2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Oktatás 

Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől

A természet 3,8 milliárd éve működik fenntarthatóan. Gyakorlatilag mindenre van „kidolgozott technológiája”, amit elleshetünk és alkalmazhatunk az emberiség fenntartható életéhez. A BioLearn-projekt keretében kidolgozott oktatóanyag a biomimikri (természet által ihletett találmányok) világába kalauzol bennünket.

Oktatás 

Az újrahasznosítás, a műanyagkrízis és a vízszennyezés is beindította a fiatal innovátorok fantáziáját

Vízminőséget vizsgáló robot-tengeralattjáróval, biodegradációs rendszerrel, vakoknak és látássérülteknek segítő eszközzel és újrahasznosított esernyőkabátok ötletével nyertek a leginnovatívabb 21 év alatti fiatalok az első alkalommal megrendezett, az év felfedezettjét kereső versenyen.

Oktatás 

Mit gondolnak a gyerekek a klímaváltozásról?

A Cartoon Network közzétette kutatását, amelyben a 6–12 éves gyerekek klímaváltozáshoz való viszonyulását vizsgálta.

Oktatás 

Rangos fenntarthatósági díj döntősei között a Széchenyi István Egyetem

A brit székhelyű Egyetemek és Főiskolák Környezetvédelmi Szövetsége (EAUC) 2004 óta ítéli oda a Zöld Talár díjat, az ENSZ környezetvédelmi programja partnerségével és támogatásával. A több mint kétszáz intézményt tagjai sorában tudó szervezet célja a fenntarthatóság támogatása a felsőoktatásban.

Oktatás 

A környezeti nevelés is lehet digitális és innovatív

A már tizenegyedik alkalommal meghirdetett Invitech InnoMax-díj pályázatán közel 70 munka közül választották ki a nyerteseket, amelyek közt volt tanulási nehézségekkel küzdő fiatalokat segítő alkalmazás, az iskolai drónprogramozást támogató fejlesztés és az energia- és klímatudatosság témáját körüljáró oktatási felület is.

Oktatás 

A természet szépségét mindenki megtapasztalhatja, az elfogadást mindenki megtanulhatja

Különleges szabadidős helyszínnel, egy élményt adó és érzékenyítő kerttel gazdagodott Kecskemét belvárosa. Az Érzékelések kertje a korlátozott életmódot folytató – vak, gyengén látó, gyengén halló, értelmi sérüléssel élő – gyermekek és felnőttek számára teszi megtapasztalhatóbbá az őket körülvevő világot.

Oktatás 

Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt

A ZöldOkos Kupa Palánta versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány megbízásából, a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében a Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódóan rendezték meg.

Oktatás 

Áder János átadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyarországi nyertesének díját

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyarországi döntőseit. Az első három helyezett pályaművet a diákok röviden bemutatták a köztársasági elnöknek. Áder János elgondolkodtatónak nevezte a pályaműveket, és  kutatásaik folytatására biztatta a versenyzőket.

Oktatás 

Színpadon a természettudományok – Tanártól tanárnak

Természettudományos fesztivált és kiállítást rendez az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete, a Bolyai János Matematikai Társulat, a Magyar Kémikusok Egyesülete és a Magyar Biológiatanárok Országos Egyesülete 2021. szeptember 17–18-án Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Oktatás 

Környezetvédelmi szakpszichológus képzés indul az ELTE-n

Az Ember–Környezet Tranzakció Intézet országosan egyedülálló továbbképzése a klímaváltozás, a fenntartható fejlődés, a környezeti nevelés pszichológiai vonatkozásaival foglalkozik.

Oktatás 

Edukációs kampány indult a méhekért

A méhek védelmére, természetben betöltött szerepükre és a méz jótékony hatásaira hívja fel az óvodások és a kisiskolások figyelmét az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közös edukációs kampányában.

Oktatás 

A lucerna levelében látja a megoldást a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntőjének nyertese

Kovács Emília, a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium 10. osztályos tanulója a lucerna barna levének erjesztéséről és környezetbarát újrafelhasználásáról írt munkájával továbbjutott a svédországi nemzetközi döntőbe, amelynek védnöke Viktória svéd koronahercegnő.

Oktatás 

Klímatudatos kalandokra hívja a gyerekeket a Cartoon Network

A csatorna Cartoon Network Klímabajnokok kampánya 18 nyelven indul el a WWF szakmai támogatásával.

Oktatás 

„Szombati zöldségek” a környezeti nevelés jegyében

Az Európai Zöld Héthez kapcsolódóan szombatonként négy alkalommal egy-egy fontos környezetvédelmi kérdést körbejáró foglalkoztatócsomaggal jelentkezik a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Oktatás 

Európai vitaverseny a klímaváltozás jegyében

Hogyan fogyaszthatunk kevesebbet, kerülhetjük el az éghajlatváltozást és állíthatjuk meg a klímamenekülteket? Ezekre a kérdésekre igyekeztek választ adni a #ClimateOfChange projekt keretében meghirdetett vitaverseny résztvevői.

Oktatás 

Az UNESCO szerint a klímaváltozásnak az iskolai tananyagban van a helye

Az UNESCO, zöldszervezetek és más érdekcsoportok szerint az üvegházhatású gázok csökkentésére vonatkozó célok eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos tanulmányok az iskolai tanterv szerves részévé váljanak világszerte.

Oktatás 

Nyereményjáték indult az elektromos hulladék hasznosulása érdekében

A „GYŰJTSVELEM” használt mobiltelefon-, e-kütyü- és elemgyűjtő bajnokság célja, hogy felhívja a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. A Fenntarthatósági Témahét keretében induló országos versenyre általános iskolák és diákok jelentkezését várják. A május végéig tartó megmérettetés legaktívabb diákjai értékes nyereményeket zsebelhetnek be.

Oktatás 

Zöldkihívás középiskolásoknak

Az Európai Unió új ötleteket és háttér-információkat tartalmazó eszköztárat készített a középiskolai tanárok számára, mellyel a fenntarthatóság témáját járhatják körül tanórai foglalkozásokon.

Oktatás 

Van jövőnk! – interdiszciplináris kiadvány a fenntarthatóságról fiataloknak

A Magyar Természettudományi Társulat számos szakma tudós képviselőinek bevonásával készített egy olyan olvasókönyvet, amely a fenntartható fejlődés valamennyi fontos területére kiterjed.

Oktatás 

Fenntarthatósági diákversenyek határon innen és túl

A Föld napján is zajlottak a Fenntarthatósági Témahét diákversenyei: a Nem térkép e táj középiskolásoknak szóló vetélkedő, az 5–6. évfolyamos diákokat megszólító ZöldOkos Kupa Magonc és a GyűjtsVelem Időszaki Szelektív Hulladékgyűjtési Verseny.