2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Oktatás 

Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés

A világ vezetői 2015 szeptemberében New Yorkban ENSZ-csúcstalálkozón kötelezték el magukat többek között amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással, és harcolnak az igazságtalanság ellen. Ezen célok megvalósíthatósága azonban a most felnövekvő generáción is múlik majd.

Oktatás 

Feltárulnak a tölgyerdők titkai

Erdőböngésző címmel foglalkoztatófüzetet készített a WWF Magyarország kisiskolás gyerekek számára azzal a céllal, hogy megismerjék a természetes tölgyesek élővilágát, és megtanulják, hogy miért fontos a hazai tölgyerdők természetes állapotának megőrzése.

Oktatás 

Áder János fogadta a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyar döntőseit

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett magyarországi döntőt Gyémánt Dóra Alexandra és Török László, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai nyerték A microcystis méreganyag termelésének kimutatása magyarországi tavakban című projektjükkel. 

Oktatás 

Faültetéssel kezdődtek az erdei vándortáborok

Őshonos fákat ültettek az első útnak induló csoportok a június 17-én kezdődő erdei vándortáborok mind a kilenc útvonalán – közölte a táborokat koordináló Országos Erdészeti Egyesület.

Oktatás 

Egy látványos képregény a víz jelentőségéről

A GWP Magyarország Alapítvány oldalán már magyar nyelven is elérhető a Neptunus és a víz nélküli világ című képregény.

gwpmo.hu
Oktatás 

Új tanösvény mutatja be a Mecsek erdeinek rejtett kincseit

Az erdei élővilágot és az erdő rejtett kincseit bemutató új tanösvényt adott át a Mecsekerdő Zrt. szombaton Hetvehelyen. Az eseményen az erdőkért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a környezeti nevelés egyre nagyobb hangsúlyt kap az erdőgazdaságok tevékenységében.

Oktatás 

Az ipar igényeihez igazodó, fenntartható megoldások megtalálása

Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ létesül a Szegedi Tudományegyetemen.

Oktatás 

Az élelmiszer-biztonsági világnap alkalmából oktatási honlapot indított a Nébih

A nebihoktatas.hu egy olyan platform, ahol a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte élelmiszer-biztonsági és fenntartható élelmiszer-fogyasztás témájú, sokszínű és az elmúlt években folyamatosan gyarapodó szemléletformálási eszköztárának valamennyi elemét.

Oktatás 

Súlyos kérdések gyerekbarát megközelítésben – ez a Föld iskolája

A karantén idején született meg az ötlet, amely számtalan nemzetközi szervezet közös erőfeszítéseinek köszönhetően lehetővé teszi, hogy a gyerekek világszerte jól követhető videók segítségével ismerkedjenek meg az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásokkal. Az angol nyelvű videók magyar felirattal is megtekinthetők.

Oktatás 

Természetbúvár-táborba várja a gyerekeket a Magyar Természettudományi Múzeum

A nyári szünetben a Ludovika téren álló varázslatos épület megnyitja kapuit a múzeumot felfedezni vágyó gyermekek számára.

Oktatás 

Merre visz az út az iskolapadból a környezetiparba?

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége csaknem ötvenmilliós állami támogatással valósíthatja meg projektjét, amely a a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának összehangolásával segíti elő a hazai környezetipari vállalkozások eredményes működését.

Oktatás 

Online erdeiiskola-sorozatot indítanak az állami és magán-erdőgazdaságok

A május 10-én, a Madarak és fák napján kezdődő széria első videójában a madarak és fák kapcsolatáról lesz szó.

Oktatás 

A klímavédelem oktatása egy pedagógus szemével – hogyan érdemes belevágni?

Már az általános iskolásoknak is érdemes a klímavédelmet és a fenntarthatóságot tanítani: az információk értő fülekre találnak, sőt, sok esetben még a szülőket is mozgósítani lehet a jó célok érdekében. Kisebb és nagyobb diákot – más-más módszerrel, de – sikeresen meg lehet győzni a fenntarthatóság fontosságáról – vallja Titi Katalin, aki tavaly szeptembertől oktatja a fenntarthatóságot a Budenz József Általános Iskolában, ahol az idei tanévben kiemelt téma a klímavédelem. Az alábbiakban az ő írását közöljük.

Oktatás 

Zoopedagógiai sorozatot indított a világhálón a Szegedi Vadaspark

Másfél hónapos szünet után hétfőn újra megnyitotta kapuit a Szegedi Vadaspark, a látványetetések és az oktatási programok azonban még szünetelnek, ezek pótlására zoopedagógiai sorozatot indított közösségi oldalán az intézmény.

Oktatás 

A fiatalok nélkül nincsen környezettudatos jövő

Nemzeti parkjaink és az állami erdőgazdaságok munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, hiszen természeti értékeink megőrzése és fenntartható használata a jövő generációk egészséges életének egyik záloga – emlékeztetett a Föld napja alkalmából az Agrárminisztérium.

Oktatás 

A szegedi egyetem a világ 200 legfenntarthatóbb egyeteme között

A világ 200 legjobb egyeteme közé került a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legújabb rangsorán, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálja.

Oktatás 

Sok kicsi sokra megy – játékos feladatok a Föld napja alkalmából

A Magyar Természettudományi Múzeum a jeles nap alkalmából kvízzel és keresztrejtvényekkel kedveskedik az alsós korosztálynak és oktatóiknak.

Oktatás 

Új játékkal kalauzol a kukák világába a Humusz

A két és fél éve kidolgozott és azóta is népszerű szabadulószobás játék, a „Pucolj ki!” sikerein febuzdulva a szervezet idén is belevág egy újításba. Mivel továbbra is hisznek a játékos tanulás eredményességében, a „szobából kiszabadulós” játékmenetet megfordították. Ezúttal a kuka belsejébe kell „beszabadulni”, és a rejtvényes feladványok, logikai bukfencek során  megfejteni a LogIQka titkát.

Oktatás 

Az MTA tananyagokkal támogatja az oktatók munkáját

A koronavírus miatt kialakult oktatási helyzetben a Magyar Tudományos Akadémia egy digitális tananyagokat, rendszereket tartalmazó gyűjteményt állított össze a tanári munka segítése érdekében.

Oktatás 

Húsvétra is izgalmas oktatási anyagokkal készült az állatkert

Amióta a koronavírus járvány miatt az állatkert kapui zárva maradnak, az intézmény több olyan anyagot is közzétett, amelyekkel éppúgy igyekeznek pótolni az állatkerti tanulmányi sétákat és foglalkozásokat, mint az iskolai oktatásban a digitális munkarend a tantermi órákat.