2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismerjék meg, szeressék meg Erdélyt!

A Teleki-virág Vetélkedő célja, hogy a részt vevő általános iskolás diákok Erdélyhez és a Kárpát-medencéhez fűződő ismereteiket elmélyíthessék, illetve az Erdélyben és az anyaországban élő diákok között rendszeres kapcsolat alakuljon ki.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástára, a Teleki-Szováta Alapítvánnyal, valamint a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesülettel közösen 2018-ban hetedik alkalommal hirdeti meg általános iskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeivel kapcsolatos vetélkedősorozatát.

A kétfordulós vetélkedősorozaton kétfős csapatok indulhatnak. Az első fordulóban a csapatoknak egy rövid (max. 12 oldal) dolgozatot kell készíteniük az alábbi témakörök egyikéből:

 • Fafajok egyedi kapcsolata bogarakkal és egyéb ízeltlábú fajokkal
 • Egy reneszánsz uralkodó: Mátyás király öröksége
 • Az első világháború hatása a Kárpát-medence környezeti viszonyaira
 • Őshonos magyar kutyafajták és hasznosításuk
 • Ragadozó madaraink a városban
 • Gyermekjátékok és kézművesség
 • Munkamegosztás a családi gazdaságban, foglalkozások és tanulóévek
 • Családi ünnepekhez köthető hagyományaink
Fotó: Pear Blossom/Wikimedia Commons

A második fordulóban Szegeden, az Interaktív Természetismereti Tudástárban a csapatok bemutatják dolgozataikat, valamint részt vesznek egy vetélkedőn. A kiselőadások szemléltetéséhez a szervezők javasolják a Microsoft PowerPoint program használatát. A felkészüléshez szükséges információk a www.csemete.com honlapon, valamint a CSEMETE Egyesület Facebook-oldalán érhetők el.

 Az anyaországi döntő első tíz csapatának tagjai nyáron (2019. 06. 30. – 07. 06.) a CSEMETE Egyesület Bugaci Oktatóközpontjában egy természetismereti táborban vehetnek részt, valamint lehetőséget kapnak a Tudástár nyári táborában való részvételre.

 • Jelentkezés határidő: 2018. október 15.
 • I. forduló (dolgozatok beküldésének határideje): 2018. november 19.
 • II. forduló: 2018. november 29. csütörtök (Szeged)

Jelentkezni a „Jelentkezési lap Teleki-virág Vetélkedő 2018” űrlap kitöltésével lehet, amelyet a szervezők a csemete@csemete.com címre várnak.

Nevezési díj nincs, de a II. fordulóban a versenyzőknek a Tudástárba belépőjegyet kell vásárolni. A diákjegy ára 500 Ft/fő.

A Békás-szoros
Fotó: Christo/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Globálisan a klímaváltozás még mindig kis teret kap az oktatásban A Planet Budapest programjai a fiatalokat is megszólítják A virtuális valóságot hívják segítségül a természetet fenyegető reális veszélyek érzékeltetéséhez A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: csemete.hu
Vissza
Hírfolyam