2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Legkevésbé a fiataloknak fontos a szelektív hulladékgyűjtés

A jofogas.hu internetfelhasználók körében végzett felmérése alapján sajnos úgy tűnik, a jövő generációját nem érdekli eléggé a környezetvédelem.

A kutatás szerint az internetezők 95%-ának fontos a környezetvédelem, és ez a pozitív hozzáállás a szemetünkön is meglátszik. A több ezer online kitöltő a legújabb környezetvédelmi trendekben is otthon van, így háromnegyedük tisztában van például a zero waste fogalmával, mely fenntartható, hulladékmentes életmódot vagy arra való törekvést jelent – ismertette a felmérés eredményeit a zerowaste.hu.

Legkevésbé a fiataloknak fontos 

A kutatásból sajnos az is kiderült, hogy a jövő generációja gondolkozik legkevésbé zölden. A Z generáció (16–20 évesek) harmada nem tartja fontosnak a környezetvédelmet, és a hulladékot sem gyűjti szelektíven. A Baby boom generáció (51–69 évesek) viseli leginkább szívén Földünk sorsát, az Y (21–35 évesek) és az X generáció (36–50 évesek) is kiemelkedően zölden gondolkozik.

Célba ért a sok óceáni műanyagszemétről terjedő üzenet a közösségi média felületein: a magyar internetezők fele a kutatás szerint a műanyaghulladékot tartja a legveszélyesebbnek Fotó: shutterstock.com

Felesleges szelektíven gyűjteni, hiszen úgyis összekeverik a szemetet – ezen az állásponton áll azoknak a kitöltőknek a fele, akik nem gyűjtik szelektíven szemetüket. A nem szelektálók közül minden ötödik ember lustaságból nem válogat, túl időigényesnek tartja. 16%-uk szerint az ő hulladékmennyiségük nem számít, ezért nem érdekli őket a kérdés, 15%-uk pedig úgy gondolja, hogy a szelektálás nem oldja meg a környezetszennyezés problémáját, ezért feleslegesnek tartja a folyamatot.

Fontos, hogy a legfiatalabbak is megértsék a környezetvédelem fontosságát, ezért a nevelés szerepe kulcsfontosságú.

Fotó: Montgomery Cty Division of Solid Waste Services/flickr.com

A magyar internetezők döntő többsége fontosnak tartja a környezetvédelmet, és tesz is érte, ami bizakodásra adhat okot zöldebb jövőnkkel kapcsolatban. Jó kiindulási pont lehet például a Hulladék Munkaszövetség valamelyik rendezvénye, a Zöld kör szemléletformáló társasjátéka vagy az FKF újrahasználati központjába tett látogatás.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam