2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Oktatás 

Ökoest-előadássorozat a teremtett világ védelméről

Az Ökogyülekezeti Mozgalom és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közös ismeretterjesztő előadásai „Ökoestek” címmel idén ősszel is folytatódnak az online térben. 

Oktatás 

Már Magyarországon is egyetemi képzésen foglalkoznak a klímaszorongással

Az idén először elindított szakon kilencen kezdtek el megismerkedni azokkal az elméleti és gyakorlati eszközökkel, amelyek az oktatási, vállalati vagy épp egészségügyi szférában dolgozó gyakorló pszichológusoknak segítséget nyújthatnak a klímaváltozással kapcsolatos témák megközelítésében.
(Kép: pexels.com)

qubit.hu
Oktatás 

A klímaváltozás súlyosságát, de a lehetséges megoldásokat is megismerték az elnöki tanórát meghallgató diákok

A klímasemlegesség elérése érdekében komoly döntések, fejlesztések, beruházások várnak a felnövekvő generációra a következő 30 évben – hangsúlyozta a köztársasági elnök hétfőn Budakeszin, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjainak tartott klímavédelmi tanórán.

Oktatás 

Áder János és A Világ Legnagyobb Tanórája

A Világ Legnagyobb Tanóráját október 4. és 8. közt tartják. Célja, hogy megismertessék a gyerekekkel azt a 17 globális célt, amelyeket az ENSZ hirdetett meg a fenntartható fejlődés jegyében a 2015 és 2030 közti időszakra – írja az Index.

Oktatás 

A fenntarthatóságról készített szemléletformáló filmsorozattal szólítja meg a legkisebbeket a Spar

Tízrészes animációs szériát indít szeptembertől az óvodások és kisiskolások számára az áruházlánc.

Oktatás 

A klímaválság a fiatalok lelki egészségét is próbára teszi

Egy brit, amerikai és finn kutatókból álló tudóscsoport 10 országban 10 ezer fiatalt kérdezett arról, hogyan élik meg a klímaváltozást.

Oktatás 

Ösztöndíjprogram doktori kutatásokhoz

Egy tanulmányút, egy speciális szakmai program vagy egy kiszámítható kutatási együttműködés hiányzik a sikerhez? A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány ösztöndíjprogramja a természet, környezet, klíma, illetve fenntarthatóság tanulmányozásával foglalkozó fiatal kutatókat támogat.

Oktatás 

A felelős állattartás tanulható

Gazdijogsi címmel kutyatartók és leendő gazdák számára indul ingyenes képzés szeptember 24-étől a budapesti Állatorvosi Egyetem aulájában.

Oktatás 

A fiatalokra különösen jellemző a klímaszorongás

Rendkívül sötétnek látják a jövőt a fiatalok a klímaváltozás miatt – derül ki az angliai Bathi Egyetem és öt másik felsőoktatási intézmény közös, globális felméréséből.

Oktatás 

Watergate: Interaktív szabadulószínház a klímaváltozásról

Különleges, interaktív, szabadulószoba jellegű színházi játék részesei lehetnek azok, akik ellátogatnak a Watergate: Az időkripták rejtélye című új, Vidovszky György rendezésében készült ifjúsági előadásra, amelynek bemutatóját vasárnap tartják a Kolibri Pincében.

Oktatás 

Önálló klímaváltozás szakon tanulhatnak az új-zélandi diákok

A Waikato Egyetem a világon elsőként indít a klímaváltozás problémáival és a klímavédelemmel foglalkozó képzést. Az interdiszciplináris keretek között működő alapszak 2022-től fogadja majd a hallgatókat.

Oktatás 

A Humusz Szövetség és a Gammapolisz pályázatot hirdetett komplex környezeti nevelési programra

A pályázat kiírói elkötelezettek a klímaváltozás elleni küzdelemben. A fenntartható jövőért végzett több évtizedes munkájukban kiemelt partnerként tekintenek a pedagógusokra, környezeti nevelőkre, a jelenkori diákokra, valamint az őket nevelő családokra és oktatási intézményekre.

Oktatás 

Átadták a fiatalok kezdeményezésére indult okoskukaprogram rajzpályázatának díjait

A fiatal generációnak fontos, hogy egy tisztább és élhetőbb világot hagyjanak az utókornak – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán Székesfehérváron, a helyi középiskolások kezdeményezésére indult Smartbin program rajzpályázatának díjátadóján.

Oktatás 

A klímaváltozás ellen küzdő fiatal nemzedék tehetségeinek felkarolása a cél

Külföldi ösztöndíj, itthoni gyakornokprogram és széles körű szakmai tapasztalatcsere. Ezeket tartalmazza az együttműködési megállapodás, amelyet a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) és a Mathias Corvinus Collegiumhoz (MCC) tartozó Klímapolitikai Intézet írt alá.

Oktatás 

A tudatos fogyasztóvá nevelés érdekében pályázhatnak az iskolák

A tanév kezdetével újranyitja a gyakorlatban hasznosítható fogyasztóvédelmi ismeretek terjesztését ösztönző pályázatát az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Oktatás 

Az óvodások jól belecsaptak a lecsóba!

Kétezer óvodás ismerkedett idén az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), az Ovikert program és a Felelős Gasztrohős Palánta Programjának jóvoltából a tájfajta paradicsomok nevelésével.

Oktatás 

Hogyan javíthatjuk a levegő minőségét az osztályteremben?

A szennyezett levegő kedvez a koronavírusok terjedésének, és súlyosbítja a vírus okozta megbetegedéseket. A Levegő Munkacsoport az iskolakezdés alkalmából összegyűjtötte, mit tehetünk, hogy a gyerekek a lehető legbiztonságosabb körülmények között kezdhessék meg a tanulást szeptember 1-jén.

Oktatás 

A berlini egyetemek radikálisan csökkentik a hús menyiségét a menzákon

Az intézmények azt a célt tűzték ki, hogy a jövőben a menük 96%-ban vegák vagy vegánok legyenek, hogy a tanulók így is küzdhessenek a klímaváltozás ellen.

Oktatás 

Egymilliárd gyereket fenyegetnek a klímaváltozás következményei

A Közép-afrikai Köztársaságban, Csádban, Nigériában, Guineában és Bissau-Guineában élő fiatalok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a klímaváltozás negatív hatásai miatt – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) legújabb jelentéséből.

Oktatás 

Építőtáborozók teszik rendbe a Kis-Balaton környezetét

Tereprendezéssel, szemétgyűjtéssel, épületek és köztéri bútorok rendbetételével foglalkoznak ezekben a napokban azok a középiskolás fiatalok, akik a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány által idén negyedszer szervezett Kis-Balaton Építőtáborba jelentkeztek.