2018. november 15., Albert, Lipót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ökomenza nem utópia – Szarvason például remekül működik

A szarvasi Benka Gyula Általános Iskolában a menzán az alapanyagok csaknem fele helyi termelőktől származik. A felhasznált zöldségek 50-60 százaléka biozöldség, az élelmiszer-hulladékot egyszerű ötletekkel csökkentik: a gyerekek például maguk szedhetnek az asztalnál az ételből, amennyit meg is tudnak enni.

Ahhoz, hogy Szarvason ilyen minőségű ellátást nyújtsanak az óvodákban és az iskolákban, erős elhatározás, valamint sok szereplő együttműködése kellett. Az első lépés az volt, hogy az önkormányzat a gyerekek ellátására létrehozta a Gyermekélelmezési Nonprofit Kft.-t, ami a rendszer motorja. Következő lépésként a beszállítókat kellett felkutatniuk: a helyi termelők közül volt, aki maga jelentkezett, másokra úgy találtak rá, hogy kocsiba ülve bejárták a környéket, és felkeresték a gazdálkodókat. De érkezik alapanyag az önkormányzat saját gazdaságából is.

Az óvodai és iskolai pedagógusoknak szintén komoly szerepe volt a rendszer felépítésében, hisz ők segítettek a gyerekekkel és a szülőkkel elfogadtatni és megszerettetni az ételeket. Az iskolában időnként lehetőséget adnak arra, hogy a szülők kipróbálhassák a menzát. Sőt nem csak egyetlen napon, hanem egy héten át több alkalommal is bemehetnek, hogy valódi képet kapjanak arról, milyen ételeket eszik gyermekük az iskolában.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Legyünk szerelmesek a bolygónkba! Gyalogos vándortábor-vezetői továbbképzés pedagógusoknak Milyen betegségek előzhetők meg a vegán étrenddel? Mi lesz a szemetünkkel? Kerékpáros fejlesztések indulnak Székesfehérváron
Tovább a forrásra: okosmenza.hu
Vissza
Hírfolyam