2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rendet tesz a főváros a széthagyott rollerek és bérbringák között

Bírságot szabhatnak ki nyártól Budapest több belső kerületében a nem kijelölt helyeken leparkolt mikromobilitási eszközök után – döntött a Fővárosi Közgyűlés az április utolsó hetében tartott ülésén, mikor a közterület-használatra vonatkozó egyes szabályokat módosították. A testület több újdonságot is megszavazott.

A közterület-használati rendelet módosítása lehetővé teszi például, hogy a budapesti önkormányzatok szerződést kössenek a roller- és kerékpármegosztó szolgáltatókkal a mikromobilitási pontok használatáról – írta a telex.hu.

Az elképzelés szerint:

  • A főváros 7 belső kerületében 500-600 közösségi parkoló épül idén, amelyekben nagyjából elfér a jelenlegi teljes budapesti közroller- és közbringaflotta.
  • A szolgáltatók járművenként évi 500–800 forintot fizetnek majd a közösségi parkolók használatáért, az összeget a mobilitási pont forgalma alapján szorzó is terhelheti.
  • A közrollereket és a közbringákat csak ezeken a kijelölt, zöld csíkkal is elkerített területeken lehet majd letenni.
  • Az ezeken kívül hagyott rollerekért és a biciklikért a szolgáltató 5 ezer forintos bírságra számíthat, az összeget pedig továbbháríthatja az ügyfelére.
  • GPS-es szolgáltatásmenedzsment-rendszeren keresztül figyelhetik a BKK szakemberei, hol történik jelentősebb szabálysértés, a bírságot pedig az odairányított közterület-felügyelők szabhatják ki.
Az elektromos rollerek javítják a városi levegő minőségét, de ronthatják az utcaképet, ha szétdobálják azokat (A kép illusztráció) Fotó: MTVA/Bizományosi/Nagy Zoltán

Az MTI tudósítása szerint a Fővárosi Közgyűlés arról is döntött, hogy

a szolgáltatóknak az általuk üzemeltetett valamennyi mikromobilitási eszközt egyedi azonosítójellel kell ellátniuk, és hogy a közvetlen villamosenergia-vételezési lehetőséggel rendelkező közterületeken kiegészítő díjat kell fizetniük.

Az V., VI., VII. és VIII. kerület egyes belső területeire eső fővárosi tulajdonú területeken június 1-jén lép hatályba a rendelet, míg más területeken 2022. július 1-jén, illetve 2022. október 1-jén vezetik majd be az új szabályokat.

A Budapesti Közlekedési Központ pályázaton keresi a mikromobilitási pontok szerethető és közérthető új nevét, amelyre május 8-ig várják a javaslatokat. A részletekről itt írtunk korábban.

Neked ajánljuk
Két további buszjáraton szállíthatunk kerékpárokat A budapestiek többsége még mindig támogatja a rakpart felszabadítását HajószezON: pénteken indul a körjárat a Dunán Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam