2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Oktatás 

Környezettudatosságra nevelés az Erzsébet-táborokban is

2018-ban a sport, a kultúra, a honismeret, az egészséges életmód, a hagyományőrzés és a kézművesség mellett a környezettudatosság is kiemelt szerepet kapott az ország legnagyobb táboroztatási programjában.

Oktatás 

Heti egy tett városunk élővilágáért – nyelvtanárok figyelmébe is

Az Európai Bizottság jelentette meg (minden tagállam nyelvén külön-külön) azt a könnyen befogadható, vidám és hasznos kis munkafüzetet, amely a mindennapi biodiverzitásvédelmet mutatja be.

Oktatás 

A természet kincsei a Tihanyi-félszigeten

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja a pedagógusokat Tihanyba, a Belső-tó partjára a Tihanyi Levendula Erdei Iskola szakmai programjának bemutatására.

Oktatás 

Visegrádi Fiatalok az Éghajlat Védelmében – Konferencia Budapesten

A VFÉV egy Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban megrendezésre kerülő ifjúsági konferencia, melynek során a fiatalok interaktív módon megtudhatják, mit tesz az ENSZ és hazájuk az éghajlatváltozás ellen.

Oktatás 

Mozdulj a klímáért 2018-ban is!

Az alma és a bicikli a két fő emblémája a Mozdulj a klímáért! 2018-as kampányának. A két szimbólum a helyi termékekre és a környezetkímélő közlekedésre hívja fel a figyelmet. Ehhez a két területhez kapcsolódnak az akcióhét feladatai is, amelyeket a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség állított össze.
(Kép: eghajlatvedelmiszovetseg.hu)

eghajlatvedelmiszovetseg.hu
Oktatás 

Érzékenyítés bogárháton

A Csodabogarak Alapítvány az ökoszisztéma egyik fő alappillérének, a rovarvilágnak, mint az állatvilág hátrányos helyzetű osztályának a megismertetését tűzte ki célul. A kis élőlények – és rajtuk keresztül a természet – iránti felelősségérzet kifejlesztésén dolgoznak, játékos formában.

Oktatás 

Ismerjék meg, szeressék meg Erdélyt!

A Teleki-virág Vetélkedő célja, hogy a részt vevő általános iskolás diákok Erdélyhez és a Kárpát-medencéhez fűződő ismereteiket elmélyíthessék, illetve az Erdélyben és az anyaországban élő diákok között rendszeres kapcsolat alakuljon ki.

Oktatás 

Már képzik a fenntartható jövő mérnökeit

Az Európai Unió elkötelezte magát a körforgásos gazdaságra való átállás mellett, amelynek egyik sarokköve a hulladék keletkezésének megelőzése. Ennek érdekében a tagállamok hulladékgazdálkodással foglalkozó szakembereinek egyre szigorodó elvárásoknak kell megfelelniük, és mind több újdonsággal, technológiai fejlesztéssel kell megismerkedniük.

Oktatás 

Mi kis kertet kerteltünk

A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége (KKOSZ) hagyományos, háromnapos Szakmai Konferenciáját július utolsó hetében tartotta Esztergomban. A konferencia utolsó napja az iskolakertekről, óvodakertekről szólt, a KKOSZ kezdeményezésére elindult, kölcsönös előnyökre épülő együttműködésben részt vevő szervezetek programjainak, céljainak, eredményeinek bemutatásával. 

Oktatás 

Kalandok az energia körül az E.ON-nal

Az E.ON EnergiaKaland egy nagyszabású tanulási program, amelynek célja, hogy segítsen a pedagógusoknak az energiatudatosság kialakításában és a tanulóknak az energiával kapcsolatos tudásuk bővítésében.
A honlapon a nagycsoportos korosztálytól a gimnazista fiatalokig mindenki választ kaphat energiával kapcsolatos kérdéseire. 

Oktatás 

Idén is beköltözik az erdő a belvárosba!

Ökoiskolákból érkező, alsó tagozatos iskolás csoportok jelentkezését várja a Szabadság téren zajló „Erdővarázs” családi nap erdei iskola programjaira az Országos Erdészeti Egyesület. A nagy érdeklődésre való tekintettel a korábbi évekkel ellentétben nemcsak a budapesti, hanem a vidéki ökoiskolákat is várják a szervezők!

Oktatás 

„Magyarország legszebb sulikertje” kerestetik

A Technikatanárok Országos Egyesülete felhívja mindazon technikatanárok figyelmét, akik diákjaikkal iskolakertet gondoznak, hogy nevezzék be az ápolt kertet a rangos cím elnyerésére, amellyel a kiváló munkát szeretnék díjazni.

Oktatás 

Rengeteg diák járta a nyári erdőket

Az Erdei Vándortábor Programban részt vevő iskolás csoportok mintegy 150 ezer kilométernyi utat jártak be idén nyáron a hazai erdők természeti és kulturális értékeit bemutató útvonalakon. Az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált programban 100 csoport táborozott a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis rengetegeiben.

Oktatás 

A fiatal korosztály is hallatja hangját a Stockholmi Víz Világhét eseményein

A Stockholmi Víz Világhéten sor került a 2018-as Ifjúsági Víz Díj átadására. Az elismerést idén Szingapúr képviselői vehették át, de valamennyi résztvevő, így a hazánkat képviselő Rappay Bence Zsolt is bemutathatja projektjét a rangos szakmai közönségnek.

Oktatás 

Évente kétszázezer embert érnek el a nemzeti parkok nevelési programjai

Évente mintegy 200 ezer embert érnek el a nemzeti parkok környezeti nevelési programjai, az igazgatóságok országszerte 15 erdei iskolát is működtetnek – ismertette az Agrárminisztérium természetvédelemért és környezetügyért felelős államtitkára kedden a Kis-Balatonnál.

Oktatás 

A világ iskoláinak csaknem felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek

Amikor legközelebb a fenntartható fejlődési célok fontosságáról, vagy éppen a tiszta ivóvíz, a megfelelő színvonalú oktatás jelentőségéről kell beszélnie, idézze emlékezetébe ezeket a számokat – és a számok mögött álló gyerekeket.

Oktatás 

Zöldebb iskolát!

2018. augusztus 19-én, vasárnap indult a Procter&Gamble és az ALDI Zöldebb iskolát! elnevezésű közös országos jótékonysági programja, melynek célja, hogy egy, a vásárlók által kiválasztott magyar iskola udvarát, játszóterét környezetbarátabbá tegyék.

Oktatás 

A Világ Legnagyobb Tanórája

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára „Project Everyone” kampányát, amelyben a Világ Legnagyobb Tanórája keretében a fenntarthatóság 17 Globális Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A kezdeményezéshez világszerte számos ország, köztük Magyarország is csatlakozott.

Oktatás 

Nincs jobb fejlesztő játék a kirándulásnál

Valószínűleg kevés ember akad hazánkban, aki ne tudná, mi az a kéktúra. A leghíresebb magyar vándorút páratlan lehetőségeket tartogat a sportembereknek, a felfedező kedvű országjáróknak és a kiránduló családoknak egyaránt. Arról viszont talán kevesebben hallottak, hogy létezik kifejezetten gyerekeknek szóló kéktúramozgalom is.

Oktatás 

Varázspálcával az élhetőbb jövőért

Pedagógiai zöld program, környezettudatos nevelés, aktívvá tett szülői közösség: így alakítottak ki kivételes környezetet a pécsi Radnóti úti Óvodába járó gyerekeknek.