2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ iskoláinak csaknem felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek

Amikor legközelebb a fenntartható fejlődési célok fontosságáról, vagy éppen a tiszta ivóvíz, a megfelelő színvonalú oktatás jelentőségéről kell beszélnie, idézze emlékezetébe ezeket a számokat – és a számok mögött álló gyerekeket.

A világ iskoláinak csaknem felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek, nincs ivóvíz, toalett vagy mosdó – figyelmeztettek szakértők az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett közös jelentésében.

Mintegy 900 millió gyerek néz szembe az alapvető higiéniai feltételek hiányával oktatása során, ami miatt fokozott egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve – szögezte le a jelentés.

Az általános és középiskolák közel egyharmadában nincs hozzáférés biztonságos ivóvízhez, ami mintegy 570 millió gyereket érint.

A világ iskoláinak csak egyharmadában vannak megfelelő mellékhelyiségek, ami több mint 620 millió gyereknek nehezíti meg a tanulmányait Fotó: pxhere.com

A legrosszabb a helyzet Szubszaharai Afrikában és Délkelet-Ázsiában. A jelentés kiemelte: kifejezetten a serdülő lányokat éri hátrány, akik a menstruáció ideje alatt kimaradnak az iskolából, mert ott nincsenek tisztálkodásra alkalmas létesítmények. Dél-Ázsiában az iskolás lányok harmada hiányzik ilyenkor az iskolából.

A Világbank tavaly jelezte, hogy az adott országokban meg kell négyszerezni az ivóvízellátásra és higiéniára szánt összegeket. Szakértők szerint a fennálló helyzeten könnyen lehet javítani, ha a politika prioritásként jelöli meg e hiányosságok kiküszöbölését.

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Az iskolák környékét sem kíméli a légszennyezés Érett és tudatos gesztus a nagy megmérettetés előtt Ha ő tudatosabbá válik, az rád is hatással lesz 20 millió forintot kapnak civil szervezetek, a közönség szavazata is számított Usain Bolt villanyjárgánya simán lerohanja a piacot
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam