2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyártól kötelezően bővítendő az új járművek alapfelszereltsége

Amint arra a LeasePlan flottakezelő felhívta a figyelmet, július 6-át követően már csak rendeletben meghatározott, új biztonsági berendezésekkel rendelkező autó vezethető be a piacra az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság célja, hogy a 2020-as helyzethez képest az évtized végére a felére csökkentse a súlyos sérülésekkel járó balesetek számát. A járművek alapfelszereltségének kötelező bővítése így nem csupán az autóban ülők, hanem az egyéb úthasználók védelmét is szolgálja.

A bevezetés kétlépcsős lesz, idén július 6-a után az új típusokra vonatkozik az elvárás, tehát a korábban bevezetett modellek tovább árusíthatók, azonban

2024. július 7-től már minden új személyautót és kishaszongépjárművet fel kell szerelni az előírt biztonsági berendezésekkel.

Az új Jeep Grand Wagoneer L (b) és Jeep Grand Cherokee 4Xe High Altitude a New York-i Autószalonon 2022. április 13-án (Képünk illusztráció) Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

és hogy melyek ezek?

  • vészfékezést jelző lámpa
  • fáradtságfigyelő kamerarendszer
  • sávtartó berendezés
  • tolatássegítő rendszer
  • aktív sebességtartó automatika, amely az adott útszakaszra érvényes sebességkorlátozás betartását teszi egyszerűbbé

A 2014 novembere óta forgalomba helyezett új személyautóknál az EU kötelezően előírja az abroncsnyomás-felügyeleti rendszer meglétét, kishaszongépjárművekben idén júliustól kötelező a bevezetése.

A rendeletben meghatározott további biztonsági előírások között szerepelnek a töréstesztek alapján továbbfejlesztett biztonsági övek, nagyobb frontális védelmi zóna a veszélyeztetett úthasználók – gyalogosok, kerékpárosok, motorosok – sérüléseinek mérséklésére, továbbá a megerősített oldalirányú ütközésvédelem.

Előzetes statisztikák alapján tavaly 19 800 halálos kimenetelű baleset történt az unió országainak közútjain, ami 5 százalékos emelkedést jelent 2020-hoz képest, ám 13 százalékkal elmarad a járvány előtti, 2019-es adatoktól.

Neked ajánljuk
Rendet tesz a főváros a széthagyott rollerek és bérbringák között A pandémia előtti szinten jár az uniós kibocsátás Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte Segítőközpont a menekültekért Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam