2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Oktatás 

Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem

A klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez értő szakemberek oktatásához szükséges tantárgyi követelmények kidolgozásában az egyetem partnerként számít az éghajlatváltozás hatásait összesítő Cassandra Programot fejlesztő és a terület lehetőségeit kutató Cassee Klímaadaptációs Tanácsadó Zrt.-re, amely társasággal együttműködési megállapodást kötött a felsőoktatási intézmény.

Oktatás 

Fűben-fában orvosság, télire is

Tudta, hogy a mézeskalács ízesítése mellett a szegfűszeg torokgyulladásra is kiváló? Tudta, hogy a kakukkfű lehet citromillatú is, vagy hogy a gyógynövény-kivonatokkal gátolható egyes magvak, illetve éppen a burgonya csírázása? Sok hasonló kérdésre választ kaphat az, aki a Szent István Egyetem (SZIE) Gyógy- és Aromanövények Tanszékén most induló Gyógynövényismerő és -felhasználó képzésre jelentkezik. 

Oktatás 

Tíz kisfilmből álló animációs tananyag készült az erdészeti szakközépiskolák tanulói számára

Az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány megbízásából, az Agrárminisztérium támogatásával született sorozat az erdősítés témakörében jelent online elérhető segédletet. A videók szabadon megtekinthetők az Országos Erdészeti Egyesület YouTube-csatornáján.

Oktatás 

Új közösségi platform erősítheti a fiatalok környezettudatosságát

A Földemért Nonprofit Kft. kreatív, közösségimédia-, marketing-, informatikai és környezetvédelmi szakemberekből álló fiatal fejlesztőcsapata olyan terméket szeretett volna létrehozni, amellyel a fiatalokra fókuszálva tudnak valami értékeset alkotni és tenni a világért.

Oktatás 

A természet megismertetésében a digitális állatkert is segít

A Fővárosi Állat- és Növénykert az oldalán rendszeresen közöl oktatócsomagokat és játékos foglalkoztatófüzeteket, amelyek a legváltozatosabb állat- és növényfajok bemutatásában, de az alapvető környezetvédelmi szemléletformálásban is a pedagógusok segítségére lehetnek.

zoobudapest.com
Oktatás 

Fenntartható és takarékos gazdálkodásra ösztönzi a fiatalokat a Zöldiránytű mobilalkalmazás

A fenntartható szemléletet és a tudatos pénzügyi magatartást ötvözi a Pénziránytű Alapítvány legújabb, a Z generáció igényeire szabott edutainment eszköze, mely a középiskolásoknak nyújt támogatást abban, hogy mindennapi döntéseikben egyszerre tudjanak ökotudatosan és pénztárcakímélő módon gondolkodni.

Oktatás 

Így mutatták be videóikban a nyertes diákok az élelmiszer-pazarlás problémáját

Az élelmiszer-pazarlás csökkentését, és ezáltal a magyar munkahelyek védelmét célozta az Élelmezési Világnap alkalmából meghirdetett iskolai kisfilmpályázat. Az Agrárminisztérium által meghirdetett megmérettetés több mint 120 ezer felhasználót ért el a legnépszerűbb közösségi portálon.

Oktatás 

Európai közönségdíjat nyert a vásárhelyi Klímanócska program

A program az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében pályázott. A közönségdíjjal a Tree-nation nemzetközi faültetési szervezet egy fatelepítő projektjét nyerték meg.

Oktatás 

Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak

Speciális gyakornoki lehetőséget kínál egyetemistáknak a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány. A gyakornoki programban a legnagyobb magyar cégeknél helyezkedhetnek el és szerezhetnek értékes szakmai tapasztalatot a kiválasztott hallgatók.

Oktatás 

Idén is sikeres volt a Fenntarthatósági Témahét

Az iskolákban megtartott Fenntarthatósági Témahéten idén október 5. és 9. között több mint 1800 intézményből mintegy 400 ezer diák vett részt. A regisztrálók között 120-nál is több határon túli iskola volt.

Oktatás 

„A tűz jó szolga, de rossz mester!” – Információk, letölthető anyagok pedagógusok részére

Nincs jobb, mint egy finom sült szalonna, grillezett zöldség, birkapaprikás szabad tűzön elkészítve vagy egy beszélgetés a tábortűz mellett. De a gondatlanul meggyújtott vagy nem megfelelően eloltott tüzek sok millió négyzetméter erdő, rét és benne több százezer élőlény pusztulását okozzák.

Oktatás 

Hogyan ünnepeljük a talajt és a komposztot?

A hagyományt meghonosító kiadványban a komposztálás ünnepnapjának története mellett megismerhetők bölcsődékben, óvodákban, általános és középiskolákban, valamint egyéb közösségekben megvalósult jó gyakorlatok is.

Oktatás 

Mindenki lehet ételmentő!

Tudjuk-e, hogy a tudatos vásárlás, a hűtőbe való helyes pakolás, a mértéktartó étkezés, a fel nem használt élelmiszerek adományozása, de még a komposztálás is hozzájárulhat ahhoz, hogy Ételmentőkké váljunk?

Oktatás 

Közoktatási intézmények csatlakozását is kérik az európai hulladékcsökkentési héthez

Arra buzdítják a szülőket, pedagógusokat, nevelésben részt vevő intézményeket, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, hogy csatlakozzanak a hulladékcsökkentési héthez, ezzel bizonyítva Magyarország elkötelezettségét a témában – fogalmazott az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Oktatás 

1/7 Húsmentes – vetélkedő felsősöknek

„Hallottál már arról, hogy heti egy húsmentes nap beiktatásával is sokat tehetsz a környezetünkért, az állatokért és saját egészségedért?” 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedő indul felső tagozatos diákok 3 fős csapatainak a húsmentes táplálkozás népszerűsítésére.

Oktatás 

Időszaki használtelem-, mobiltelefon- és e-kütyügyűjtő bajnokság indult a Fenntarthatósági Témahéten

A PontVelem iskolák és diákok részére írt ki szelektívhulladék-gyűjtő versenyt a Fenntarthatósági Témahét keretein belül.

Oktatás 

Idén a diákok és a tanárok környezettudatosságát is felmérik a Fenntarthatósági Témahéten

A Fenntarthatósági Témahét keretében most először nagyszabású fenntarthatósági kutatás indult a teljes Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatás területén.

Oktatás 

Megnyitott a Zempléni Természettár

A régió területére jellemző állatvilágot bemutató új természettudományi látványtárat és korszerű múzeumpedagógiai foglalkoztatót a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban alakították ki.

Oktatás 

A Digitális Diákszéf mobilalkalmazásban is ismerkedhetnek a fenntarthatósággal az általános iskolások

Letölthető a Digitális Diákszéf ingyenes mobilalkalmazás, amelyet a Magyar Nemzeti Bank és a Pénziránytű Alapítvány az általános iskolás korosztály számára hozott létre. Az alkalmazásban a diákok játékos formában pénzügyi, digitalizációs és fenntarthatósági témájú kérdésekre válaszolva digitális érmeket gyűjthetnek, cserélhetnek és válthatnak ajándékokra.

Oktatás 

Vízibivaly tanösvény nyílik Tiszatarjánban

Néhány évvel ezelőtt a WWF Magyarországgal együttműködve Tiszatarjánban kialakítottak egy fenntartható ártéri gazdálkodási modellt, amely megoldást jelentett a gyalogakác visszaszorítására. Az így létrejött élőhely az ártéri élővilág megismerésére is kiváló lehetőséget teremt.