2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Oktatás 

Megkezdődött az Ifjú Kócsagőr Program országos döntője

Az évről évre egyre nagyobb érdeklődés mellett zajló rendezvényt hetedik alkalommal hirdette meg az Y-TriÁsz mozgalom, amelyet 2013-ban a 30Y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága álmodott meg.

Oktatás 

Megszünteti a PET-palackos italok beszerzését a Pécsi Tudományegyetem

A PTE a magyarországi felsőoktatási intézmények között elsőként úgy döntött, hogy október 1-jétől a PET-palackos víz, üdítő helyett újrahasznosítható, üveges kiszerelésű termékeket vásárol a rendezvényekre, konferenciákra, emellett a karokon hetven ingyenes víztöltő állomást helyeznek ki.

Oktatás 

A Humusz Szövetség Öko Hírnök-képzést indít pedagógusoknak

A Humusz Szövetség ingyenes, 18 órás képzést indít általános iskolai (felső tagozat) és középiskolai tanárok, környezeti nevelők számára. A képzés célja, hogy felvértezze a környezeti nevelőket a klímaváltozás okozta pedagógiai kihívásokkal szemben. 

Oktatás 

Zöldebb ovit, zöldebb sulit

Bár a szeptemberi évkezdés számos kötelezettséget és feladatot ró pedagógusokra és gyerekekre egyaránt, egyben lehetőséget is teremt arra, hogy a közösségek zöldítsék az iskolákat, óvodákat és az ott töltött hétköznapokat.

Oktatás 

Hívogató Öko-Kuckó Pécsett

Az Öko-Kuckó interaktív környezetvédelmi oktatóterem 2004-ben jött létre pályázati forrásból, hogy a gyerekek játékok kipróbálása és feladatok megoldása közben sajátíthassanak el új ismereteket a víz, az energia, a fogyasztás vagy éppen a hulladék témakörében.

Oktatás 

Mondd úgy, hogy ne csak megértse, tenni is akarjon a probléma ellen

Műanyagmentes július, Szívószálmentes augusztus, Te szedd!, PET Kupa, Fűts okosan!, Live Earth – lassan minden hónapra jut olyan akció, amely úgy hívja fel a figyelmet valamelyik globális környezetvédelmi problémára, hogy egyben cselekvésre is ösztönöz.

Oktatás 

Hozzuk közelebb a mezőgazdaságot a fiatalokhoz!

A legutóbbi tanulmányok rámutattak arra, hogy az Európai Unió városi lakossága – és különösen a fiatalok! – elszakadva érzik magukat a mezőgazdaságtól mint élelmiszerforrástól.

Oktatás 

Szigor: a szeméttel kapcsolatos tudatosságért

Egy ausztrál iskola beszüntette a kukák használatát – a hallgatóknak minden olyan hulladékot haza kell vinniük, amely nem újrahasznosítható vagy komposztálható.

Oktatás 

Tanuljunk a természettől!

A természet nem hagy maga mögött tájsebeket, amikor alapanyagot „bányászik” az előállítandó anyagokhoz, termékekhez. A feladathoz legjobban illő formát alakítja ki. Szennyezés nélkül és nagyon hatékonyan működik, amikor létrehoz valamit. Mindeközben körfolyamatokban „üzemel” – immár 4 milliárd éve!

Oktatás 

Idén is vár minden diákot a Világ legnagyobb tanórája

Az ENSZ 2015-ben útjára indította „Project Everyone” kampányát és benne a Világ legnagyobb tanóráját,  hogy a 17 újonnan megfogalmazott globális célját megismertesse a gyerekekkel.

Oktatás 

Határokon átívelő projektek segítik a környezeti nevelést

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Nature Education Network – NEduNet projekt nyitórendezvényén, az ausztriai Illmicben mutatta be a Fertő-Hanság és a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park legújabb közös kezdeményezését.

Oktatás 

A klímaváltozás témaköre a tantervben

A Nemzeti alaptanterv által közvetített értékek és ismeretek szerves részét képezi, hogy a felnövekvő nemzedéknek meg kell tanulnia az erőforrásokat tudatosan, takarékosan és felelősségteljesen használni – áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett állásfoglalásban.

Oktatás 

Természetjárás a környezetvédelemért

A fenntartható erdőgazdálkodással és az örökerdő fogalmával is megismerkedhet az a csaknem 4000 diák és pedagógus, aki idén nyáron az Erdei Vándortáborok hét előre kialakított útvonalának valamelyikén vándorol.

Oktatás 

Meghökkentő képekkel ábrázolták magyar diákok az környezetkárosítás következményeit

Műanyagszemét egy nő gyomrában, műanyag flakonokkal töltött szendvics, egy generáció, amelynek lehet, hogy már csak a citrom jut – figyelemfelhívó, meghökkentő képekkel ábrázolták a Balatonszárszón megrendezett DUE médiatábor fotós csoportjának tagjai, mi történhet, ha sürgősen nem csinálunk jó pár dolgot másképp.

Oktatás 

Az az igazi, amikor a pedagógusok is játszva tanulnak

Gyorsan elrepült az idő a „Környezettudatosság a mindennapokban” címmel megrendezett, óvónőknek és általános iskolai tanároknak tartott továbbképzésen.

Oktatás 

Fiúról apára!

A környezetvédelem lehet játékos és érdekes. Akár annyira, hogy a tudás fiúról apára szállhasson.

Oktatás 

Mi teszi a zöldegyetemet?

A világ zöldegyetemeit rangsoroló lista múltját, jelenét és jövőjét mutatták be Szegeden egy indonéziai egyetem képviselői.

Oktatás 

Tanuljunk a folyóktól, tanuljunk egymástól

A Dráva, Mura és Duna folyók alsó szakasza által meghatározott, Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Magyarországon és Szerbián átívelő folyami táj 700 kilométer hosszú „zöld sávot” képez, amely majdnem 1 000 000 hektárnyi, természetvédelmi és kulturális szempontból rendkívül értékes területet kapcsol össze.

Oktatás 

A Budakeszi Vadaspark az erdő kapuja

Az őshonos háztáji állatok bemutatására alkalmas, a XXI. század elvárásainak megfelelő parasztudvarral, ezen belül nagy területű kecskesimogatóval és „nyúlvárossal” bővült az idén negyvenéves Budakeszi Vadaspark.

Oktatás 

Ingyenes edukációs programmal vállal felelősséget a kék bolygóért az FKF

Nem lehet elég korán elkezdeni a gyermekek környezeti nevelését, különösen abban az évszázadban, amikor gigantikus méretű úszó szemétszigetek lepik el az óceánokat, amikor az egyszer használatos tárgyak világában élünk. Ezt ismerte fel az FKF Nonprofit Zrt., a budapesti köztisztaság és hulladékgazdálkodás első számú felelőse. (Fotó: pestisracok.hu)

pestisracok.hu