegy 2,5 millió tonna alumíniumot termelnek – írta gazdasági hírportál a Világgazdaság cikke alapján.

A szállítás leállítása nem jelenti azt, hogy az érintett oroszországi alumíniumkohók termelése azonnal csökkenni fog 

– hangsúlyozta Ami Shivkar, a Wood Mackenzie elemzője. De az orosz kohók ellátása szűkös, mivel csak hetekre elegendő timföldkészleteket tartalékoltak el.

Folyékony alumíniumot mer ki a fröccsöntő gép a francia GMD Group járműalkatrészeket gyártó alumíniumöntödéjében a Dorogi Ipari Parkban az avatóünnepség napján, 2019. szeptember 13-án Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Rusal esetleg átirányíthat timföldet az írországi Aughinishben található gyárából az oroszországi kohókba, de ebben az esetben kevesebb alapanyag jutna az európai piacra, mivel innen látják el az európai alumíniumfeldolgozókat is. Európában pedig már így is hiány van alumíniumból 

– vélekedett az elemző.

A helyzetet tovább súlyosbíthatják az Oroszország elleni szankciók.

Az alumíniumhiány befolyásolhatja a csomagoló- és építőipar mellett a járműipart, így az elektromos autók gyártását is.

Neked ajánljuk
Térképre tették az alumíniumdoboz-gyűjtő automatákat A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Környezetszennyezés = elhízás?
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam