2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kizöldülhet a Boulevard Périphérique

Anne Hidalgónak, Párizs polgármesterének régi meglátása, hogy radikálisan át kell alakítani a Boulevard Périphérique nevű városi körgyűrűt. A 2024-es olimpia után valóban lezárhatnak két sávot az autóforgalom elől a belváros mellett elhaladó körgyűrűn, hogy ezzel csökkentsék a lég- és a zajszennyezést.

Anne Hidalgo szerint a szürke gyűrűből zöld gyűrűt fognak csinálni:

  • mindkét oldalon fenntartanak majd egy-egy sávot a taxiknak, buszoknak és a mentőknek, rendőröknek, tűzoltóknak,
  • irányonként a jelenlegi négy sáv helyett három-három sáv marad majd a forgalomnak,
  • a felszabaduló 10 hektárnyi területre pedig fákat fognak telepíteni.

A városvezetés azon is gondolkozik, hogy 2030-ra további sávokat zárjanak le, hogy még több terület jusson a természetnek, illetve a bicikliseknek – írta a Bloomberg cikke alapján a 444.hu. Ebben azonban még nem született döntés.

Mindennap nagy a forgalom az esti csúcsidőben a párizsi nyolcsávos körgyűrű, a Boulevard Périphérique félig fedett nyugati részén Fotó: olrat/iStock/Getty Images Plus/Getty Images

A Boulevard Périphérique az 1973-as átadása óta folyamatosan kritikák tárgya, mivel hatalmas forgalmat generál, rendszeresek rajta a dugók, komoly lég- és zajszennyezést okoz, elvágja egymástól Párizs történelmi belvárosát és a külsőbb kerületeket, ráadásul sokkal közelebb húzódik a városközponthoz, mint ahogyan az más városok hasonló körgyűrűi esetében megfigyelhető – így bevonzza az átmenő forgalmat is a központba.

Hidalgo szerint a gyűrű átalakítása elkerülhetetlen, mivel a Boulevard Périphérique közelében élő 500 ezer ember folyamatosan ki van téve a lég- és zajszennyezésnek. A szocialista polgármester már korábban is komoly erőfeszítéseket tett az autóforgalom visszaszorítására, célja egy sokkal gyalogosbarátabb város létrehozása.

A Boulevard Périphérique átalakításának tervei népszerűek a körgyűrűn belül, a külső negyedekben viszont attól tartanak, hogy az autóforgalom hozzájuk terelődik majd át. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam