2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyár végére kizárólag alternatív hajtású buszok járnak majd a budai agglomerációban

A Buda környéki települések lakosságszámának növekedése közlekedési kihívásokat okoz, a kormány 40 környezetbarát busszal segíti a problémák kezelését. 10 elektromos autóbuszt már használnak is a Budakeszire utazók, a fennmaradó 30 e-busz pedig Budaörs és Budakeszi irányába fog járni.

A budakeszi útvonalon tart a buszsáv tervezése, amelynek segítségével a tömegközlekedést választók dugó esetén napi egy órát is nyerhetnek majd 

– mondta el a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és a MÁV–Volán-csoport közös hétvégi budapesti sajtótájékoztatón Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbuszok a Budapest Fejlesztési Központ és a MÁV–Volán-csoport közös sajtótájékoztatóján a Hotel Budapest előtt 2022. március 19-én Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A pilisi régióról beszélve Menczer Tamás felidézte, hogy a KISS emeletes motorvonatok mára már naponta 9-szer közlekednek, szemben a tavalyi napi 3 alkalommal – írta az MTI az eseményről szóló beszámolójában.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a sajtóeseményen rámutatott:

a 40 új Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbusz munkába állításával és a 75 nemrég beszerzett, sűrített földgázzal működő busszal a nyár végéig elérik, hogy Buda és az agglomeráció között a kék buszos rendszerben kizárólag alternatív hajtású, környezetkímélő járművek közlekednek majd.

Az újonnan forgalomba álló Mercedes-Benz eCitaro modell alacsonypadlós, légkondicionált, 28 ülő és 50 álló utas szállítására alkalmas, hangtalan, és nem bocsát ki káros anyagot – hangsúlyozta a Miniszterelnökség államtitkára.

Környezetbarát buszok segítik a közlekedést a Buda környéki településekre Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Budakeszire eddig is sokan utaztak tömegközlekedéssel, ezek a járatok a jövőben még vonzóbbak lesznek 

– fűzte hozzá Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy a Zöld Busz Program keretében elnyert támogatásból

összesen 100 darabos e-busz-flotta kialakítását tervezik. Ekkora járműállománnyal 5343 tonnányi szén-dioxid-kibocsátást lehet elkerülni évente.

Neked ajánljuk
Milyen legyen az Aquincumi híd? Inkább kevesebb autót Újra elektromos tesztbuszok köröznek Budapesten Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam