2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fiatal korosztály is hallatja hangját a Stockholmi Víz Világhét eseményein

A Stockholmi Víz Világhéten sor került a 2018-as Ifjúsági Víz Díj átadására. Az elismerést idén Szingapúr képviselői vehették át, de valamennyi résztvevő, így a hazánkat képviselő Rappay Bence Zsolt is bemutathatja projektjét a rangos szakmai közönségnek.

Harminc ország mintegy 10 ezer diákja közül kerültek ki azok a szerencsés tanulók, akik helyi, regionális vagy akár nemzeti szintű, ökológiai, társadalmi vagy tudományos szempontból fontos vízügyi problémát feldolgozó projektjeiket mutathatták be a Stockholmi Víz Világhét keretében zajló konferencián.

Az eseményt követően valamennyi döntős előtt megnyílik a lehetőség, hogy belépjen a résztvevőket, valamint a vízügy rangos szervezeteitől érkező tanácsadókat, mentorokat összefogó szervezetbe, ahol segítséget és biztatást kapnak projektjük folytatásához.

A szervezők ezzel szeretnék megőrizni a fiatalok érdeklődését és lelkesedését, hiszen a jövőben egyre nagyobb szükség lesz a vízzel kapcsolatos problémák megoldása iránt elkötelezett szakemberekre.

Magyarországot Rappay Bence Zsolt, a szekszárdi I. Béla Gimnázium diákja képviselte Dombvidéki vízgazdálkodás és fejlesztési lehetőségek a Csatári-völgyben című projektjével. Felkészítő tanára Barocsai Zoltán volt.

Áder János köztársasági elnök átadja a magyarországi döntő győztesének, Rappay Bence Zsoltnak a GWP Magyarország Alapítvány díját a Sándor-palotában
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A bortermeléséről híres Csatári-völgy nincs felkészülve vízgazdálkodási szempontból a klímaváltozással járó szélsőséges időjárási körülményekre. Rappay Bence Zsolt arra a következtetésre jutott, hogy a vízmegtartás érdekében öt kisléptékű mesterséges tavat kellene létrehozni a völgyben folyó patak visszaduzzasztásával. Ezzel kiegyenlítődne a vízjárás, és biztosítani lehetne a völgy folyamatos vízellátását is.

Neked ajánljuk
Globálisan a klímaváltozás még mindig kis teret kap az oktatásban A Planet Budapest programjai a fiatalokat is megszólítják A virtuális valóságot hívják segítségül a természetet fenyegető reális veszélyek érzékeltetéséhez A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: siwi.org
Vissza
Hírfolyam