2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Oktatás 

A Tanács ajánlást fogadott el a zöldátállást szolgáló tanulás ösztönzéséről

A miniszterek szeretnék, ha a tagállamok a zöldátállást és a fenntartható fejlődést szolgáló tanulással kapcsolatos szakpolitikák és programok támogatásával biztosítsák, hogy a tanulók életkortól függetlenül megszerezzék a fenntarthatóbb életmódhoz szükséges ismereteket, elsajátítsák a változó munkaerőpiacon szükséges készségeket, és lépéseket tegyenek a fenntartható jövő megteremtéséért.

Oktatás 

Digitális tanösvényt alakítottak ki a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen

A fejlesztésnek köszönhetően mostantól Mátraverebélyen játékosan fedezhetők fel a természeti és vallási csodák – közölte a kegyhely sajtófőnöke az MTI-vel.

Oktatás 

Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem

A LIFE program harmincadik születésnapja alkalmából az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Zöld hetet tart.

Oktatás 

Az Ifjúság Európai Évéhez csatlakozva a fiatalokat szólítja meg a Közösségek Hete

A május 23–29. között, hatodik alkalommal megrendezésre kerülő országos rendezvénysorozat idén korunk aktuális kihívására, a kulturális intézmények körében is egyre nagyobb figyelmet kapó környezeti és társadalmi fenntarthatóságra fókuszál – derül ki a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleményéből.

Oktatás 

A fenntarthatóság jegyében bővül a Széchenyi István Egyetem

Fenntarthatóság, korszerű élelmiszer-technológiák, vidékfejlesztés és precíziós gazdálkodás – ezek az innovatív területek kerülnek fókuszba a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karán, amely új tanszékekkel és képzési területekkel bővül a következő tanévtől.

Oktatás 

A zöldtechnológiák használatának serkentésére indít ösztöndíjprogramot a Huawei

Az Óbudai Egyetemen induló, több 10 millió forintos Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíj célja, hogy ösztönözze a napenergia hasznosításához, valamint az 5G ipari felhasználásához kapcsolódó egyetemi-hallgatói kutatási projekteket.

Oktatás 

A fenntarthatóság, a fenntartható fejlődés nem egy önálló tudomány, hanem maga az élet

Elengedhetetlen, hogy az önmagunkért érzett felelősség alapján, az egész életünkre kivetítve gondolkodjunk a fenntarthatóságra törekvésre minden tantárgy, minden program esetében – hangsúlyozta az Új Köznevelésnek adott interjúban Czippán Katalin, aki évtizedek óta fenntarthatósági szakértőként és tanácsadóként tevékenykedik többek között az oktatás és a képzésfejlesztés területén.

Oktatás 

Erdőböngésző: online játékban tárulnak fel a tölgyerdők titkai

Az Erdőböngésző online játékból és foglalkoztató füzetből a gyerekek megtudhatják, hogy milyen élőlények élnek egy természetes tölgyerdőben, és megismerhetik az erdő rejtett kincseit.

Oktatás 

A BKK is változatos programokkal vett részt a fenntarthatósági témahéten

A programsorozaton – ahol a BKV Zrt. már rendszeres résztvevőnek számít – a környezetvédelem gyakorlati kérdéseivel iskolai órákra ellátogató szakemberek ismertetik meg a diákokat. Az elmúlt héten 1800 iskola 400 ezer diákja kapcsolódott be a programokba.

Oktatás 

A szegedi a legfenntarthatóbb egyetem Magyarországon

A brit THE (Times Higher Education) negyedik éve szedi össze és közli azoknak az egyetemeknek a listáját, amelyek az ENSZ által támasztott standardokhoz tartva magukat, azon igyekeznek, hogy munkájukkal egy mindenki számára fenntarthatóbb világ építéséhez járuljanak hozzá.

Oktatás 

Zajlik a 7. Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét

A témahét nyitórendezvénye idén a Városligeti Műjégpálya Dísztermében került megrendezésre, a támogató szervezetek szakemberei, vezetői és pedagógusok részvételével. Minden évben a nyitórendezvényen vehetik át a témahét sikeréhez legtöbbet hozzájáruló személyek, szervezetek és iskolák a Zöld Tündér díjakat.

Oktatás 

Áder János tanórájával kezdetét vette a fenntarthatósági témahét

Az idén hetedik alakalommal rendezik meg a fenntarthatósági témahetet, amelynek ez évi kiemelt témája a víz, az egészségvédelem és a felelős fogyasztás. A vízválságtól a fenntartható fejlődésig című előadásban Áder János rámutatott: ha továbbra is „felesleges termékeket vásárolunk, akkor a lakosság ellátásához szükséges víznek is előbb-utóbb híján leszünk”.

Oktatás 

Áder János a klímaváltozásról tartott előadást a révkomáromi diákoknak

A vízválságtól a fenntartható fejlődésig című előadásra a Selye János Gimnáziumban került sor  az intézmény fenntarthatósági témahetének programsorozatában. A köztársasági elnök, aki vállalta a program fővédnökségét, a rendezvénysorozatot pedig a Kék Bolygó Alapítványon keresztül támogatja, elmondta: tavaly 400 ezer tanuló részvételével 1630 iskolában rendeztek hasonló témahetet.

Oktatás 

Márciusban egy közönséges csatornaszörny költözött a Pécsi Állatkertbe

Veszedelmes fenevaddal bővült március 22-én a Pécsi Állatkert gyűjteménye: a víz világnapján a világszerte honos szennyeződésfélék családjába tartozó közönséges csatornaszörnyek egy példánya érkezett a Mecsek lábához, hogy felhívja kicsik és nagyok figyelmét a felelős csatornahasználatra.

Oktatás 

A Nébih oktatási programjában is szerezhetnek krediteket a pedagógusok

A Fenntarthatósági Témahét programjain, melyhez a Maradék nélkül is csatlakozik, 2022. április 25–29. között vehetnek részt a Kárpát-medencei iskolások és tanáraik.

Oktatás 

Szimulált űrutazás hozza közelebb a diákokhoz a Föld értékeit egy hódmezővásárhelyi iskolában

Az Időspirál Élményközpontot még 2018-ban alakították ki, majdnem 200 négyzetméteren, három helyiségben a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában. A közkedvelt élménypedagógiai tér hamarosan újabb attrakcióval bővül. 

Oktatás 

Fiatal újítók fenntartható innovációi versenyeztek Újbudán

Digitális rovarcsapda, vízhálózati repedéseket feltérképező robot – idén is változatos ötletekkel lepték meg az egyetemisták Újbuda Hallgatói Startup Pályázatának zsűrijét. A márciusban kihirdetett legjobb négy csapat egy-egy millió forint támogatással és egy évig tartó mentorálással vághat bele vállalkozásába.

Oktatás 

A menzák zöldítésén dolgozik a Greenpeace

A környezetvédelmi szervezet február végén figyelemfelkeltő akciót hirdetett, és levélben kereste meg az iskolákat, óvodákat, hogy csatlakozzanak az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó környezetvédelmi akcióhoz. Tippeket osztottak meg arról, hogyan lehet visszaszorítani az ételmaradékot a menzákon.

Oktatás 

A friss zöldségek és gyümölcsök megkedveltetése idén is folytatódik

Napi száz grammal kellene növelni az átlagos zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkat ahhoz, hogy elérjük az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlását. Ezt a célt szolgálja az Európai Friss Csapat program, amely az EU támogatásával valósul meg Magyarország, Franciaország és Belgium együttműködésében 2018 óta.

Oktatás 

Több tízezer kisiskolás próbálhatta már ki a ZöldForgó Élményprogram játékait

Az egyedülálló környezetvédelmi szemléletformáló program, a ZöldForgó Élménynap keretében a gyerekek a klímaváltozásról, a túlfogyasztásról, az újrahasznosításról, az energiapazarlásról és az élővizek szennyezettségéről is modern, digitális formában tanulhatnak.