2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Oktatás 

„A tűz jó szolga, de rossz mester!” – Információk, letölthető anyagok pedagógusok részére

Nincs jobb, mint egy finom sült szalonna, grillezett zöldség, birkapaprikás szabad tűzön elkészítve vagy egy beszélgetés a tábortűz mellett. De a gondatlanul meggyújtott vagy nem megfelelően eloltott tüzek sok millió négyzetméter erdő, rét és benne több százezer élőlény pusztulását okozzák.

Oktatás 

Hogyan ünnepeljük a talajt és a komposztot?

A hagyományt meghonosító kiadványban a komposztálás ünnepnapjának története mellett megismerhetők bölcsődékben, óvodákban, általános és középiskolákban, valamint egyéb közösségekben megvalósult jó gyakorlatok is.

Oktatás 

Mindenki lehet ételmentő!

Tudjuk-e, hogy a tudatos vásárlás, a hűtőbe való helyes pakolás, a mértéktartó étkezés, a fel nem használt élelmiszerek adományozása, de még a komposztálás is hozzájárulhat ahhoz, hogy Ételmentőkké váljunk?

Oktatás 

Közoktatási intézmények csatlakozását is kérik az európai hulladékcsökkentési héthez

Arra buzdítják a szülőket, pedagógusokat, nevelésben részt vevő intézményeket, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, hogy csatlakozzanak a hulladékcsökkentési héthez, ezzel bizonyítva Magyarország elkötelezettségét a témában – fogalmazott az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Oktatás 

1/7 Húsmentes – vetélkedő felsősöknek

„Hallottál már arról, hogy heti egy húsmentes nap beiktatásával is sokat tehetsz a környezetünkért, az állatokért és saját egészségedért?” 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedő indul felső tagozatos diákok 3 fős csapatainak a húsmentes táplálkozás népszerűsítésére.

Oktatás 

Időszaki használtelem-, mobiltelefon- és e-kütyügyűjtő bajnokság indult a Fenntarthatósági Témahéten

A PontVelem iskolák és diákok részére írt ki szelektívhulladék-gyűjtő versenyt a Fenntarthatósági Témahét keretein belül.

Oktatás 

Idén a diákok és a tanárok környezettudatosságát is felmérik a Fenntarthatósági Témahéten

A Fenntarthatósági Témahét keretében most először nagyszabású fenntarthatósági kutatás indult a teljes Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatás területén.

Oktatás 

Megnyitott a Zempléni Természettár

A régió területére jellemző állatvilágot bemutató új természettudományi látványtárat és korszerű múzeumpedagógiai foglalkoztatót a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban alakították ki.

Oktatás 

A Digitális Diákszéf mobilalkalmazásban is ismerkedhetnek a fenntarthatósággal az általános iskolások

Letölthető a Digitális Diákszéf ingyenes mobilalkalmazás, amelyet a Magyar Nemzeti Bank és a Pénziránytű Alapítvány az általános iskolás korosztály számára hozott létre. Az alkalmazásban a diákok játékos formában pénzügyi, digitalizációs és fenntarthatósági témájú kérdésekre válaszolva digitális érmeket gyűjthetnek, cserélhetnek és válthatnak ajándékokra.

Oktatás 

Vízibivaly tanösvény nyílik Tiszatarjánban

Néhány évvel ezelőtt a WWF Magyarországgal együttműködve Tiszatarjánban kialakítottak egy fenntartható ártéri gazdálkodási modellt, amely megoldást jelentett a gyalogakác visszaszorítására. Az így létrejött élőhely az ártéri élővilág megismerésére is kiváló lehetőséget teremt.

Oktatás 

Mit tegyek? Mit vegyek? Mit egyek? – tanulmányi verseny középiskolásoknak

Az Agrárminisztérium felkérésére – a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakmai támogatásával – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszéke „Ökocímke – környezetbarát termék” témakörben kétfordulós versenyt hirdet középiskolás csapatok részére.

Oktatás 

ITM: Az eredményes klíma- és természetvédelem kulcsszereplői a fiatalok

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett klímaügyi egyeztetéssorozat befejezéseként Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár ifjúsági és diákszervezetek képviselőivel egyeztetett a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia konszenzusos megalkotása érdekében szerdán Budapesten.

Oktatás 

Új útra hív a természet

Napjaink történései egyre világosabbá teszik, hogy változtatni kell a szokásainkon. Tegyük ezt a természet iránti tisztelettel. Erről szól az IUCN Commission on Education and Communication (CEC) legújabb videója.

Oktatás 

Mintaóra a levegőminőség javításáért

Napjainkban a légszennyezettség jelenti a földi élet számára az egyik legnagyobb környezeti kihívást, amelyre minél gyorsabban megoldást kell találnunk. A közös erőfeszítés sikeréhez azonban meg kell ismernünk a légkör működését, és tudnunk kell, hogyan tehetünk a levegő tisztaságáért.

Oktatás 

Átadták az idei év első iskola- és óvodakertjét hétfőn Leányfalun

A pandémiás helyzet miatt adták át ebben az évben ősszel az Országos Iskolakert-fejlesztési Programban megvalósult első iskolakertet, valamint vele együtt a program első óvodakertjét.

Oktatás 

A neten is kifürkészhetők a fenntarthatóság titkai – játékos feladatok felső tagozatosoknak

A „Vigyázat, valóság!” projekt keretében kidolgozott ismeretterjesztő honlap 5 ország (Hollandia, Nagy-Britannia, Bulgária, Szlovákia és Magyarország) közös munkájának eredménye volt. Mostanra némiképpen fellazult az együttműködés, de a magyar oldal működése egy pályázati forrásnak és a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány munkájának köszönhetően folytatódik.

Oktatás 

Csatornaillemtan óvodásoknak és iskolásoknak

Kik azok a csatornaőrzők? Hogyan harcolnak a zsírszörnyekkel? A csatorna mélyén lakó lények ellen vívott harcban már a kisgyerekek is sokat segíthetnek.

Oktatás 

Környezeti Nevelés Műhelykonferencia a Humusszal

A konferencia fő témái a hulladékmegelőzés tanítása, valamint az oktatási intézmények zöldítésének lehetőségei lesznek. 

Oktatás 

2020-ban is „Mozdulj a klímáért!”

2020-ban nyolcadszor hirdeti meg az Éghajlatvédelmi Szövetség a „Mozdulj a klímáért!” felhívást. Idén a Biodiverzitás Szuper Éve jegyében a feladatok a beporzók – főleg a méhek – védelméhez és a települési méhlegelőkhöz, vadvirágos mezőkhöz kapcsolódnak.

Oktatás 

Sikeresek voltak az erdei vándortáborok

Június közepe és augusztus második fele között csaknem 4000 diák és kísérője indult táborozni a magyarországi erdőkbe, csaknem 160 csoportban, kilenc útvonalon, egy hét alatt átlagosan ötven-kilencven kilométert megtéve.