2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Varázspálcával az élhetőbb jövőért

Pedagógiai zöld program, környezettudatos nevelés, aktívvá tett szülői közösség: így alakítottak ki kivételes környezetet a pécsi Radnóti úti Óvodába járó gyerekeknek.

Az óvoda pedagógusainak munkaközössége évekkel ezelőtt felismerte, hogy kreatív ötleteiket, sok, az óvodát érintő fejlesztésüket a legeredményesebben úgy tudják megvalósítani, ha összefognak, bevonják a szülőket a tervezésbe és a munkába, partnereket keresnek a civil, intézményi és vállalati életből, sőt: ha kell, maguk szereznek forrásokat a terveik valóra váltására. Ezért alapították meg az óvodához kötődő Varázspálca alapítványt is.

Az eredmények, és Pécs egyik legzöldebb, leginkább környezetbarát óvodája magáért beszél.

Nem minden család jut el a természetbe Fotó: Pxhere.com

„A gyerekek közül a legtöbben lakótelepi környezetből érkeznek, egy sok szempontból elszigetelt közegben élnek. A szülők rohanó életvitele pedig tovább nehezíti, hogy a gyerekek a zöldben, a szabadban nőjenek fel. Ezért nagy az óvoda felelőssége, hiszen a gyerekek 8-9 órát töltenek nálunk. Az egyik legfontosabb törekvésünk, hogy minél környezetbarátabb, minél zöldebb közeget teremtsünk a gyerekeknek” – mondta el Lóki Zoltánné, a tagóvoda vezetője, hogy miért a természetközeli környezet mielőbbi kialakítására helyezték a hangsúlyt.

a közösségi együttlét is fontos

A szülők által is szorgalmazott különböző zöldóvoda-elemek mellett mindig nagy figyelmet fordítanak a közösségi eseményekre: kirándulások, előadások, vetélkedők, pályázatok szervezésére, amelyekben a szülőknek és aktívnak kell lenniük. 

A családok bekapcsolásával hatékonyan lehet elősegíteni a környezettudatos életszemléletet kialakulását, a tenni akarást a fenntartható életmódért, az élhetőbb jövőért.

Gazdagító találkozások Fotó: Pxhere.com

Az Erősödő Civil Közösségek keretében megvalósított programjukban arra helyezték a hangsúlyt, hogy a családok eredményesen kapcsolódjanak be a fejlesztésekbe, rendezvényekre. Utóbbiakat úgy határozták meg, hogy valós helyi igényekre, helyi közösséget érintő problémára, szükségletre reagáljanak. Ennek keretében jeles „zöld” világnapokhoz kapcsolódóan témaheteket szerveztek.

Az anyagi támogatásból közösségi teret, nyitott óvodakertet hoztak létre, melyekbe a környezeti nevelést támogató interaktív játékokat is telepítettek, amelyek segítségével játszva sajátíthatják el és gyakorolhatják az ismereteket a gyerekek.

Egy fontos hiányterületet is megcéloztak a láthatóság növelésével: a már bevált jó gyakorlataikat oktatási segédletté alakítják, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a „Varázspálca az élhetőbb jövőéért” kiadvány kiadásával.

Borítókép: Pexels.com

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyosságát, de a lehetséges megoldásokat is megismerték az elnöki tanórát meghallgató diákok A fenntarthatóságról készített szemléletformáló filmsorozattal szólítja meg a legkisebbeket a Spar Lábbusszal az iskolába Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: eckpecs.hu
Vissza
Hírfolyam