2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A madárvilággal is ismerkedhetnek a pápai óvodások

Madármegfigyelő állomással gazdagodott a pápai Vajda Péter-lakótelepi óvoda. Az új létesítményt egy családi délután keretein belül adták át.

A kilenc négyzetméteres madármegfigyelő állomást a denevérvédelem terén is fontos munkát végző Mészáros József készítette a saját tervei alapján. A belső falakon néhány természetfotója is látható, a madárképek és a belőlük készült fejlesztőjátékok alapját pedig Zsoldos Márton természetfestő és illusztrátor akvarellfestményei adták.

Mészáros József elmondta, a rendelkezésre álló pénzből a gyárinál nagyobb, egyszerre több gyermek befogadására alkalmas faházat tudtak megépíteni, aminek az ablakpárkánya madáretető, így az ovisok bentről tudják majd figyelni a táplálkozó madarakat.

A természetközeli, erdős környezetben elhelyezkedő, a Várkert fáival szomszédos Vajda Péter-lakótelepi óvoda területén egyébként a gyerekek eddig már 16-féle madárfajt figyeltek meg, amiket fel is ismernek – ez adta a madár­meg­figyelő állomás ötletét.

Forrás: Pápa Városi Televízió

A létesítményben ismertetőtáblák bemutatják az itteni madárfajokat, illetve azt, hogy mivel lehet etetni őket. Szabó Csilla, a Vajda Péter-lakótelepi óvoda vezetője megjegyezte, a madármegfigyelő állomás Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezetőjének kezdeményezésére és a helyi önkormányzat támogatásával készült el.

Hozzátette: rengeteg ötletük van a létesítmény minél sokoldalúbb kihasználására, például testvéróvodai kapcsolatot kezdeményeztek más intézmények gyermekeivel, akiket többek között téli madárlesre, madarak karácsonyára várnak majd magukhoz. Emellett remélhetőleg a fészekrakást, a fiókanevelést is meg tudják figyelni a kihelyezett madárodúknak köszönhetően.

Neked ajánljuk
Erdőböngésző: online játékban tárulnak fel a tölgyerdők titkai A szegedi a legfenntarthatóbb egyetem Magyarországon Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: veol.hu
Vissza
Hírfolyam