2018. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Oktatás 

A jó példa legyen ragadós

Nem mindennapi élményben volt részük az úrkúti óvoda Csiga-biga csoportjába járó gyermekeknek. 

Oktatás 

Fenntarthatóságra nevelés, eredményesebben

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által szervezett IV. Innovatív szemléletformálási konferencia előadásai sokféle nézőpontból mutatták be a fenntarthatóságra nevelés kérdéseit, jó példákat és a jövőben sikeresen alkalmazható megoldásokat is felvonultatva.
(Fotó: Steve Lewis/U.S. Air Force)

zoldmatek.hu
Oktatás 

Magamvadon – élménypedagógia a természetben

A biom élőlények közösségét jelenti, amely a résztvevő növény- és állatfajok sajátos egyediségétől válik szerves egésszé.
A Magamvadon programot kidolgozó alapítvány tagjai a társadalomra is biomként tekintenek, amelyet a hátrányos helyzetű fiatalok saját erősségeiket megismerve, saját ötleteiket megvalósítva tehetnek teljessé.

Oktatás 

Gyalogos vándortábor-vezetői továbbképzés pedagógusoknak

A nagy sikerre való tekintettel az Erdei Vándortábor Programot koordináló Országos Erdészeti Egyesület a Testnevelési Egyetemmel együttműködve ismét elindítja a „gyalogos vándortábor-vezető” akkreditált pedagógus-továbbképzést. 

Oktatás 

Élmények a természettudomány birodalmából

A természettudományok életünk minden színterén jelen vannak, a mindennapok csodái tudományos jelenségek, melyekre olykor csak rácsodálkozunk. Az Élménycentrum programkínálatában ezek a jelenségek kerülnek a figyelem középpontjába. 

Oktatás 

Midász király és a műanyagok

A modern világunk szinte elképzelhetetlen lenne a tartós, jól alakítható és sokszínű műanyagok nélkül – csakhogy mint sok mást, ennek a fantasztikus anyagnak a használatát is túlzásba vitte az emberiség. Erről szól ez az érzékletes, gyerekek számára is jól befogadható videó.

Oktatás 

Itt lehet környezettudatos emberpalántákat nevelni

Az iskolai tankertben a gyerekek megtanulják a növények alaktani sajátosságait, követhetik a növények élettani folyamatait, a napszakok és évszakok változását.

Oktatás 

„Játékbarát iskolákat” műhelytalálkozó

A Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány október 30-án „Children’s Access to Play in Schools – Játékbarát iskolákat” címmel műhelytalálkozóra várja az érdeklődő pedagógusokat.

Oktatás 

Erdőfürdő: feloldódás a természetben

Az ötödik alkalommal megszervezett Ökopszichológiai nap fókuszában az ember és a természet közötti kapcsolat helyreállítása állt.

Oktatás 

Legkevésbé a fiataloknak fontos a szelektív hulladékgyűjtés

A jofogas.hu internetfelhasználók körében végzett felmérése alapján sajnos úgy tűnik, a jövő generációját nem érdekli eléggé a környezetvédelem.

Oktatás 

Három fontos film tanórai használatra

Mit tehet hozzá egy ismeretterjesztő film a tanórai munkához? Kitekintést ad? Új szempontokat vet fel? Beszélgetésre ösztönöz? Valóságossá teszi a tananyagot? A tantrend.hu három olyan filmet ajánl, amelyek segíthetnek a diákoknak megértetni tágabb és szűkebb környezetünk történetét és kihívásait.
(Kép: torange.biz)

tantrend.hu
Oktatás 

Élménypedagógia az erdőben – Környezeti nevelés a Sóstón

Észrevétlenül tanulhatnak majd a gyerekek a tücskökről, madarakról és még sok minden másról, ami az erdőben található, azoktól a pedagógusoktól, akik most részt vesznek az „Élménypedagógia az erdőben” című programon Sóstón.

Oktatás 

Az ökomenza nem utópia – Szarvason például remekül működik

A szarvasi Benka Gyula Általános Iskolában a menzán az alapanyagok csaknem fele helyi termelőktől származik. A felhasznált zöldségek 50-60 százaléka biozöldség, az élelmiszer-hulladékot egyszerű ötletekkel csökkentik: a gyerekek például maguk szedhetnek az asztalnál az ételből, amennyit meg is tudnak enni.

Oktatás 

Átadták a 2018. évi Ökoiskola címeket

Átadták a 2018. évi Ökoiskola címeket szombaton az Agrárminisztériumban. 48 köznevelési intézmény az idén először nyerte el, 54 megújította Ökoiskola címét, 56 intézmény pedig Örökös Ökoiskola lett.

Oktatás 

Nemzetközi dizájnerképzés indul Budapesten

Nemzetközi dizájnerképzés indul Budapesten  2020 szeptemberében, az első, 25 fős évfolyamra tervezők és művészek mellett termékfejlesztők, építészek, várostervezők, mérnökök és ökológusok jelentkezését is várják a világ minden tájáról.

Oktatás 

Hogyan tanítsuk a klímaváltozást az iskolában?

Tény, hogy az elmúlt években minden korábbinál magasabb volt Földünk átlaghőmérséklete. Ha ez a tendencia így marad, az tudósok szerint már az emberi társadalmat és a természeti környezet fennmaradását is veszélyezteti. Az is tény, hogy a változáshoz szemléletváltás szükséges, és ebben a felnövekvő nemzedékeké a főszerep. 

Oktatás 

„Az állatok a környezetvédelem élő nagykövetei”

A Nyíregyházi Állatpark a lenyűgöző méretei mellett a részletekben rejlő gazdagságával is ámulatba ejti az embert. Ha azt keressük, hogy milyen kreatív megoldásokkal lehet a környezettudatosságra nevelni, az alfahir.hu helyszíni riportjában igazán jó példákat találhatunk.
(Fotó: George Damian/Wikimedia Commons)

alfahir.hu
Oktatás 

Fókuszban az erdei iskolák az erdők hetén

Az állami erdészeti társaságok 36 erdei iskolát üzemeltetnek, ahol évente 12 ezer erdőpedagógiai foglalkozás keretében majdnem 80 ezer gyermeknek nyújtanak tanulási és kikapcsolódási lehetőséget – mondta az agrárminiszter hétfőn Visegrádon a XXII. Erdők Hete megnyitóünnepségén.

Oktatás 

Kert – Közösség – Könyvtár: szakmai nap az iskolakertek jegyében

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár az Országos Könyvtári Napok keretében szervezett programjaira – különös tekintettel az iskolakertekkel is foglalkozó szakmai napra – szeretettel vár minden könyvtárost, valamint minden iskolakerteket gondozó vagy természettudományt oktató pedagógust.

Oktatás 

Mi lehetünk az utolsók, akiknek esélyük van megmenteni a bolygót

Milyen lesz a világ 2030-ban? – a Föld és az emberiség problémáiról, illetve azok lehetséges megoldásairól tartották a Világ Legnagyobb Tanóráját a Budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2018. szeptember 25-én.
(Fotó: www.un.org)

origo.hu