2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A konfliktus sújtotta országokban a gyerekek harmada nem tud iskolába járni

A természeti csapás és konfliktus sújtotta országokban az 5 és 17 év közötti gyerekek harmada nem tud az iskolai oktatásban részt venni – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szerdán közzétett jelentéséből.

Az UNICEF szerint világszerte mintegy 104 millió gyerek érintett, a legrosszabb a helyzet Nigerben, a Közép-afrikai Köztársaságban, Dél-Szudánban és Eritreában. A listán szereplő országok közül az első tíz Afrikában található.

Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója elmondta: a válság és konfliktus sújtotta országokban élő gyerekek, illetve fiatalok duplán vannak büntetve azáltal, hogy iskoláikat lerombolják, katonák szállják meg, vagy fegyveresek támadásainak célpontjaivá válnak. Rávilágított, hogy az elveszített tanulóéveket csak ritkán tudják bepótolni.

Gyerekek a 2000-es évek elején a Sierra Leone-i polgárháború során összedöntött iskola épülete körül Fotó: USAID/Wikimedia Commons

„Hosszú távon ők és országaik, amelyekben élnek, önmagát ismétlő szegénységi körforgásnak vannak kitéve.”

A dokumentummal az UNICEF az oktatás hiányosságaira akarja felhívni a figyelmet a háború és katasztrófák sújtotta országokban az ENSZ Közgyűlésének 73. ülésszaka alkalmából. A világszervezet gyermekalapja szerint a nemzetközi humanitárius segélyek alig négy százaléka van előirányozva oktatási célokra.

Neked ajánljuk
Zöldebb ovit, zöldebb sulit Idén is vár minden diákot a Világ legnagyobb tanórája Megkezdődött az Ifjú Kócsagőr Program országos döntője Trópusi vihar pusztít Houstonban Kis képes lepkeház – Könyv és művészeti alkotás
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam