2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Oktatás 

Kristálytisztán és élvezetesen a vízről

A víz létfontosságú természeti erőforrás, gazdasági alapanyag, egészségünk záloga és világszerte nagyra becsült kulturális kincs – a víz témájának feldolgozásához online is tengernyi információt és megszívlelendő tanácsot tartalmazó forrásokra bukkanhatunk.

Oktatás 

Egy hétre idén is a fenntarthatóságé lesz a főszerep

Az április 19. és 23. között megrendezésre kerülő Fenntarthatósági Témahét kiemelt témája idén az erdő mint ökoszisztéma, a fenntartható közösségek és a zöldgazdaság lesz. E témák köré épülnek az óravázlatok, a mintaprojektek és az országos kísérő programok is.

Oktatás 

Egy kedves mese a tengeri élővilág megóvásának fontosságáról

Az óceán különleges lakóiról, a felelős halászat fontosságáról és a védett állatok kereskedelméről is befogadható, mesébe szőtt információkat tartalmaz a kisiskolás korosztállyal való feldolgozásra alkalmas Kék sziget című uniós kiadvány.  

europa.eu
Oktatás 

Idén is várják az ifjú kócsagőröket a nemzeti parkok

2021-ben már 8. alkalommal kerül meghirdetésre a program, amelynek köszönhetően a diákok a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhetik meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket.

Oktatás 

Itt a Nagy Diák Klímateszt

Az éghajlatváltozás, a megújuló energia és a környezetszennyezés is témája a DUE Médiahálózat új, edukatív játékának. A Nagy Diák Klímateszt nemcsak a problémákra hívja fel a figyelmet az online verseny során, hanem javaslatokat is tesz az egyéni cselekvésre.

Oktatás 

Negyed évszázada oltják be a gyerekeket a természet szeretetével a mecseki erdei iskolák

A Mecsekerdő Zrt. az állami erdőgazdaságok sorában az elsők között hozta létre erdei iskoláit 1996-ban. A kerek évforduló alkalmából az online oktatásban is felhasználható izgalmas játékokat és ismeretterjesztő sorozatokat készít, valamint közös emlékgyűjtésre hív a baranyai társaság.

Oktatás 

A Jane Goodall Intézet is segít izgalmassá tenni a Fenntarthatósági Témahetet

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával minden évben meghirdeti a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A PontVelem Nonprofit Kft. felkérésére a hazai Jane Goodall Intézet a Roots&Shoots globális környezeti nevelési programmal vesz részt a témahéten. 

Oktatás 

Klímafüzet készült gyerekeknek az éghajlatváltozásról

A kiadvány célja, hogy olvasmányosan adja át a klímatudatossággal kapcsolatos ismereteket – elsősorban, de nem feltétlenül csak – a pesterzsébeti gyerekeknek, ezzel segítve a legfiatalabbakat és családjukat a probléma mélyebb megértésében és a „zöldebb” életmódhoz vezető út megtalálásában.

Oktatás 

A fenntartható építészet alapjairól tanulnak a METU hallgatói

A február 22-én indult tavaszi félévben egy új tantárgyat, a fenntartható építészet alapjait is választhatták a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói.

Oktatás 

Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva

A Pompás Napok csapata a népmesét középpontba helyezve, a népi kultúra elemeivel kiegészítve készít komplex foglalkozásokat, amelyek például a zöld jeles napok megünneplésének is mesés és játékos formát adhatnak.

Oktatás 

Új tankönyvből ismerhetik meg a fiatalok a fenntarthatóságban rejlő kihívásokat és lehetőségeket

A fenntarthatóság korunk egyik legfontosabb és legösszetettebb kérdése. A Zöld Föld című kötet szerzői között ott találjuk Czippán Katalint is, portálunk környezetvédelmi szaklektorát. Az új szellemiséget tükröző tankönyv célja, hogy a diákok életközeli megközelítésben kapjanak életkoruknak megfelelő ismereteket. A tankönyv érdekessége és érdeme is egyben, hogy a szakmailag hiteles információk átadását és elsajátítását izgalmas, kreatív és interaktív módon segíti elő.

Oktatás 

Madárodúkat kapnak óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként

Az odúk csütörtöki váci átadásán Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a természet- és környezetvédelem területén nem lehet elég korán elkezdeni a szemléletformálást. Az óvodások az odúknak köszönhetően megtapasztalhatják, milyen sokat tehetünk természeti környezetünk gazdagságáért.

Oktatás 

Országos program lehet az iskolai komposztálók felállítása

Nagy István agrárminiszter a Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola udvarán felállított komposztáló megtekintésekor hangsúlyozta: végtelenül fontos, hogy a gyerekek odafigyeljenek a környezetükre.

Oktatás 

UNESCO–Japán díj a fenntarthatóságra való nevelésért

Az UNESCO pályázati felhívást tett közzé: a fenntartható fejlődésre nevelésért létrehozott UNESCO–Japán díjra lehet pályázni 2021. március 14-ig.

Oktatás 

Idén is népszerű a Gumicsizmás természetvédelem

Több mint 120 csapat nevezett be az Agrárminisztérium BISEL – Gumicsizmás természetvédelem programja keretében meghirdetett országos versenyre, amelynek célja, hogy a diákok jobban megismerjék a vizek gazdag élővilágát – közölte a minisztérium csütörtökön.

Oktatás 

Egyre több óvoda zöldül be az országban

Szépen gondozott udvar, madáretető, saját veteményeskert, netán komposztáló – messziről is jól látszik a környezettudatosság az úgynevezett zöldóvodákon, amelyek legfőbb küldetése, hogy már hároméves kortól a természet szeretetére és védelmére, a fenntarthatóságra neveljék a gyerekeket.

Oktatás 

Ötödik alkalommal szerveznek online erdőismereti vetélkedőt középiskolásoknak

A háromtagú csapatok jelentkezését február 28-ig várják bármely hazai vagy akár határon túli középfokú oktatási intézményből – közölte az Országos Erdészeti Egyesület csütörtökön az MTI-vel.

Oktatás 

A fenntartható és etikus divat világába szeretnék bevezetni a magyar fiatalokat

Felmérések alapján a divatipar a világ egyik legszennyezőbb iparága. Ezért elengedhetetlen az iparág új alapokra helyezése, környezeti és társadalmi hatásainak megismertetése. Ebben próbál meg segíteni egy közösségi finanszírozáson alapuló, fiatalokat megcélzó edukációs kampány, amelyet a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület és a Fashion Revolution Hungary kezdeményezett.

Oktatás 

Már csaknem négyszázezer gyermek jár ökoiskolába

Több mint két évtizede húsz intézménnyel indult, mára hatalmasra nőtt a Magyarországi Ökoiskola-hálózat, amelyhez eddig már csaknem 1100 hazai intézmény csatlakozott.

Oktatás 

Fákkal ünnepli a gólyákat a Soproni Egyetem

Minden évben, a tanulmányaikat ősszel megkezdő valamennyi elsős hallgatója után egy-egy facsemetét ültet el a Soproni Egyetem (SOE), elsősorban Sopronban és a város környékén.