2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezettudatos foglalkozások, már az óvodában is

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában a legkisebbek környezettudatos életmódra nevelésének lehetőségeiről beszélgetett Turi Anikó, a Gasztrohős Palánták programfelelőse, az Ovikertek Program elindítója, Stiller Tamás, és Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki a Zöld Óvoda programról beszélt a hallgatóknak.

Turi Anikó a Gasztrohős Palánta program kezdeteiről elmondta: Önkéntes kolléganője, Hegedűs Sára fejéből pattant ki az ötlet, hogy egy foglalkozást tart az óvodában, ahova gyermekei járnak. „Akkora volt a népszerűsége a programnak, hogy tovább folytattuk, és kidolgoztunk egy komplett Gasztrohős Palánta programot.” 

„Amikor a kislányomék óvodájába elvittem ezt a programot – mert szerencsére ő is egy zöld oviba járt –, a következő napokban a szülők rendszeresen megállítottak a lépcsőházban, hogy mit mondtál a gyereknek. Mert mióta részt vett a foglalkozáson, nyúzza őket, hogy ne vegyünk nejlonzacskót, vegyünk fonott kosarat és menjünk inkább a piacra a nagy bevásárlóközpontok helyett.”

Pálmaolaj böjt Forrás: Felelős Gasztrohős

Természetesen nem vagyunk erőszakosak  – tette hozzá a műsorvezető kérdésére Turi Anikó. „Ez egy iránymutatás arra nézve, hogy nagyon egyszerű hétköznapi praktikákkal hogyan tudunk környezettudatosan bevásárolni, akár úgy is mondhatnám, hogy egy fenntartható háztartást vezetni.”

Stiller Tamás, a Világos Kert Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, mekkora jelentősége van annak, hogy tudatosuljon a gyermekekben a zöldségek, gyümölcsök eredete, az út, ahogy a tányérukra kerülnek. A hét éve működő Ovikert Programot az a törekvés hívta életre, hogy „a kertészkedést megjelenítsük az óvodákban, illetve hogy a gyerekek táplálkozásába is bekerüljön a friss zöldség. Az lenne a legfontosabb, hogy lássák is ezt a folyamatot: hogy honnan és hova érkezik a zöldség”.

Stiller Tamás a kertek jelentőségét a későbbi oktatás során is hangsúlyozta, kiemelve, hogy ma, a háztáji gazdálkodás visszaszorulásával a gyerekek sokkal nehezebben találnak lehetőséget arra, hogy élőben figyeljék meg a tananyagban szereplő növényeket, állatokat.

A programok közös vonása, hogy a gyermekeken keresztül a szülőkre, a tágabb közösségre is szeretnének hatni. Ez a célja a Zöld Óvoda programnak is. Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára a fenntarthatóságra neveléssel kapcsolatban elmondta: „Ez nyilvánvalóan még egy folyamatban lévő ügy. Szeretnénk minél több óvodát és minél több iskolát, diákot, de nem utolsósorban szülőket is megismertetni az új programjainkkal, és a most futó programokkal is.”

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Zöld óvoda programjával kapcsolatban Szinay Attila hozzátette: „A gyerekek környezettudatos szemléletformálására irányul a program, de a szülőkére, az óvodapedagógusokéra is. Például hogy egy csoportszobát, vagy magát az óvodaudvart hogyan kell berendezni, hogyan kell a hulladékot gyűjteni. Ezek egyébként jellemzően nem pusztán anyagi kérdések, hanem inkább szemléletbeli kérdések, és én azt hiszem, a program segítséget nyújt azoknak, akik szeretnének a környezettudatos nevelésben részt venni.”

A Napközben óvodai szemléletformálással foglalkozó adása a Médiaklikk oldalán  teljes egészében meghallgatható.

Neked ajánljuk
Globálisan a klímaváltozás még mindig kis teret kap az oktatásban A virtuális valóságot hívják segítségül a természetet fenyegető reális veszélyek érzékeltetéséhez Egy új együttműködésnek köszönhetően a gyermekvédelemben élők is elsajátíthatják a tudatos állattartás alapjait Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Forrás: Kossuth Rádió
Vissza
Hírfolyam