2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2035 után nem lehet majd új, belső égésű motorral hajtott autót eladni az EU-ban

Az Európai Parlament június 8-án megszavazta, hogy 2035 után már ne lehessen az Európai Unióban új, belső égésű motorral hajtott autót értékesíteni. Már csak az Európai Tanácsnak kell jóváhagynia az eddigi legkiterjedtebb, benzines és dízelautók fokozatos kivonására irányuló törvényt – írta a Qubit.

A reformtól azt várják, hogy visszaesik a hibrid autók értékesítése is, és felgyorsul a teljesen elektromos modellekre való átállás.

Peter Liese német néppárti képviselő szerint azonban a belső égésű motorral szerelt járműveket nem kellene teljesen kivezetni, ha fejlesztenék az alacsony szén-dioxid-kibocsátású szintetikus üzemanyagokat.

A június 8., szerdai szavazáson az Európai Néppárt ellenezte a tilalmat, míg mások azt javasolták, hogy az értékesített új autók egytizede maradhasson továbbra is benzines vagy dízelautó.

Csúcsforgalom a német autópályákon 2019 nyarán. A közúti járművek már a szén-dioxid-kibocsátás 21 százalékáért felelnek (A kép illusztráció) Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Az Európai Bizottság tavaly nyáron mutatta be új klímapolitikájának akciótervét, amelynek része volt a benzines és dízelautók fokozatos kivezetése is. A bizottság a könnyebb átállás érdekében az elektromos töltőkapacitások bővítésére kötelezi a 27 uniós tagállamot – idézte fel a Qubit. tudományos híroldal.

Az autóipar az Európai Unióban a GDP 7 százalékát adja, valamint 14,6 millió munkahelyet biztosít. Azonban a közlekedés az egyetlen olyan szektor, amelyben az üvegházhatású gázok kibocsátása folyamatosan növekszik. A közúti járművek már a szén-dioxid-kibocsátás 21 százalékáért felelnek 

– emlékeztetett rá a qubit.hu cikke. 

Neked ajánljuk
Májusban átlépte az 51 ezret a zöld rendszámos autók száma itthon A Tanács ajánlást fogadott el a zöldátállást szolgáló tanulás ösztönzéséről Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam