2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Oktatás 

Az az igazi, amikor a pedagógusok is játszva tanulnak

Gyorsan elrepült az idő a „Környezettudatosság a mindennapokban” címmel megrendezett, óvónőknek és általános iskolai tanároknak tartott továbbképzésen.

Oktatás 

Fiúról apára!

A környezetvédelem lehet játékos és érdekes. Akár annyira, hogy a tudás fiúról apára szállhasson.

Oktatás 

Mi teszi a zöldegyetemet?

A világ zöldegyetemeit rangsoroló lista múltját, jelenét és jövőjét mutatták be Szegeden egy indonéziai egyetem képviselői.

Oktatás 

Tanuljunk a folyóktól, tanuljunk egymástól

A Dráva, Mura és Duna folyók alsó szakasza által meghatározott, Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Magyarországon és Szerbián átívelő folyami táj 700 kilométer hosszú „zöld sávot” képez, amely majdnem 1 000 000 hektárnyi, természetvédelmi és kulturális szempontból rendkívül értékes területet kapcsol össze.

Oktatás 

A Budakeszi Vadaspark az erdő kapuja

Az őshonos háztáji állatok bemutatására alkalmas, a XXI. század elvárásainak megfelelő parasztudvarral, ezen belül nagy területű kecskesimogatóval és „nyúlvárossal” bővült az idén negyvenéves Budakeszi Vadaspark.

Oktatás 

Ingyenes edukációs programmal vállal felelősséget a kék bolygóért az FKF

Nem lehet elég korán elkezdeni a gyermekek környezeti nevelését, különösen abban az évszázadban, amikor gigantikus méretű úszó szemétszigetek lepik el az óceánokat, amikor az egyszer használatos tárgyak világában élünk. Ezt ismerte fel az FKF Nonprofit Zrt., a budapesti köztisztaság és hulladékgazdálkodás első számú felelőse. (Fotó: pestisracok.hu)

pestisracok.hu
Oktatás 

Környezettudatosságra nevel a Lidl

Nagy sikerrel zárult a Lidl Magyarország és a Pilisi Parkerdő környezeti nevelés előmozdítását célzó kezdeményezése. A felhíváshoz 8 ezer szülő csatlakozott, és 110 általános iskolából több mint 700 egyedi pályamunka született.

Oktatás 

Kreatív fiatalok seregszemléje

Betegsegítő applikáció, optikai csalódással lassított forgalom, szemüveg, amely hallássérülteknek feliratozza, amit a másik mond. Közel 200 fiatal ötletelt egy közösségimédia-kihívásban azon, hogyan lehetne kreatív módon megoldani társadalmi és környezeti problémákat.

Oktatás 

Álompatak – patakunk, mint ideális élőhely tanulmányi verseny

Az Agrárminisztérium BISEL – Gumicsizmás természetvédelem programja keretében országos versenyt hirdet „Álompatak – patakunk, mint ideális élőhely” címmel.

Oktatás 

Új állandó tárlat az esztergomi Duna Múzeumban

A fiatalok érdeklődését is felkeltő, az élményeken keresztüli ismeretszerzést támogató új állandó kiállítás készül az esztergomi Duna Múzeumban.

Oktatás 

A kupak-tanácsok iskolásoktól iskolásoknak

A szolnoki Waldorf iskola diákjai és az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány szórakoztató kisfilmben mutatja be, miért nem felesleges kukacoskodás a kupakok sorsával is törődni.

Oktatás 

Egy indiai iskola begyűjtött műanyaghulladékot kér „tandíj” gyanánt

Új megközelítést alkalmaz egy észak-indiai iskola az országot elárasztó műanyaghulladék kezelésének problémájára: a diákok az otthonukban, környezetükben lévő műanyaghulladék begyűjtésével kapnak ingyenes oktatást az intézményben.

Oktatás 

Játékos fenntarthatóság

A környezettudatosságot népszerűsítő játékokkal várta a hétvégén az érdeklődőket a Gyerek Szigeten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), amely a Zöld út elnevezésű eseménysorozatának zárásaként rendezett játékos családi pikniket a budapesti Hajógyári-szigeten.

Oktatás 

Megvannak 2019 Energiakövetei!

Idén is sikerrel zárult a MEKH Energiakövetek pályázata, amelyen felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok vehettek részt. A hivatalos eredményhirdetésre ünnepélyes díjátadó keretében került sor, ahol három diák nyerte el az Energiakövet 2019 címet és a hozzá járó ösztöndíjat.

Oktatás 

Magyar diákok küzdenek az élelmiszer-pazarlás ellen

Hihetetlen mennyiségű étel végzi a kukákban, miközben könnyen lehet, hogy a pazarlás helyétől nem messze valaki szívesen megenné a kárba vesző élelmiszert. Ezen a problémán segítene három magyar gimnazista, akik innovatív megoldást találtak ki az ételpazarlás mérséklésére, ötletüket pedig már külföldön is díjazták. (Fotó: Mohos Márton/24.hu)

24.hu
Oktatás 

Ballagás után irány a faiskola!

A fenntartható fejlődés és a generációkon átívelő felelősségvállalás jegyében egy frissen elfogadott törvény arra kötelezi a Fülöp-szigetek összes diákját a kisiskolástól az egyetemi hallgatóig, hogy tanulmányai végeztével ültessen el legalább tíz fát az országban.

Oktatás 

Véget ért a filmfesztivál, amely a szemléletformálást is zászlajára tűzte

Az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál szervezőinek elsődleges célja volt, hogy a gyerekeket szólítsák meg, és őket „oltsák be” a természet szeretetével.

Oktatás 

Szemléletformálásból jeles

Facsemetét kapnak a búcsúzó ovisok Gyomaendrődön.

Oktatás 

A prezi is kedveskedett a méheknek a világnap alkalmából

Mi is az a kaptár? Hát a nektár? Hogyan épül fel a kas szigorú rendje, és mennyire kötött a méhtánc koreográfiája? A látványos prezentációiról ismert vállalat angol nyelvű bemutatójából mindent megtudhatunk a legszorgosabb beporzók mindennapjairól. (Kép: prezi.com)

prezi.com
Oktatás 

Felmérik az iskolák beltéri levegőjének minőségét

Az utóbbi években egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a beltéri légszennyezésnek jelentős egészségkockázata van, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kezdeményezésére felmérik az iskolák beltéri levegőjének minőségét.