2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyűjtsük Európával együtt az életjeleket

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet arra hívja a zöld óvodák és zöld iskolák pedagógusait, hogy Natura 2000-es területeink megismertetésével és közös bemutatásával töltsék a tavasszal, nyár elején sorra beköszöntő jeles környezetvédelmi napokat – egy egész Európát megmozgató akcióhoz csatlakozva.

A tavaszt záró, nyárnyitó zöld jeles ünnepek alkalmából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2016-ban és 2017-ben is meghirdette zöld óvodák és ökoiskolák számára az Életjelek Akciót. A virtuális nyilvánosság a helyi értékek iránti büszkeség mellett segíti a környezeti nevelés iránt elkötelezett óvodák és iskolák közötti kapcsolatok erősítését is.

2018-ban az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága szinte pontosan ugyanezt az akciót hirdette meg a Natura 2000 nap alkalmából egész Európa számára.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet arra biztatja az ökopedagógusokat, hogy vegyenek részt az európai akcióban: a Natura 2000 nap megünnepléseként diákcsoportokkal, gyerekcsoportokkal vagy családtagoknak is nyitott programként látogassák meg a legközelebbi Natura 2000 területet.

A túra fényképeit, élményeit osszák meg közösségi felületeken és az iskola honlapján  a #Natura2000Day hashtaggel. Lehetőség szerint a központi felületen is regisztrálják akciójukat, melyhez legfeljebb 1100 karakteres (két bekezdésnyi) angol nyelvű akcióleírás szükséges.

Annak alkalmából, hogy az Európai Parlament és a Tanács 2018-at a Kulturális Örökség Európai Évévé nyilvánította, a Környezetvédelmi Főigazgatóság arra kéri a résztvevőket, hogy a Natura 2000 területeken járva ünnepeljék meg mind a kulturális, mind a természeti örökséget.

Kulturális örökség sokféle lehet: például épület, emlékmű, régészeti lelőhely, munkamódszer, kifejezés, tudás, készségek és az ezekkel kapcsolatban álló eszközök, tárgyak, nyelvi és szóbeli hagyományok vagy a hagyományos szakmák. Kulturális örökségként ünnepelhetjük a tájképet, a flórát és a faunát is.

Az OFI ökoiskolai programért felelős munkatársai a későbbiekben folytatni kívánják az Életjelek Akciót, jelenleg azonban arra biztatnak mindenkit, hogy a közös európai akcióban, illetve a #Natura2000Day hashtaggel jelölt közösségi médiatartalommal vegyen részt az ünnepen.

Neked ajánljuk
Ötödik alkalommal szerveznek online erdőismereti vetélkedőt középiskolásoknak Madárodúkat kapnak óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként Megvásárolt egy erdőt az IKEA Nem csak a klímaváltozás hozhat extrém időjárást A jégolvadás miatt az éhenhalás fenyegeti a csúcsragadozókat
Tovább a forrásra: ec.europe.eu
Vissza
Hírfolyam