2019. február 16., Julianna, Lilla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriásit ugrott előre a PTE a zöld egyetemek rangsorában

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) idén a 179. helyre került a világ környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsoroló listán, ami azt jelenti, hogy közel kétszázat lépett előre a 2016-os rangsorhoz képest.

A világ egyetemeinek „zöld” mérőszámokon alapuló rangsorát 2010 óta minden évben összeállítja a University of Indonesia azért, hogy elősegítse, támogassa a fenntartható környezeti fejlődést. Mekkora zöld területek találhatók az egyetemek campusain, mennyire törekszenek a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, szelektíven gyűjtik-e a hulladékot, használnak-e víztakarékos berendezéseket, illetve vezettek-e be egyéb olyan intézkedéseket, amelyek környezettudatos hozzáállást tükröznek – ezek a fő szempontok a Green Metric Ranking of World Universities listán.

A „Zöld Egyetem” gondolat tehát komplex rendszer, magában foglalja az épített környezetet, a környezettudatos üzemeltetést, az ehhez kapcsolódó attitűdök kialakítását, valamint az oktatási, kutatási háttér megteremtését.

A felméréshez az első évben mindössze 35 ország 95 felsőoktatási intézménye szolgáltatott adatokat, 2016-ban 75 országból 516-an, idén pedig már több mint 600-an vettek részt a felmérésben. Tavaly a Pécsi Tudományegyetem a 355. volt a listán, innen ugrott idén a 179. helyre, megelőzve ezzel 7 másik magyar felsőoktatási intézményt.

„A meghatározott szempontok mindegyikét érintően jelentős javulást értünk el, ezek közül a legszembetűnőbb az energiatakarékos üzemeltetés és az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése érdekében tett erőfeszítés, valamint a környezeti kérdésekkel és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos oktatás, kutatás erősítése” – jegyezte meg a versennyel kapcsolatosan dr. Czigány Szabolcs, a PTE Természettudományi Kar docense, a pályázat szakmai koordinátora. 

„A Modern Városok Program keretében megvalósuló egyetemfejlesztési program is szem előtt tartja a környezet- és energiatudatos megoldások alkalmazását. „Smart Building” lesz például az Általános Orvostudományi Kar új elméleti tömbje, különösen nagy figyelmet fordítunk a zöld felületek arányára.

Egy átlagos napon közel 800 hallgató érkezik kerékpárral az egyetemre, ez nem csekély szám, ezért a kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtését is erősítenünk, ösztönöznünk kell.

Folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket, hogy a nagy energiaigénnyel rendelkező épületegyüttesek üzemeltetését energiahatékony módszerekkel gazdaságosabbá, zöldebbé tegyük” – mondta el Jenei Zoltán kancellár.

A lista szerint a világ „legzöldebb” egyeteme a holland Wageningen University & Research, amelyet a brit University of Nottingham és a University of California Davis követ.

A 2017-es rangsor elérhető a http://greenmetric.ui.ac.id/overall-ranking-2017/ honlapon.

Neked ajánljuk
A soproni egyetemistákkal együtt mi is megtanulhatunk jól szelektálni A zöld környezet fontos az emberi egészséghez Spanyolország leállítja az atomerőműveit Ne a költési időszakban újítsunk fel házat, és vágjunk ki fákat! Hétszeresen térül meg, ha az éttermek csökkentik az élelmiszer-hulladékukat
Tovább a forrásra: pecsinapilap.hu
Vissza
Hírfolyam