2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Továbbra is az SZTE a legzöldebb hazai egyetem

Javított múlt évi „zöld eredményén” a Szegedi Tudományegyetem (SZTE): a GreenMetric 2017-es világrangsorában a 88. lett, és a tavalyi 107. helyről úgy lépett előrébb, hogy egy év alatt több mint 100 intézménnyel több töltötte ki a kérdőívet. Az SZTE az európai listán a 42., Magyarországon őrzi pozícióját: a legzöldebb hazai egyetem.

A 2017-es GreenMetric-felmérés szerint 76 ország 619 felsőoktatási intézménye közül 88. helyezett a Szegedi Tudományegyetem. Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége folyamatosan növekszik: míg a 2010-es első felhívásra 34 ország 95 intézménye, addig 2016-ban 74 állam 516 egyeteme válaszolt.

A kezdetek óta a zöld egyetemek élbolyába tartozik az SZTE.

Sőt: 2016-os 107. helyezését úgy javította idén a 88. pozícióra, hogy egy esztendő alatt több mint százzal nőtt a GreenMetric kérdőívét kitöltő intézmények száma. Az európai zöld rangsor 42. helyét szerezte meg a szegedi universitas. Előtte – az Isztambuli Egyetemet kivéve – csak nyugat-európai intézmények találhatók. Az SZTE a maga 88. helyezésével és 5773 pontjával nagy előnnyel nyerte meg a kérdőívet kitöltő 9 magyarországi felsőoktatási intézmény versenyét. 

A zöld kérdőív hat témaköre öt éve változatlan: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladék- és vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás. Ezek közül a legnagyobb (21%) súlyú az energiával és a klímaváltozással, a legkisebb (10%) jelentőségű a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör. Az SZTE kategóriánkénti eredményei megmutatják, hogy jelenleg a hulladékgazdálkodásban a legjobb, hiszen a megszerezhető pontszámok 87%-át begyűjtötte, ugyanakkor leginkább a környezettudatosság oktatásbeli megjelenítésén kellene javítania, ami kijelöli a jövő zöld feladatait.

Neked ajánljuk
Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem A szegedi a legfenntarthatóbb egyetem Magyarországon Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: szeged.hu
Vissza
Hírfolyam