2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tévedés, hogy lehetetlenül sok áramkútra lesz majd szükségünk

Jelenleg 340 ezer elektromos töltőállomás működik az Európai Unióban. Az EU infrastruktúra-szabályozási tervezete szerint a tagállamoknak a növekvő villanyautó-állományhoz igazodva kell bővíteniük az elektromos töltőállomások számát. Túlzás az autóipari lobbi elvárása – állítja a Transport & Environment.

A környezetbarát közlekedés európai lehetőségeivel foglalkozó Transport & Environment utánajárt, hogy mennyi nyilvános töltőállomás telepítése volna lehetséges, egyúttal racionális 2030-ig, illetve 2035-ig. A kutatásuk hátterében az a gondolat állt, hogy sem a túl sok, sem a túl kevés töltőállomás nem szolgálná a zökkenőmentes átállást.

A T&E szerint 2030-ban már 5,1 millió nyilvános töltő lehet Európában, 2035-ig pedig 10,4 millió nyilvános villanyautó-töltőállomást lehet létesíteni Európa-szerte 

írta a kutatást bemutató napi.hu.

Elektromos autók töltődnek egy debreceni töltőállomáson az átadás napján, 2018. december 13-án Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Transport & Environment arra is rámutatott, hogy ez a bővülés kiszolgálja majd az autóparkot abban az esetben is, ha az európai Green Deal keretében megszigorítják az autók szén-dioxid-kibocsátásával kapcsolatos követelményeket.

Az elektromos autók feltöltése jórészt továbbra is a tulajdonosok háztartásában történik majd, ezért a T&E túlzásnak tartja az európai autóipari lobbi elvárását, miszerint 2035-re 31 millió nyilvános töltőállomásnak kellene üzemelnie.

Ebben az esetben ugyanis egy-egy állomást csak napi egy órában használnának, ami jóval kevesebb a gazdaságilag racionális napi 3,6 óránál.

Neked ajánljuk
Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte Patinás cég leplezett le egy lélegzetelállító új, elektromos sportkabriót Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam