2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Oktatás 

Új állandó tárlat az esztergomi Duna Múzeumban

A fiatalok érdeklődését is felkeltő, az élményeken keresztüli ismeretszerzést támogató új állandó kiállítás készül az esztergomi Duna Múzeumban.

Oktatás 

A kupak-tanácsok iskolásoktól iskolásoknak

A szolnoki Waldorf iskola diákjai és az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány szórakoztató kisfilmben mutatja be, miért nem felesleges kukacoskodás a kupakok sorsával is törődni.

Oktatás 

Egy indiai iskola begyűjtött műanyaghulladékot kér „tandíj” gyanánt

Új megközelítést alkalmaz egy észak-indiai iskola az országot elárasztó műanyaghulladék kezelésének problémájára: a diákok az otthonukban, környezetükben lévő műanyaghulladék begyűjtésével kapnak ingyenes oktatást az intézményben.

Oktatás 

Játékos fenntarthatóság

A környezettudatosságot népszerűsítő játékokkal várta a hétvégén az érdeklődőket a Gyerek Szigeten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), amely a Zöld út elnevezésű eseménysorozatának zárásaként rendezett játékos családi pikniket a budapesti Hajógyári-szigeten.

Oktatás 

Megvannak 2019 Energiakövetei!

Idén is sikerrel zárult a MEKH Energiakövetek pályázata, amelyen felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok vehettek részt. A hivatalos eredményhirdetésre ünnepélyes díjátadó keretében került sor, ahol három diák nyerte el az Energiakövet 2019 címet és a hozzá járó ösztöndíjat.

Oktatás 

Magyar diákok küzdenek az élelmiszer-pazarlás ellen

Hihetetlen mennyiségű étel végzi a kukákban, miközben könnyen lehet, hogy a pazarlás helyétől nem messze valaki szívesen megenné a kárba vesző élelmiszert. Ezen a problémán segítene három magyar gimnazista, akik innovatív megoldást találtak ki az ételpazarlás mérséklésére, ötletüket pedig már külföldön is díjazták. (Fotó: Mohos Márton/24.hu)

24.hu
Oktatás 

Ballagás után irány a faiskola!

A fenntartható fejlődés és a generációkon átívelő felelősségvállalás jegyében egy frissen elfogadott törvény arra kötelezi a Fülöp-szigetek összes diákját a kisiskolástól az egyetemi hallgatóig, hogy tanulmányai végeztével ültessen el legalább tíz fát az országban.

Oktatás 

Véget ért a filmfesztivál, amely a szemléletformálást is zászlajára tűzte

Az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál szervezőinek elsődleges célja volt, hogy a gyerekeket szólítsák meg, és őket „oltsák be” a természet szeretetével.

Oktatás 

Szemléletformálásból jeles

Facsemetét kapnak a búcsúzó ovisok Gyomaendrődön.

Oktatás 

A prezi is kedveskedett a méheknek a világnap alkalmából

Mi is az a kaptár? Hát a nektár? Hogyan épül fel a kas szigorú rendje, és mennyire kötött a méhtánc koreográfiája? A látványos prezentációiról ismert vállalat angol nyelvű bemutatójából mindent megtudhatunk a legszorgosabb beporzók mindennapjairól. (Kép: prezi.com)

prezi.com
Oktatás 

Felmérik az iskolák beltéri levegőjének minőségét

Az utóbbi években egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a beltéri légszennyezésnek jelentős egészségkockázata van, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kezdeményezésére felmérik az iskolák beltéri levegőjének minőségét.

Oktatás 

Egyre többen vesznek részt a vándortáborokon

Egyre több gyermek jelentkezik a vándortáborokba, hogy Magyarország legszebb tájait járhassák be nyáron. 

Oktatás 

ELENA: Élő állatok az oktatásban

A különböző élő állatokkal való személyes kapcsolaton keresztül a gyerekek visszatalálhatnak a természet világához, tudatosabbá, felelősségteljesebbé és nyitottabbá válhatnak – ezt a célt szolgálja a négy országban megvalósuló ELENA (Experiential Learning and Education for Nature Awareness) projekt.

Oktatás 

Környezetvédelem témában indít edukációs kampányt a Lidl

A környezettudatosság növelése érdekében „Természetesen Szeretem!” címmel indít kampányt a Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai közreműködésével a Lidl Magyarország.

Oktatás 

Ha ő tudatosabbá válik, az rád is hatással lesz

Egy amerikai kutatás igazolta, amiben a pedagógusok régóta reménykednek: a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek átadásával nem csak a gyerekekre, a szüleikre is hatni tudnak.

Oktatás 

Az iskolák környékét sem kíméli a légszennyezés

Súlyosan szennyezett a levegő több budapesti iskola környékén a Greenpeace mérései szerint.

Oktatás 

A Klímanócskák az Európa-díj várományosai között

Az évente megrendezésre kerülő Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódó díj nemzetközi kategóriájában az első három jelölt között szerepel a vásárhelyi Klímanócskák nevelési program. 

Oktatás 

Játékosan a zöldebb városok felé

A vidám és frappáns oktatófüzet mellett most már egy társasjáték is segít megtanulni a gyerekeknek, milyen lépésekkel juthatunk el a környezetbarát városokhoz.

Oktatás 

Érett és tudatos gesztus a nagy megmérettetés előtt

Egyre több végzős dönt úgy, hogy ballagási ajándék vagy virág helyett egy jó ügy támogatását kéri az őt ünneplő családtagoktól.

Oktatás 

A klímaváltozás a rászoruló gyerekek tömegeinek nehezítheti meg az életét

Egy új tanulmány szerint a klímaváltozás miatt a meleg éghajlatú, szegény országokban hamarosan még több gyermek lesz, akik kevesebbet tanulhatnak. Ezzel párhuzamosan ellentétes folyamatok kezdődnek a gazdagabb területeken élő családoknál.