2019. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezt Elemezd! program – Mert az tanulható könnyedén, ami kézzel fogható…

Az Erdőmentők Alapítvány 2017 őszén indította útjára az „Ezt Elemezd!” programot, amely egyedi módon ötvözi az oktatást a kutatással és a klímaváltozás elleni küzdelemmel. A program olcsó és átlagos iskolai körülmények között is elvégezhető mérésekkel teszi megfoghatóvá a kémia és biológia ismereteit, hozzákötve őket a természet szükségleteihez, valamint a természetvédelem valóságához.

Az „Ezt elemezd!” program célja kettős: egyrészt standardként kíván szolgálni a szakköri vagy tanórai keretek közt végezhető, alacsony költségvetésű talaj- és vízvizsgálati módszerekhez. Másrészt hosszú távon egy olyan monitoringrendszer kiépítésének alapját adja, melyben a megfigyelés alá vont területek állapota fiatalok bevonásával lesz követhető.

Fontos szempont volt a program megvalósítása során, hogy a diákok munkájának valódi célt adjon, és a természetvédelem számára is fontos adatokat produkáljon.

A program első állomása Budapest IV. kerülete volt, ahol a legelkötelezettebb pedagógusok továbbképzést kaptak, hiszen rajtuk múlik majd a diákok bevonása a kutatómunkába. Az alapítvány tervei szerint a második lépcsőfok a teljes főváros lesz, majd a program kiterjesztése az egész országra.

Az alapítvány célja, hogy a pedagógusok továbbképzését kiegészítő monitoringprogram megvalósításával olyan hasznos adatokat produkáljon, melyek hozzásegítenek az ökológiai változások megértéséhez. A program a lehető legszélesebb területen teszi lehetővé a környezet állapotának nyomon követését.

A program legfőbb jellemzői: egyszerűség, azaz a mérések egyszerűek, könnyen érthetőek és nem eszközigényesek. Az indokoltság, vagyis minden mérésnek jól érthető célja van a természet szemszögéből, valamint az önállóság: a módszertan úgy épül fel, hogy a logika szabályait követve a tanulók a mérési sor utolsó elemeit már csupán felügyelettel, de önállóan is kivitelezni tudják.

A részt vevő pedagógusnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a következő három év során a méréseket legalább egy – az Erdőmentők Alapítvánnyal egyeztetett, ám az oktatási intézményhez közeli – területen, gyermekek bevonásával, évente két alkalommal elvégzi, valamint erről az alapítvány által biztosított online felületen beszámol, a részt vevő diákok és a mérési eredmények megjelölésével.

Neked ajánljuk
Jövőre is megrendezésre kerül a Fenntarthatósági Témahét Megkezdődött Kecskeméten a háromnapos Országos Zoopedagógiai Konferencia Kukakommandó: kisfilmek a korszerű hulladékgyűjtésről Kétezer háztartást láthat el tiszta energiával a szeghalmi naperőmű A magyar uniós polgárok is fontos ügynek tartják a klímaváltozást
Tovább a forrásra: erdomentok.hu
Vissza
Hírfolyam