2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ iskoláinak csaknem felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek

Amikor legközelebb a fenntartható fejlődési célok fontosságáról, vagy éppen a tiszta ivóvíz, a megfelelő színvonalú oktatás jelentőségéről kell beszélnie, idézze emlékezetébe ezeket a számokat – és a számok mögött álló gyerekeket.

A világ iskoláinak csaknem felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek, nincs ivóvíz, toalett vagy mosdó – figyelmeztettek szakértők az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett közös jelentésében.

Mintegy 900 millió gyerek néz szembe az alapvető higiéniai feltételek hiányával oktatása során, ami miatt fokozott egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve – szögezte le a jelentés.

Az általános és középiskolák közel egyharmadában nincs hozzáférés biztonságos ivóvízhez, ami mintegy 570 millió gyereket érint.

A világ iskoláinak csak egyharmadában vannak megfelelő mellékhelyiségek, ami több mint 620 millió gyereknek nehezíti meg a tanulmányait Fotó: pxhere.com

A legrosszabb a helyzet Szubszaharai Afrikában és Délkelet-Ázsiában. A jelentés kiemelte: kifejezetten a serdülő lányokat éri hátrány, akik a menstruáció ideje alatt kimaradnak az iskolából, mert ott nincsenek tisztálkodásra alkalmas létesítmények. Dél-Ázsiában az iskolás lányok harmada hiányzik ilyenkor az iskolából.

A Világbank tavaly jelezte, hogy az adott országokban meg kell négyszerezni az ivóvízellátásra és higiéniára szánt összegeket. Szakértők szerint a fennálló helyzeten könnyen lehet javítani, ha a politika prioritásként jelöli meg e hiányosságok kiküszöbölését.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyosságát, de a lehetséges megoldásokat is megismerték az elnöki tanórát meghallgató diákok A fenntarthatóságról készített szemléletformáló filmsorozattal szólítja meg a legkisebbeket a Spar Lábbusszal az iskolába Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam