2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nincs jobb fejlesztő játék a kirándulásnál

Valószínűleg kevés ember akad hazánkban, aki ne tudná, mi az a kéktúra. A leghíresebb magyar vándorút páratlan lehetőségeket tartogat a sportembereknek, a felfedező kedvű országjáróknak és a kiránduló családoknak egyaránt. Arról viszont talán kevesebben hallottak, hogy létezik kifejezetten gyerekeknek szóló kéktúramozgalom is.

Mindenki másért szereti a kéktúrázást, de vitathatatlan, hogy a megtett kilométerek közben olyan szemléletformáló élményekre tehetünk szert, amelyek egy életre meghatározhatják a természetről, a hazánkról és az emberekről kialakított képünket.

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) ennek jelentőségét már a 60-as években felismerte, ezért hozta létre a kimondottan fiataloknak szóló gyermekkéktúra-mozgalmat, amely napjainkban is ugyanazt a célt hivatott szolgálni: megmutatni és megszerettetni a gyerekekkel a természetjárást.

Fotó: Ian Alexander/Wikimedia Commons

Akárcsak az 50-es évek óta létező, majd a 70-es évek végén Rockenbauer Pál által nagy sikerrel népszerűsített országos kéktúra, a gyermekkéktúra is ugyanazon az 1165 kilométeres útvonalon halad Írott-kőtől Hollóházáig, csak a fiataloknak kevesebb kilométert kell megtenniük a hőn áhított jelvényért. Ráadásul a 6–14 éves korosztály kilenc tájegységi jelvényt is összegyűjthet, ami még inkább fokozza a felfedezőkedvet, na meg a táv teljesítése után érzett elégedettséget.

Amíg a 60-as, 70-es években a gyerekek javarészt az úttörőtáborok révén ismerkedhettek meg a kéktúrázással, addig napjainkban leginkább
lelkes és elszánt pedagógusoknak köszönhető a túramozgalom népszerűsítése.

Egy seregélyesi általános iskolában például nem csupán túrákat szerveznek a diákoknak, hanem „Indulj el egy úton” címmel országos hírű, több száz gyereket megmozgató természetismereti vetélkedőt is, amely idén még több jelentkezővel és még nagyobb figyelemmel övezve zajlott le.

Szerencsére egyre nő azoknak a családoknak is a száma, amelyek tudják, miért fontos a gyerekekkel megismertetni az erdőt, a természetet, a mozgás örömét. Vannak szülők, akik számára a világ legtermészetesebb dolga, hogy a család legifjabb tagját is magukkal viszik a kéktúrára.

Fotó: Pxhere.com

A gyermekkéktúra iránt érdeklődők a kektura.hu oldalon részletes tájékoztatást kaphatnak.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Erdőböngésző: online játékban tárulnak fel a tölgyerdők titkai A szegedi a legfenntarthatóbb egyetem Magyarországon Kormos mesék: Egy fazék méz (rajzfilm) Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam