2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Öko-Sziget – környezetvédelmi rendezvény a víz világnapján

Idén negyedik alkalommal – a víz világnapjához igazodva, március 22–23-án – szervezi meg Szigetmonostor Önkormányzata, az Ökológiai Művelődés Alapítvány, valamint az Outdoor Mission Kft. az általános iskolásoknak szóló egyik legnagyobb környezetvédelmi ismeretterjesztő rendezvényt, az ÖKO-Szigetet.

Tavaly több mint 1000 általános iskolás és csaknem 70 kísérő pedagógus látogatott el Szigetmonostorra, ahol a gyerekek korosztályra szabott élményalapú, játékos programok keretében szerezhettek átfogó ismereteket a bolygónkat fenyegető környezeti veszélyekről. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

A rendezvény állandó témája a víz, azonban minden évben egy kapcsolódó problémát is feldolgoznak a szervezők. Az idei Öko-Szigeten a fogyasztói szokások kerülnek a fókuszba, amelyek rendkívül összetetten hatnak a környezetre, az ökológiai egyensúlyra.

Program

Az idei Öko-Sziget megnyitóünnepségének programját úgy állította össze a főszervező Outdoor Mission Kft., hogy a rendezvényre kilátogató felnőtteknek is hasznos és új információkkal szolgáljon.

A szokásos megnyitóbeszédek mellett a környezettudatos megoldási alternatívák jó gyakorlatait bemutató kerekasztal-beszélgetés, valamint egy
Szigetmonostorról készült kisfilm levetítése is színesíti a megnyitó programját.

  • Az Öko-Szigeten kötött és szabadon látogatható programok várják a diákokat. A kötött programok keretében, amelyekre előre be kell jelentkezniük az iskoláknak, a legkisebbek, az 1–2. osztályosok, környezettudatos háztartás versenyben vesznek részt.
  • A 3–4. osztályosok arról kapnak átfogó információt, hogy a tányérjukra került étel miből készül, mi lesz a sorsa az el nem fogyasztott ennivalónak, hogyan lesz az ismét része a körforgásnak.
  • Az 5–6. osztályosok számára egy tanösvényt állítanak fel a szervezők, amely 8 kiemelt környezeti problémán keresztül szemléletesen mutatja be, hogyan hatunk környezetünkre a fogyasztói szokásainkkal.
  • Végül a legnagyobbak a Jövő városa című, a szervezők által kifejlesztett társasjáték révén azt tanulhatják meg, mennyi minden szükséges ahhoz, hogy egy város fenntartható módon működjön.
Neked ajánljuk
Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny 2021-ben is díjazták az élhető bolygó megőrzésén fáradozó „ifjú hősöket” A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam