2018. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Magosfa Alapítvány - Kicsik és nagyik program

A Váci Idősek Otthonában nagy népszerűségnek örvend a Magosfa Alapítvány „Kicsik és Nagyik” programsorozata. Az alapítvány 2011 óta szervez játékos, közösségformáló és oktató célú találkozókat idősek és gyerekek közös részvételével a környezeti nevelés és fenntarthatóság legkülönbözőbb témaköreiben.

A tudarosvasarlo.hu beszámolója szerint az alapötlet egy környezeti neveléssel foglalkozó holland civil szervezettől származik.  A holland vezérgondolat az volt, hogy az idős embereket – fiatalok részvételével zajló interaktív foglalkozásokon keresztül – közelebb vigyék a természethez: virágkompozíciókat készítettek, rovarokat vizsgáltak vagy éppen a parkban sétáltak, tornáztak velük.

Idehaza a Magosfa Alapítvány a külhoni mintát némileg módosított formában hívta életre: nyugdíjas korúak és általános iskolás diákok közös részvételére épített környezetvédelmi témájú foglalkozásokat szerveztek idősotthonokban. A kezdeményezés mind az oktatási intézmények, mind az otthonok oldaláról pozitív fogadtatásra talált, hiszen a környezeti szemléletformáláson túl olyan társadalmilag fontos problémát is igyekszik orvosolni, mint a generációk közti különbségek és elkülönülések. Felgyorsult, virtuális terekkel és virtuális kapcsolatokkal teli világunkban sajnálatosan kevés időt tölt közösen az idősebb és a fiatalabb generáció; az öregebb korosztály gyakorta kerül elszigetelt élethelyzetbe, a gyerekeknek pedig nem minden esetben nyílik lehetőségük tanulni tőlük, együtt lenni velük.

A „Kicsik és Nagyik” program célja, hogy a két nemzedék – irányított foglalkozások keretében – közösen dolgozzon fel, vitasson meg egy-egy aktuális, mindkét korcsoportot érintő környezetvédelmi, fenntarthatósági kérdést. A zöld civilek által szervezett 2-3 órás találkozókon nagyjából 20 felnőtt és 20 gyerek ül össze 4-6 fős vegyes csoportokban, hogy feladatokat beszéljenek át, és oldjanak meg együttes erővel, majd a programot közös kézműves foglalkozással zárják.

A lényeg tehát a környezeti nevelésen túl az interakció, a generációk közti párbeszéd és a személyes kapcsolat létrejötte. Olyan találkozás, ahol az idősebb emberek mellőzöttség helyett újra fontosnak érezhetik magukat.

A mintaértékű programsorozatról további információk és a hasonló kezdeményezéseket segítő kiadványok a Magosfa Alapítvány oldalán találhatók.

Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
A fogadalmak szépek A fogyasztói kultúra iskolái A közös uniós agrárpolitika jövője A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) alkotói pályázatot hirdet „A vándorsólyom” címmel. A mikrohullámú sütők olyan károsak, mint hétmillió autó