2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi kis kertet kerteltünk

A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége (KKOSZ) hagyományos, háromnapos Szakmai Konferenciáját július utolsó hetében tartotta Esztergomban. A konferencia utolsó napja az iskolakertekről, óvodakertekről szólt, a KKOSZ kezdeményezésére elindult, kölcsönös előnyökre épülő együttműködésben részt vevő szervezetek programjainak, céljainak, eredményeinek bemutatásával. 

Az első előadó Saly Erika ökoiskola-témavezető volt, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetéből. Előadásában a tanítási folyamatokban kialakult aránytalanságokra hívta fel a figyelmet, a tankönyvből tanulás döntő túlsúlyára, a kevés valóságos tapasztalatra.

Az iskolakert – amely nem feltétlenül az iskola udvarán van – tanulótér, alkotótér, az érzelmi, ill. környezeti nevelés, tapasztalati tanulás terepe. Az iskolakert lehetséges részei a kertbarátok kertjeiben is megtalálhatók.

Az Iskolakertekért Alapítvány színes vándorkiállítása, dr. Halbritter András előadása szintén az iskolakertek működéséről, segítéséről szólt. A vándorkiállítás, kérésre, az ország több területén bemutatható.

Fotó: Pixabay.com

A KKOSZ elnökségének előadói (Gemela Elvira, Bányi Gyuláné) a jó gyakorlatokat ismertették. A Kertszövetségben egyfajta hagyomány az óvodakertek, iskolakertek szakmai és gyakorlati támogatása, a helyi kertbarát körök és az óvodák-iskolák együttműködése. A Kertszövetség-KKOSZ továbbra is felajánlja a kertbarátoknál összegyűlt sok évtizedes környezettudatos kertészkedés tapasztalatainak átadását az Ökoiskola Hálózat tagjainak.

Támogatja és segíti az ökoiskolák iskolakertjeinek bekapcsolódását a „Legszebb konyhakertek” országos versenybe, támogató partnerei közreműködésével talajjavító–növénykondicionáló biokészítményt, vetőmagokat juttat az együttműködő iskolakerteknek.

A kertbarát szervezetek jelentős része megtalálható a www.kertszovetseg.net  honlapon, ahol az információk menüpont alatt találhatók a tagszervezetek. Erre kattintva egy térképes kereső jön elő az adott megyében működő Kertbarát Körökkel, Budapesten a kerületek megjelölésével – fogalmazott Bányi Gyuláné, a KKOSZ elnökségi tagja.

Neked ajánljuk
Online erdeiiskola-sorozatot indítanak az állami és magán-erdőgazdaságok A klímavédelem oktatása egy pedagógus szemével – hogyan érdemes belevágni? Online erdei iskola indult Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Tovább a forrásra: www.kertszovetseg.net
Vissza
Hírfolyam