2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2030-ra akár az összes autóeladás 60 százalékát is kitehetik az elektromos autók

A Nemzetközi Energiaügynökség friss jelentése szerint 2022 első negyedévében az elektromos járművek globális eladásai 75 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi érékesítéseket. A világon mintegy 2 millió elektromos autót adtak el idén március végéig.

Hol pörög a legjobban az elektromosautó-piac?

A IEA jelentése alapján 2021-ben az elektromos autók eladásnövekedésének mintegy 50 százalékáért a kínai piac felelt – írta az eredményekről beszámoló hvg.hu az MTI közleményére támaszkodva.

Az idei első negyedévben az elektromos járművek eladása Kínában több mint kétszeresére nőtt, míg az Egyesült Államokban ez az arány 60 százalék, Európában 25 százalék volt.

A fejlődő országokban a lakosság nagy részének elérhetetlenek a villanyautók, Brazíliában, Indiában és Indonéziában például az összes eladás 0,5 százaléka volt csupán elektromos.

Az új Volvo XC60 Recharge Plug-in Hybrid a 38. Bangkoki Autószalon sajtónapján, 2021. november 30-án (A kép illusztráció) Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Milyen veszélyek fenyegetik a villanyautó-piacot?

Az elektromosautó-gyártókat sújtja a globális ellátási láncok megszakadása, valamint a kobalt, a lítium és a nikkel drágulása.

A helyzetet súlyosbítja az ukrajnai háború, illetve az erre válaszul adott számos nyugati szankció. Oroszország a globális finomítottnikkel-szállítások mintegy 20 százalékáért felel.

Mindez az akkumulátorok drágulásához vezet, ha nem tesznek lépéseket.

Milyen jövő vár az elektromobilitásra?

Az IEA három forgatókönyvet vázolt fel attól függően, mennyire igyekeznek az államok.

A már meghozott intézkedések alapján 2030-ra 200 millió elektromos jármű lesz a világon, részesedésük az össz-autóeladásból eléri majd a 20 százalékot.

A meghirdetett tervek megvalósulása esetén 2030-ra a villanyautók száma eléri a 270 milliót, a részesedésük 33 százalék lesz az újautó-piacon.

A karbonsemlegességet célzó terv megvalósulása esetén 2030-ra körülbelül 350 millió elektromos autó lesz a világ útjain, arányuk az össz-autóeladáson belül eléri majd a 60 százalékot – húzta alá a hvg.hu. 

Neked ajánljuk
Májusban átlépte az 51 ezret a zöld rendszámos autók száma itthon Itt az első kép az ősszel érkező Polestar 3 elektromos SUV-ről Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam