2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gazdálkodj okosan a hulladékkal! címmel konferenciát rendeztek Miskolcon

A konferenciára mintegy száz pedagógust hívtak meg Jász-Nagykun-Szolnok megyéből. Ők azok ugyanis, akik segítségével könnyebben megszólítható a következő nemzedék, a Zöldkonferencia valódi célközönsége.

A Gazdálkodj okosan a hulladékkal! című rendezvény vendégeit, mintegy 100 fő pedagógust, Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a megye úttörő szerepét méltatva a környezetvédelem területén. Mint fogalmazott, bár sok teendő van még, évről évre egyre kevesebb hulladék kerül a lerakókba.

A környezetvédelem leghatékonyabb eszköze a példamutatás, így ha sikerül új impulzusokkal megszólítani és bevonni a felnőtt lakosságot, akkor a bolygó, az ország és a megye még sokáig élhető maradhat.

Fotó: jnsz.hu

A környezettudatosságról Kállai Mária kormánymegbízott is beszélt, aki a hétköznapok rutinja felől közelített a témához.

„Tudatosítsuk magunkban, hogy minden vásárlással hulladékot is veszünk, de a háztartásunkban is keletkezik hulladék és szemét. Törekedjünk a hulladék hasznosítására – a zöldségmaradék komposztálásra vagy a fém, papír, üveg, alumínium, műanyag szelektív gyűjtésére, megkönnyítve a későbbi újrahasznosítást. A szeméttárolóba valóban csak szemét kerüljön. Ebben Svédország az első a világon, ott a háztartásokban keletkező hulladéknak csupán 3%-a jut lerakóba” – mondta a kormánymegbízott.

Fotó: Polycart/Flickr

A szemléletformálás jelentőségéről és eszközeiről Búsi Lajos helyettes államtitkár közvetítette a kormány álláspontját. A lakosság még mindig nem tesz különbséget a hulladék és a szemét között, pedig a kezelés szempontjából ez egy fontos kérdés. Most a megtermelt hulladék 50%-a kerül a hulladéklerakókba.

Május végén azonban az Európai Unió olyan szabályzást készül elfogadtatni, melynek értelmében 2030-ra a megtermelt hulladék 10%-a kerülhet a lerakókba, s ez az irányelv minden tagállamra nézve kötelező lesz.

„A lakossági kukák tartalma önmagáért beszél. A háztartási szemét 50%-a komposztálható lenne, a kidobott dolgok 1/3-a élelmiszer, 20%-a pedig csomagolóanyag. Világos, hogy nem a szükségleteinknek megfelelően fogyasztunk, a hulladék keletkezése mohóságunknak köszönhető” – tette hozzá a helyettes államtitkár, aki a szelektalok.hu-n már elérhető, iskolák számára indított pályázatra is felhívta a jelenlévők figyelmét.

Lits László, az NHSZ Szolnok Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a hulladékkezelést illetően három sarkalatos tényezőre – a hatékony hatósági munkára, a szemléletváltásra és a vidéki lakosság szociális helyzetének javítására – hívta fel a figyelmet, melyek nélkül a környezetvédelem nem lehet hatékony.

Az Ökologistic Alapítvány elnöke, Vészity Kata a Replacc interaktív ökojátszóházat mutatta be. A rendezvény workshoppal zárult, melynek a hulladékhasznosítás és a jó gyakorlatok megosztása volt a témája.

Neked ajánljuk
Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem A kisiskolások online szabadulószobában ismerkedhetnek a beporzók világával 6 nagyszerű film, ami arra ösztönzi a gyerkőcöt, hogy óvja a környezetét Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: jnsz.hu
Vissza
Hírfolyam