2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Középiskolások a klímaváltozás ellen

161 csapatban közel 500 középiskolás fiatal mérte össze a tudását a „Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedőn. Az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett online vetélkedő központi témája a klímaváltozás és az erdők kapcsolatának elemzése, feltárása volt.

A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívása, ezért az Országos Erdészeti Egyesület a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával 2018 tavaszán ismeretterjesztő programot indított az erdők szerepének minél szélesebb körű megismertetésére. A program részeként került meghirdetésre a középiskolás korosztálynak a „Fedezd fel az örökséged!” című erdőismereti vetélkedő klímaváltozással kapcsolatos 2018-as versenye is.

Négy elméleti fordulóban az erdők és a fák pozitív, a klímaváltozás hatásait csökkentő szerepét, a klímaváltozás már napjainkban megtapasztalható jeleit és a környezeti változásokra adható válaszokat kellett bemutatniuk a háromfős középiskolás csapatoknak.

Ünnepélyes díjátadó a Hármashatár-hegyi Kiránduló Központban Fotó: oee.hu

A hosszan tartó tél után pedig egy fontos terepi feladat következett: saját készítésű videóinterjúban kellett megszólaltatniuk idős rokonukat, ismerősüket, akitől azt kérdezték, hogy milyen is volt az erdő egy emberöltővel korábban, mit adott az akkori embereknek, hogyan változott az elmúlt időszakban, és hogy milyen tanácsokat tud adni számukra az erdő megőrzése érdekében.

Az első 10 helyezett csapat tagjai április 27-én személyesen is megismerkedhettek a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásaival, hiszen a budapesti Hármashatár-hegyi Kiránduló Központban tartott ünnepélyes díjátadót követően erdész szakemberek vezetésével terepi programon vehettek részt.

A díj része volt az április 27-i ünnepélyes eredményhirdetés után tartott terepi szakmai program is Fotó: oee.hu
Neked ajánljuk
Vízibivaly tanösvény nyílik Tiszatarjánban A Digitális Diákszéf mobilalkalmazásban is ismerkedhetnek a fenntarthatósággal az általános iskolások Mindenki lehet ételmentő! Az egyetemek is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez A napenergia a legolcsóbb energiaforrás
Tovább a forrásra: oee.hu
Vissza
Hírfolyam