2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Legyél válogatós! – Szemléletformáló társasjáték

Mi a különbség a szemét és a hulladék között? Miért fontos az, hogy anyagfajták szerint (pl. papír, műanyag, fém, üveg, zöldhulladék) külön gyűjtsd a hulladékot, és ne a szemetesbe dobáld? Szerinted mi lesz a szemét sorsa, miután a kukásautó elszállítja? És az újrahasznosítható hulladékkal mi lesz? Ilyen és ehhez hasonló alapozó kérdésekre kell válaszolniuk azoknak a gyerekeknek, akik játszani akarnak egy nemrég megjelent társasjátékkal.

Az alapozás után indul maga a tulajdonképpeni játék, amelynek lényege, hogy egy hagyományos dobókockás, lépegetős játék keretében ismertesse meg a hulladékgazdálkodási rendszert és a környezetbarát gondolkodásmód alapjait az iskolásokkal.

Mire végigmennek az ötven játékmezőn, megismerhetik és megtanulhatják, hogy ők is sok mindent tehetnek azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen. 
Megérthetik, hogy a válogatás a hulladékgazdálkodásban bizony nagyon fontos, és azért nem szidás, hanem dicséret jár, ha valaki ebben válogatós.

Különböző praktikákat is elsajátíthatnak, amelyek segítségével ők maguk is tehetnek azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen a környezetükben. Az egyik játékmezőn húzható kártya például azt magyarázza el, hogy egy kis kreativitással átalakíthatók, új életre kelthetők a már nem használt tárgyak.

Ötletet ad, hogy a tankönyveket lehet színes, régi újságpapírokba, naptárakba csomagolni, hogy a használt papírokat, amelyeknek csak az egyik oldala üres, még fel lehet használni, például rajzolásra. És a kiürült mosogatószeres flakont sem kell azonnal a kukába dobni, hanem egyedi vízipisztolyt lehet belőle készíteni.

A társasjátékot a hajdúböszörményi Zöld Kör állította össze és adta ki.

Neked ajánljuk
Itt a Nagy Diák Klímateszt Negyed évszázada oltják be a gyerekeket a természet szeretetével a mecseki erdei iskolák „Ember és természet” – Kárpát-medencei fotóverseny felső tagozatos és középiskolás diákok részére Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: greenfo.hu
Vissza
Hírfolyam