2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vízválságról és a klímaváltozásról tartott rendhagyó órát Áder János

Idén április 23-án indult el harmadik alkalommal a Fenntarthatósági Témahét, melynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A program célja a Föld napja üzenetének széles körű elterjesztése iskolai keretek között. Ez alkalomból Áder János egy interaktív tanóra keretében beszélt a diákoknak a vízválságról és a klímaváltozásról kedd délelőtt a Szentendrei Református Gimnáziumban.

A Fenntarthatósági Témahét elsősorban a gyermekeknek szól, a program kiemelt célja, hogy a gyerekek már iskoláskorban megismerjék a téma fontosságát, és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

Áder János köztársasági elnök második éve tart előadást diákoknak a Fenntarthatósági Témahét keretében. Tavaly a budapesti ELTE Trefort Ágoston Gimnáziumban tartott előadást a klímaváltozásról. Idén a klímaváltozásról és a vízválságról beszélt a diákoknak.

Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról a Szentendrei Református Gimnáziumban 2018. április 24-én Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A köztársasági elnök elmondta: a Föld napja idei fő témája a műanyag okozta környezetszennyezés, mely nagymértékben érinti a mi vizeinket is. A vízválsággal kapcsolatban a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz drámáját ismertette az államfő.

A köztársasági elnök törekedett arra, hogy ne csak egy száraz előadást tartson a tanulóknak. Különböző kísérletekkel és kvízkérdésekkel is készült. A diákokat először arról kérdezte, mit gondolnak, a világ összes vizének hány százaléka az az édesvíz, amelyhez könnyen hozzájuthatunk. A választ a tanulók is könnyen megjegyezhették, ugyanis Áder János úgy fogalmazott: mindössze 0,007%-a, ezt nevezzük hidrológiai James Bond-aránynak.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Földön egyre több az olyan ember, aki vízhiányos régióban él. Példának Fokvárost említette, ahol évről évre egyre súlyosabb probléma a vízhiány, a jelenlegi adatok szerint fejenként mindössze 50 liter víz jut naponta. 

A köztársasági elnök előadásában kitért a műanyagszennyezés veszélyeire, az élővizeinket fenyegető ipari és bányászati létesítmények kérdésére, valamint a szennyvíztisztításban elért magyar eredményekre is.

A diákok az előadás végén kérdéseket tehettek fel Áder Jánosnak. A köztársasági elnök a kérdésekre válaszolva elmondta, gyerekkora óta fontosnak érzi a környezetvédelmet, mivel szenvedélye a horgászás, és gyerekként is sok időt töltött a természetben, majd hozzátette, négy gyerek édesapjaként még nagyobb felelősséget érez a környezetvédelem iránt.

A Fenntarthatósági Témahét keretében a hét további részében is nagyszámú önkéntes vezető, szakember látogat el az iskolákba, ahol személyes példájukkal, hitelességükkel segítik a fenntarthatóság üzenetének eljuttatását a diákokhoz.

Neked ajánljuk
Európai közönségdíjat nyert a vásárhelyi Klímanócska program Fenntartható és takarékos gazdálkodásra ösztönzi a fiatalokat a Zöldiránytű mobilalkalmazás Pedagógushallgatók segítségét kérik a tanárok Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam