2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szelektív szemétgyűjtés az iskolában

Az iskolai szelektív hulladékgyűjtés szükségessége nem kérdéses, de hogyan kezdjünk hozzá, mit gyűjtsünk, mit tegyünk a különválogatott hulladékkal? Ezekre a kérdésekre ad választ a hulladek-suli.hu cikke, mely hasznos és praktikus szemléletű útmutatást nyújt a környezettudatos neveléshez.

A szelektív hulladékgyűjtés iskolai bevezetésének sikere a fokozatosságon múlik. Nem szerencsés egyszerre nagyon sokfelé válogatni a keletkező hulladékot. A gyerekeknek, tanároknak, dolgozóknak meg kell ismerniük, meg kell szokniuk az új módszert, erre pedig időt kell hagyni. Csak akkor vezessük be egy új komponens külön gyűjtését, ha annak elhelyezését, hasznosítását meg tudjuk oldani.

Fotó: Cecei Általános Iskola

Az év közben összegyűlt papírt egy őszi és egy tavaszi papírgyűjtési akció alkalmával értékesíthetjük. Az osztályokban külön gyűjtött tízóraimaradékokat az iskolai konyha ételmaradékaival együtt szállíttathatjuk el. Az udvaron, az iskolakertben keletkező zöldhulladékokat komposztálhatjuk. A veszélyes hulladékokat az évente kétszer megszervezett veszélyeshulladék-gyűjtő napon adhatjuk le. 

Az egész folyamat csak akkor lesz eredményes, ha a résztvevők egyértelműen tudják, mit miért tesznek, és látható, kézzelfogható eredménye van a folyamatnak.

Ennek igazolására nagyon jó a papír hasznosításának bemutatása (folyamatos papírgyűjtés–hasznosítás–újrapapír).

Ha már az iskolában sikeresen működtetünk egy szelektív hulladékgyűjtési rendszert, akkor a gyerekek a megtanult cselekvésformákat otthon is gyakorolják, és a tapasztalatokat átadják majd a családtagjaiknak, ismerőseiknek. Ezáltal a települési szelektív gyűjtés működését, eredményességét alapozzuk meg – olvasható a környezettudatos pedagógiai munkát bemutató cikkben.

További információk az alábbi linken.

Neked ajánljuk
A virtuális valóságot hívják segítségül a természetet fenyegető reális veszélyek érzékeltetéséhez Globálisan a klímaváltozás még mindig kis teret kap az oktatásban A Planet Budapest programjai a fiatalokat is megszólítják Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: hulladek-suli.hu
Vissza
Hírfolyam