2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Oktatás 

Klímavédelem az oktatásban: a csongrádi pedagógusok stratégiával készülnek

2018. február 23-án rendezik a Csongrád Megye Klímastratégiájának készítéséhez kapcsolódó pedagógus szakmai napot a Szegedi Tudományegyetem Egyetem utcai épületének Krajkó Gyula termében.

Oktatás 

A hét témája: az agráriumot szeretné közelebb vinni a fiatalokhoz a NAK

Előadássorozatot indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) általános és középiskolásoknak. A programokon a mezőgazdaság sokszínűsége áll a középpontban, de kiemelten foglalkoznak az egészségtudatos zöldség- és gyümölcsfogyasztással és a magyar termékek fontosságával a hazai gazdálkodásban.

Oktatás 

Tegyél a begyért!

2018-ban százéves a vonuló madarakat védő egyezmény (Migratory Bird Treaty Act), ezért idén ünnepeljük a madarak évét. A Magyar Madártani Egyesület az évfordulón mindenkit arra hív, hogy rendszeres hírleveleit felhasználva apró, egyszerűen kivitelezhető fortélyokkal segítsen a minket körülvevő madarakon, vonulókon, nem vonulókon egyaránt.

Oktatás 

Folytatódik a „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedő

A „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedő 2018. évi témájának korunk legégetőbb környezeti kérdését, a klímaváltozás és az erdők kapcsolatát választotta az Országos Erdészeti Egyesület. A jelentkezők az egy hónapos megmérettetés alatt gyarapodhatnak tudásban és élményekben, és nem utolsósorban értékes ajándékokat nyerhetnek a tavaszi kirándulószezon kezdetén.

Oktatás 

Iskolákban hívják fel a figyelmet a klímatudatosságra a Csokonai Színház művészei

Tantermi színi előadásokkal hívja fel a figyelmet a klímatudatos magatartásra a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat. Az általános iskolák alsó tagozatos diákjait célzó bemutatókat a Csokonai Színház művészei segítségével tartják meg a megye 24 iskolájában.

Oktatás 

Ezt Elemezd! program – Mert az tanulható könnyedén, ami kézzel fogható…

Az Erdőmentők Alapítvány 2017 őszén indította útjára az „Ezt Elemezd!” programot, amely egyedi módon ötvözi az oktatást a kutatással és a klímaváltozás elleni küzdelemmel. A program olcsó és átlagos iskolai körülmények között is elvégezhető mérésekkel teszi megfoghatóvá a kémia és biológia ismereteit, hozzákötve őket a természet szükségleteihez, valamint a természetvédelem valóságához.

Oktatás 

Legyél válogatós! – Szemléletformáló társasjáték

Mi a különbség a szemét és a hulladék között? Miért fontos az, hogy anyagfajták szerint (pl. papír, műanyag, fém, üveg, zöldhulladék) külön gyűjtsd a hulladékot, és ne a szemetesbe dobáld? Szerinted mi lesz a szemét sorsa, miután a kukásautó elszállítja? És az újrahasznosítható hulladékkal mi lesz? Ilyen és ehhez hasonló alapozó kérdésekre kell válaszolniuk azoknak a gyerekeknek, akik játszani akarnak egy nemrég megjelent társasjátékkal.

Oktatás 

Házhoz megy a Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark népszerű természetismereti programjai januártól már közvetlenül az óvodákban is elérhetőek. A szakképzett zoopedagógusok által tartott foglalkozások nemcsak a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatok érdekességeit viszik házhoz, hanem az erdészszakma izgalmas mindennapjait is bemutatják.

Oktatás 

A Humusz Szövetség játszva tanít a hulladékmegelőzésről

A Humusz Szövetség oktatási programkínálata tavaly szeptemberben új elemmel bővült. A „Pucolj ki!” szabadulószobában játszva tanulhatják meg fiatalok és felnőttek egyaránt, hogy mit jelent a hulladékmegelőzés.

Oktatás 

Várja a jelentkezőket a klímainnovációs nyári egyetem

2018. február 18-ig várja vállalkozó kedvű, környezettudatos szemléletű, kiváló tanulmányi eredménnyel és magas szintű angol nyelvtudással rendelkező MSc- vagy PhD-hallgatók, valamint fiatal pályakezdők jelentkezését az ingyenes „Journey” nyári egyetemre a Climate-KIC.

Oktatás 

Has, alkoss, gyarapíts – iskolai foglalkozások a fenntartható táplálkozásról

A Has, alkoss, gyarapíts című kézikönyv az „EAThink2015” elnevezésű projekt keretében kidolgozott óravázlatokból és oktatási segédanyagokból közöl válogatást. A projekt célja volt, hogy támogassa az európai diákokat és tanárokat a globális fejlődés kihívásainak kritikai megközelítésében és a megoldásukban való aktív részvételben, a fenntartható élelmiszer-rendszerekre és kis méretű gazdaságokra koncentrálva.

Oktatás 

Lehoczky János-díj 2018

Az Erdei Iskola Egyesület (EIE) az Erdei Iskola Program támogatásával 2005-ben megalapította a Lehoczky János-díjat. A díjat az erdei iskola mozgalom területén tevékenykedő, az erdei iskola mozgalom szereplői által elismert személy kapja, aki munkásságával sokat tett és tesz az ifjúság környezettudatosabb gondolkodásmódjának és magatartásának kialakulásáért, hozzájárul az erdei iskolázás hagyományainak megőrzéséhez, fejlődéséhez, népszerűsítéséhez, és tapasztalatát, tudását megosztja, átadja embertársainak, ezáltal biztosítva a folytonosságot. 

Oktatás 

Oktatással egy élhetőbb világért

„Nem lehet minden döntéshozót szakmai érvekkel meggyőzni, nem lehet mindig olyan jogszabályokat, törvényeket alkotni (és betartatni!), amelyek nagy biztonsággal garantálják környezetünk megóvását. De lehet talán olyan oktatási struktúrát kialakítani – globális értelemben véve természetesen –, amely garantálja, hogy a felnövekvő nemzedék környezettudatos lesz” – Szabó S. András válasza Tanka Endre „Jogszabályokkal egy élhetőbb világért” című írására.

mno.hu
Oktatás 

Iskolakertet minden gyereknek! – Plakátterv iskolakertek népszerűsítésére

Az Iskolakertekért Alapítvány az Iskolakert-hálózatba szervezett  kertközösségek segítéseként célul tűzte ki a megjelenő problémák megoldásának keresését, az érdekérvényesítést, a támogatókeresést. Az alapítvány szeretné, ha mennél több állami szervezet és piaci szereplő szerezne tudomást az iskolakertekben rejlő lehetőségekről, az iskolakert fontosságáról.

Oktatás 

NuHu Bagoly Klub – pedagógusok jelentkezését várja a Humusz

A NuHu Bagoly Klub egy programsorozat, amelyhez környezeti nevelők, pedagógusok csatlakozását várják. A Klub mottója: „Taníts, tanulj a nulla hulladékról”. Várják azok jelentkezését, akiket érdekel a környezetvédelem és azon belül is a hulladékmegelőzés, szeretnék elmélyíteni tudásukat, bővíteni módszertani eszköztárukat, vagy szívesen megvitatnák tapasztalataikat baráti légkörben.

Oktatás 

A szigetmonostori klímapark

A Szentendrei-sziget egésze különleges táj. Alföldi jellegű, de a hegyek és a Duna ölelésében kicsit mégis más. Ezt a „mást” szeretné pedagógusoknak és gyermekeknek bemutatni a szigetmonostori Klímapark! 

Oktatás 

Jövőképük egy minden szinten fenntartható és harmonikus világ

Az Európalánta Egyesület gyermekeknek szóló élményközpontú környezeti nevelési programokat fejleszt és szervez. Tagjai között van óvónő, környezetmérnök, építész, tájépítész, fotográfus, kosárfonó, szervező, tanár, grafikus, informatikus, tánctanár, ügyes kezű barkácsoló és ékszerkészítő. Egy dologban mindannyian egyetértenek: fontos látni, észrevenni, érezni, okosan cselekedni és szeretni a természetet.

Oktatás 

Februárig lehet pályázni a Stockholmi Ifjúsági Víz Díjra

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. Egyike a legelismertebb nemzetközi ifjúsági díjaknak a szakterületen. Védnöke a svéd koronahercegnő, Viktória, ő adja át a díjat, és találkozik a döntő résztvevőivel is az évente megrendezett stockholmi Víz Világhéten. 

Oktatás 

ÖKO-játék: környezettudatos élményprogramok

Az ökojáték.hu Magyarország egyik legnagyobb és legváltozatosabb környezeti nevelésre specializált játékparkjával rendelkezik. A vállalkozás folyamatosan fejlődő professzionális kivitelű óriásjátékai minden korosztály igényeinek megfelelő kihívásokkal szolgálják a szemléletformálást és a szórakozást. 

Oktatás 

Túl a hulladékhegyen – vetélkedő iskolásoknak

A Magyar Természetvédők Szövetsége „Túl a hulladékhegyen” címmel 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdet budapesti és Pest megyei iskolák 10–14 éves diákjaiból álló, 5 fős csapatai számára. A vetélkedő 2018. január 11-től 2018. március 31-ig tart. Jelentkezési határidő: 2018. január 11.