2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drágul a taxizás a fővárosban, de akad néhány jó hír is

A Fővárosi Közgyűlés április 13-án, szerdán egyhangúlag elfogadta a taxirendelet módosítását. Május 9-től emelkednek a tarifák: az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő. Az egyeztetések során a taxisok és a főváros még néhány fontos ügyben meg tudtak állapodni.

A 33 százalékos emelést a legutóbbi díjmegállapítások óta bekövetkezett üzemanyagár-emelkedés, valamint a megnövekedett infláció és a minimálbér emelkedése együttesen indokolja – áll az elfogadott javaslatban a telex.hu cikke szerint.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes hangsúlyozta:

a tarifaemelés a taxis szervezetek által kezdeményezett egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi.

A Gazdasági Versenyhivatal a taxik hatósági árainak emelése helyett inkább a verseny élénkítését javasolta a Fővárosi Önkormányzatnak. A GVH szerint ugyanis a versenybarát megoldásokkal jobban járnának a fogyasztók.

A Suppré-Neopaint faldekorációs csoport falfestménye díszíti a BKK Taxiközlekedési Ügyfélszolgálat telephelyének kerítését a főváros VIII. kerületében, az Asztalos Sándor utcában Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

A telex.hu egy korábbi cikkéből kiderült, hogy a taxisokkal folytatott egyeztetések során néhány olyan megállapodás is született, amelyek környezetvédelmi szempontból előremutatók.

A főváros, a Budapesti Közlekedési Központ és a budapesti taxisok közössége például egyetértett az alábbiakban:

  • Az elektromos taxik esetében legyen külön teljesítmény-előírás: csak az az elektromos gépjármű lehessen taxi, amely egy teljes feltöltéssel legalább 150 kilométer megtételére képes.
  • A forgalomba helyezéstől számított 15. év végéig lehessen csak taxiként használni egy személygépjárművet.
  • A gépkocsiállomány károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében a gazdasági helyzethez igazodó, megvalósítható lépésekre van szükség, ezért 2024. január 1-től kizárólag EURO 6-os gépjárműveket lehessen csak új taxiként üzembe helyezni.
Neked ajánljuk
Két további buszjáraton szállíthatunk kerékpárokat 9 eurós országos havi közlekedési bérletet vezetnek be a németek Országos naperőműboom várható Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam