2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható tennivalók a sportnevelésben

Gyakran halljuk, hogy a sport sok mindenre megtanít. Dosek Ágoston a Magyar Edző című folyóiratban a sport és a környezet kapcsolatát körüljárva rávilágít: az edzések és versenyek során közösen töltött idő a sport elsajátítása mellett a fenntarthatósággal kapcsolatos tudatos életmód kialakítására is teret ad. 

A sportolást jelentő cselekedetek szervezésén és irányításán túl életvitelt
meghatározó hatása is van az edzőnek. Munkánk során fontos tudatosítanunk, hogy a sportolás bármely formája terhelést jelent a környezet számára. 

Vannak közvetlen hatások, amelyekkel sportolóink azonnal szembesülnek, ez hasonlítható a sportsérülésekhez, és vannak közvetett hatások, amelyek a sportártalmak megfelelői lehetnek.

A példát továbbgondolva lehetnek rövid távú, gyorsan gyógyuló és hosszú távú, nehezen helyrehozható behatások.

Kísérjük figyelemmel és követeljük meg a létesítmények és sportszerek előírás szerinti
használatát, az energiát fogyasztó eszközök és a víz tudatos és kímélő használatát.
Legyen gondunk a sportszerek újrahasznosítására. Előzzük meg a hulladék keletkezé-
sét, ne támogassuk a műanyagba palackozott üdítők fogyasztását. A folyadékpótláshoz használhassanak hűtőgépet a sportolóink a csapok kifolyatása helyett.

Eszközeinket használjuk újra, többször. Elkopott eszközeink esetében keressük az újrahasznosítás lehetőségét. Ehhez vezet a szelektív gyűjtés! Rengeteg jeles nap van évről évre. Ragadjuk meg ezeket a környezetünk szépítésére, ápolására, mert
az ilyen irányú erőfeszítés pozitív hatással van az értékek megbecsülésére, továbbá
közösségépítő hatású.

Természetesen azon dolgozzunk, hogy épp azért ne legyenek „szemétgyűjtő napok”, mert megelőztük a szemét keletkezését! Sportolóinkat lehetőleg ne kárenyhítésre, hanem pozitív értékteremtésre motiváljuk.

A kis cselekedetek pozitív hatásában bízó optimisták azok, akik környezettudatosabb döntéseket hoznak életük során, szemben a pesszimistákkal, akik jelentéktelennek ítélik szerepüket a – globális – problémák megoldásában.

A sportfelkészülés és a versenyzés karakteréből is az következik, hogy lássák az értelmét erőfeszítéseiknek, és a kis eredményeket is becsüljék meg.

A hozzáértők, a sportpéldaképek tapasztalatainak megfontolása, praktikáik átvétele mindennapos a sportban, és ez a szemlélet kamatoztatható a környezettel való kapcsolatunkban is.

Dosek Ágoston írása további fontos adalékokkal és útmutatással szolgál a természetben űzött sportok környezetre gyakorolt hatásának alakításával, a sportrendezvényekben rejlő szemléletformáló potenciállal és az egyes sportágakra vonatkozó környezetvédelmi szabályzatok kidolgozásának fontosságával kapcsolatban is.

Neked ajánljuk
A felelős állattartás tanulható Önálló klímaváltozás szakon tanulhatnak az új-zélandi diákok Kivonja a magyar piacról az egyszer használatos műanyag poharait a Coca-Cola Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: magyaredzo.hu
Vissza
Hírfolyam