2018. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Oktatás 

Varázsórák, távhőtúra és Ökocímke-játék a pécsi távhőnapon

Varázslatos fizikai kísérletek, beavatás a távfűtés titkaiba és izgalmas nyereményjáték – ezekről szólt az idei távhőszolgáltatás napja Pécsen. A rendezvény fontos célja, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a környezetbarát és fenntartható fűtési módra.

Oktatás 

Maradék nélkül – vetélkedő általános iskolásoknak

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Maradék nélkül program keretében 2018. március 26-ai kezdéssel online vetélkedőt indított az élelmiszer-pazarlás megelőzésének témakörében 4–6. osztályos általános iskolai tanulók részére.

Oktatás 

Gazdálkodj okosan a hulladékkal! címmel konferenciát rendeztek Miskolcon

A konferenciára mintegy száz pedagógust hívtak meg Jász-Nagykun-Szolnok megyéből. Ők azok ugyanis, akik segítségével könnyebben megszólítható a következő nemzedék, a Zöldkonferencia valódi célközönsége.

Oktatás 

Biotalent – önálló felfedezésen alapuló innovatív oktatás a biológiai sokféleségről

Angol nyelvű online tanfolyamot indít 2019 januárjában a Biotalent. Középiskolai biológiatanárok, múzeumpedagógusok, botanikus kertek oktatói, tudásközpontokban és környezeti nevelésben dolgozó oktatók és nevelők, valamint mindazok számára hasznos tudást nyújt a 40 órás kurzus, akik a biológiai sokféleség védelemében dolgoznak.

Oktatás 

Földhangoló – Kisközösségi Ökotábor felnőtteknek

A Földhangoló Tábor célja az ökotudatos, közösségi létezés útjainak bemutatása. A szervezők arra törekednek, hogy a résztvevőkkel közösen találják meg ezeket az utakat, a különböző aspektusok mögé tudományos tényeket felsorakoztatva, szakértők bevonásával segítenek kijutni az információáradat útvesztőiből.

Oktatás 

Legyünk szerelmesek a bolygónkba!

Több mint ezer diák és tanár látogatott ki a víz világnapján és az azt követő napon, március 22–23-án megrendezett IV. ÖKO-Szigetre. Az érdeklődők  14 település 17 általános iskolájából érkeztek. A diákok a kötött programokon kívül minden eddiginél több, összesen 9 szakmai partner programjait, foglalkozásait látogathatták. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt.

piacesprofit.hu
Oktatás 

Medvékkel a környezet védelmében

A Fiatal Környezetvédők Szakmai Egyesülete (FIKSZ) egy új, környezet- és természetvédelmi foglalkoztató füzettel rukkolt elő, mellyel az óvodásokat, kisiskolásokat, illetve szüleiket és pedagógusaikat célozzák meg.

Oktatás 

Környezettudatos foglalkozások, már az óvodában is

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában a legkisebbek környezettudatos életmódra nevelésének lehetőségeiről beszélgetett Turi Anikó, a Gasztrohős Palánták programfelelőse, az Ovikertek Program elindítója, Stiller Tamás, és Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki a Zöld Óvoda programról beszélt a hallgatóknak.

Oktatás 

Szelektív utazókoffer – A környezetvédelem házhoz jön!

A Fiatal Környezetvédők Szakmai Egyesülete (FIKSZ) létrehozott egy interaktív előadássorozatot is, mellyel óvodákba és iskolákba látogattak el, hogy terjesszék a környezettudatosságot.

Oktatás 

Klímavédelmi Diákkonferenciát rendeztek Veszprémben

Klímavédelmi Diákkonferenciát rendeztek hétfőn a Pannnon Egyetemen. Az esemény a Veszprém megyei klímastratégia részeként, szemléletformáló jelleggel valósult meg a megyei önkormányzat, a Pannon Egyetem, a Bakony-Balaton Oktatóközpont, valamint a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület együttműködése révén.

Oktatás 

Bővül az ökoiskolai hálózat

Magyarországon jelenleg összesen 967 ökoiskola működik, amelyek 30 százaléka, 372 intézmény már elnyerte az örökös ökoiskola címet is. A hazánkban működő általános iskolák 25 százaléka, a szakiskolák, illetve szakközépiskolák 20 százaléka, míg a gimnáziumok 14 százaléka már ökoiskola, így az összesen 4298 tanintézmény közül 22,5 százalék viseli az ökoiskola vagy örökös ökoiskola címet – derül ki az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ökoiskola-hálózati gyorsjelentéséből.

Oktatás 

Május végéig pályázhatnak az intézmények az Ökoiskola cím elnyeréséért

A Ökoiskola cím azon pályázó intézmények elismerése, amelyek átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként, egész intézményes módon foglalkoznak a környezettudatossággal, az egészségneveléssel, valamint a fenntarthatóságra és a globális felelősségvállalásra neveléssel is.

Oktatás 

Öko-Sziget – környezetvédelmi rendezvény a víz világnapján

Idén negyedik alkalommal – a víz világnapjához igazodva, március 22–23-án – szervezi meg Szigetmonostor Önkormányzata, az Ökológiai Művelődés Alapítvány, valamint az Outdoor Mission Kft. az általános iskolásoknak szóló egyik legnagyobb környezetvédelmi ismeretterjesztő rendezvényt, az ÖKO-Szigetet.

Oktatás 

Fenntarthatósági Témahét 2018

Idén április 2–27. között rendezik meg a Fenntarthatósági Témahetet. Az eseményhez kapcsolódó pályázatokat már kiírták, és az iskolák számára is megindult a regisztráció a fenntarthatosagi.temahet.hu oldalon.

Oktatás 

Tanuljunk a méhekről, a méhekért a beporzók napján

Egyre többször hallunk azokról a veszélyekről, amelyek – például a nem megfelelően megválasztott növényvédelem miatt – a méheket, és fontos ökológiai szerepük miatt az egész élővilágot, így minket is fenyegetnek. Ezt, a sokszor felnőttek számára is összetettnek tűnő problémát a beporzoknapja.hu oldalon található segédanyagok diákok számára is jól érthető módon foglalják össze. Március 10-e a beporzók napja, kiváló apropó arra, hogy elmélyedjünk a hasznos rovarok világában.

beporzoknapja.hu
Oktatás 

Terepen és teremben – környezeti nevelési módszerek

„Örökösen »meghódítjuk« a természetet, a teret, a hegyeket, a sivatagokat, a baktériumokat és a rovarokat ahelyett, hogy megtanulnánk, hogyan lehet egy harmonikus rendszerben együttműködni velük.” (Allan Watts) A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület „Környezeti nevelési módszerek a terepen és teremben” címmel műhelymunkára hívja a pedagógusokat március 10-én, a beporzók napján. 

Oktatás 

Pazarló trollocskával tanít energiatakarékosságra egy új, ingyenes foglalkoztató füzet

Egy pazarló trollocska hibáin át ismerkedhetnek a gyerekek a célszerű energiahasználattal egy nemzetközi projektben megvalósuló foglalkoztató füzet segítségével. A füzet – amely a XII. kerületi önkormányzat Zöld Irodája és a Budai Rajziskola együttműködésében készült – hét ország gyermekeihez juthat el.

Oktatás 

Klímavédelem az oktatásban: a csongrádi pedagógusok stratégiával készülnek

2018. február 23-án rendezik a Csongrád Megye Klímastratégiájának készítéséhez kapcsolódó pedagógus szakmai napot a Szegedi Tudományegyetem Egyetem utcai épületének Krajkó Gyula termében.

Oktatás 

A hét témája: az agráriumot szeretné közelebb vinni a fiatalokhoz a NAK

Előadássorozatot indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) általános és középiskolásoknak. A programokon a mezőgazdaság sokszínűsége áll a középpontban, de kiemelten foglalkoznak az egészségtudatos zöldség- és gyümölcsfogyasztással és a magyar termékek fontosságával a hazai gazdálkodásban.

Oktatás 

Tegyél a begyért!

2018-ban százéves a vonuló madarakat védő egyezmény (Migratory Bird Treaty Act), ezért idén ünnepeljük a madarak évét. A Magyar Madártani Egyesület az évfordulón mindenkit arra hív, hogy rendszeres hírleveleit felhasználva apró, egyszerűen kivitelezhető fortélyokkal segítsen a minket körülvevő madarakon, vonulókon, nem vonulókon egyaránt.