2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem sci-fi: az MNB alanyi jogon támogatná az e-autó-vásárlást

Fenntartható egyensúly és felzárkózás címmel tette közzé 144 pontból álló javaslatcsomagját a Magyar Nemzeti Bank, melynek néhány pontja a zöldátállással és az energiamix javításával, ezeken belül az elektromobilitás terjedésének ösztönzésével is foglalkozik – adta hírül a villanyautosok.hu.

A dokumentum főbb iránymutatásait szemlézte a villanyautós szakoldal.

Az állam Magyarországon eddig 15 milliárd forinttal támogatta elektromos személygépkocsik vásárlását, hazánkban az elektromos járművek aránya a teljes flottában jelenleg mégis mindössze csak a tizede a hollandnak, illetve ötöde a németnek.

Az MNB azt javasolja, hogy az elektromos gépjárművek támogatása alanyi jogon járjon új e-gépjármű vásárlása esetén, illetve nőjön a támogatás intenzitása is.

Új Audik a speciálisan személyautók vasúti szállítására tervezett, kétszintes vagonokra rendezve a Győr-Gyárváros MÁV-állomás teherpályaudvarán Fotó: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

2021 végén Magyarországon összesen 1880 nyilvános elektromosautó-töltőpont volt, amely alig több mint tizede annak a 18 100 darab töltőállomásnak, amennyivel a kormány a Jedlik Ányos Terv 2.0 alapján 2030-ig számol.

Az MNB a nyilvános e-töltők számának növelését, valamint a vidéki, gyéren ellátott térségek töltőpontjainak fejlesztését szorgalmazza.

Az új építésű ingatlanokban jelenleg is előírás a töltési pontok előkészítése, amennyiben az épület 10-nél több parkolóhellyel rendelkezik, és a parkolók az épületen belül vagy közvetlenül az épület mellett találhatók.

Az MNB 10 helyett már 2 parkolóhelytől megkövetelné a töltési infrastruktúra előkészítését az új építésű társasházakban, ugyanakkor állami támogatással segítené a megvalósítást.

Neked ajánljuk
Májusban átlépte az 51 ezret a zöld rendszámos autók száma itthon 2030-ra akár az összes autóeladás 60 százalékát is kitehetik az elektromos autók Itt az első kép az ősszel érkező Polestar 3 elektromos SUV-ről Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam