2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Oktatás 

Diákok a természetvédelemért

Az Ifjú Kócsagőr Program fennállása óta egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében.

Oktatás 

Fenntarthatóságról, óvodásoknak

Napjaink új pedagógiai kihívása a fenntarthatóságra nevelés, amely továbblépést jelent a környezeti nevelés történetében. Ennek óvodai alkalmazásához nyújt segítséget „Az óvodai környezeti nevelés módszertana” című jegyzet.

Oktatás 

Globális kérdések – tantermi megoldások

Egy délután a fenntartható fejlődési célok oktatásáról az Anthropolis Egyesülettel.

Oktatás 

Két magyar egyetem a legfenntarthatóbbak között

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljain alapuló, 76 ország több mint 450 egyetemét tartalmazó rang­sorba (The University Impact Rankings 2019) összesen két hazai felsőoktatási intézmény került be.

Oktatás 

Az utazó planetáriumtól az Ipolytarnóci Ősmaradványokig – jön a digitális témahét

Az április 8. és 12. közötti idén is megrendezik a digitális témahetet az iskolákban.

Oktatás 

Így váltak a diákok KörnyezetBarátokká!

2019 januárjában Budapest 70 csapatának 350 általános iskolás diákja döntött úgy, hogy belevág a Magyar Természetvédők Szövetsége „KörnyezetBarátok” elnevezésű vetélkedőjébe, amelynek döntőjét 2019. március 29-én rendezték a három legjobb csapat részvételével.

Oktatás 

A csobogó víz őrzői

Jó hírünk van azoknak a gyerekeknek és tanároknak, akik megszerették Forgó Morgót és Körforgó Morgót, az energiatakarékosság és a körkörös gazdaság minden csínját-bínját ismerő, szeretni való mesefigurákat.

Oktatás 

Versenyek, kupák, díjak a fenntarthatósági témahéten

A fenntarthatósági témahét utolsó napján zajlott a felső tagozatos diákok részére meghirdetett országos verseny, a ZÖLDOKOS KUPA megyei elődöntője. Egyedülálló és hiánypótló versenyről van szó a fenntarthatóság témakörében, amelyben a gyerekek idén a közlekedés, a vízvédelem és a mindennapi környezetvédelem kérdéseiben mérik össze tudásukat. (Kép: Fenntarthatósági Témahét/facebook.com)

origo.hu
Oktatás 

Egy szeretni való figura, megszívlelendő tanácsokkal

Forgó Morgó évtizedekkel ezelőtt tűnt fel először a televízió képernyőjén, hogy energiatakarékosságra serkentse a magyar családokat. Azóta megfordult az autómentes napon, szemléletformáló kampányok és mesekönyvek főhőse lett, sőt: egy interaktív honlap segítségével a legkisebbeket is beavatja a tudatos energiahasználat rejtelmeibe.

Oktatás 

Egy hét, amikor minden a fenntarthatóságról szólt

A szakemberek álláspontja egyértelműen az, hogy a fenntarthatóság üzenetét a pedagógusokon és a diákokon keresztül lehet hatékonyan közvetíteni az egész társadalom felé. Ezért 2019. március 18–22. között megnyíltak az iskolák kapui a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek előtt.

Oktatás 

11 éve hívja EnergiaKalandra az E.ON a gyermekeket

A vállalat 2008-ban indította útjára az EnergiaKaland elnevezésű nagyszabású virtuális tanulási programját, amelynek célja, hogy segítsen a pedagógusoknak az energiatudatosság kialakításában, és a gyerekeknek az energiával kapcsolatos tudásuk bővítésében, kompetenciáik fejlesztésében.

Oktatás 

Közeleg a tavasz, sarjadnak az iskolakertek

Az iskolakert a tanulás „szabadtéri laboratóriuma”, céltudatosan kialakított gyakorlóterepe – ahogy Lehoczky János találóan írja, „égig érő tanterem”, amely a kertészeti és pedagógiai tevékenységek mellett a játéknak és a rekreációnak is ideális színhely.

Oktatás 

Új kalauz az erdők rejtelmeihez

Az erdők világnapján a FAO két oktatási projekt indítását jelentette be, amelyek célja a gyermekek és fiatalok körében növelni az erdők fenntartható használatával és megőrzésével kapcsolatos tudatosságot.

Oktatás 

Elkezdődött a fenntarthatósági témahét

A Parlamentben megtartott hétfői nyitórendezvényen Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára elmondta: idén mintegy 1500 intézmény kapcsolódik be, kétszer annyi, mint négy évvel ezelőtt, és 300 ezer diák vesz részt a programokon, ötször annyi, mint az első témahéten.

Oktatás 

A fenntartható gazdálkodás gyakorlatairól számoltak be

A Pécsi Tudományegyetemen tartottak konferenciát a környezettudatos felsőoktatási intézmények. A mozgalomhoz csatlakozott campusok képviselői a fenntartható gazdálkodásra vonatkozó legjobb gyakorlatokról, új megközelítésekről számoltak be.

Oktatás 

Tíz, tíz, tiszta víz

Tizedik éve szervezhetik meg a magyarországi általános iskolák és óvodák az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) vízivást népszerűsítő HAPPY-hét programját.

Oktatás 

Legyünk bogarasak!

Az „Ízeltlábúak varázslatos világa” című, óvodások és 1–12. osztályos diákok számára (differenciáltan) szervezett élménypedagógiai foglalkozások kettős célja az ismeretterjesztés és az érzékenyítés.

Oktatás 

Új kihívás a hulladékhasznosítás világnapjára

A Bureau of International Recycling (BIR), amely a hulladékhasznosító ipart világszinten képviselő szervezet, 2019-ben is szeretné, hogy március 18-án kiemelt figyelmet kapjon a hulladékhasznosítás.

Oktatás 

Tudatos Tavasz a Jövő Öko Nemzedékéért!

A JÖN Alapítvány új kampányt indít a klímabarát életvitel népszerűsítésére. 

Oktatás 

Magyar diákok fejlesztése segíthet megoldani az élelmezés problémáját

A feleslegessé vált élelmiszerek újrahasznosítását és egyszerű elosztását segítő interaktív közösségi alkalmazás, a Foodcoin lett a Future Makers Nagydíj első helyezettje.