2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tegyél a begyért!

2018-ban százéves a vonuló madarakat védő egyezmény (Migratory Bird Treaty Act), ezért idén ünnepeljük a madarak évét. A Magyar Madártani Egyesület az évfordulón mindenkit arra hív, hogy rendszeres hírleveleit felhasználva apró, egyszerűen kivitelezhető fortélyokkal segítsen a minket körülvevő madarakon, vonulókon, nem vonulókon egyaránt.

Ahogy ez a rozsdafarkú ősszel csatlakozik ahhoz a több millió madárhoz, amely a vonulási mozgalmakban vesz rész, az osztályok, óvodás csoportok is csatlakozhatnak a „Madarak Éve” és „Tegyél a begyér” mozgalomhoz! 

Az apró lépéseket kezdhetjük az erkélyünkön, az ablakpárkányon, az (iskola)kertben vagy a közeli parkban. Fedezzük fel, hogy a közvetlen környezetünk egy kontinensnyi kirakó egy kis darabkája!

Milyen madarakat látunk, hallunk?

Talán egy rozsdafarkút, ahogy a kedvenc ágán ücsörög? Már annyira megszokottá vált, hogy különben észre sem szoktuk venni. Pedig ennek a kis tollcsomónak ez a kert vagy a közeli park jelenti a helyi természetvédelmi területet, amelyben mi lehetünk a természetvédelmi őr! Talán pont ez a kert a Vonuló Madarak Nagy Kirakósában az utolsó hiányzó darab!  És mint minden kirakóban, csak akkor látjuk a teljes képet, ha már az utolsó darab is a helyére került.

Hónapról hónapra az MME hírleveléből ihletet merítve tehettek valamit a környéken élő madarakért, és együtt gondolhattok bele az elképzelhetetlenbe is:

Ha legközelebb együtt megfigyeltek egy búbosbankát, fecskét vagy gólyát, jó apropó lesz belegondolni és megbeszélni, milyen óriási, megpróbáltatásokkal teli utat tesznek meg minden évben, és milyen látványban van részük madártávlatból. Ahogy azt is, milyen érdekes, hogy azt a madarat, amelyet épp láttok, pár héten, hónapon belül valaki más fogja nézni Dél-Európában vagy Afrikában, és beszélhettek azokról a védelmi intézkedésekről is, amelyek mind a vonuló madarak élőhelyeinek védelmét tűzték ki célul, darabonként kiegészítve a Vonuló Madarak Nagy Kirakóját.

A hírlevélre a következő linken lehet feliratkozni.

Neked ajánljuk
Erdőböngésző: online játékban tárulnak fel a tölgyerdők titkai A szegedi a legfenntarthatóbb egyetem Magyarországon Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam