2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erdőfürdő: feloldódás a természetben

Az ötödik alkalommal megszervezett Ökopszichológiai nap fókuszában az ember és a természet közötti kapcsolat helyreállítása állt.

A legtöbb felnőtt ember lineáris gondolkodással bír: a döntések és az állítások határozzák meg a mindennapjainkat. Efölött azonban még van három szintje a gondolkodásnak – mondta el Molnos Zselyke, az Ökopszichológiai Intézet társalapítója a Kék bolygó magazin adásában.

Az ökopszichológia a pszichológia eszköztárával dolgozik a természet és az ember ősidőktől erős kapcsolatának helyreállításán.

Fotó: pixabay.com

A szakmai rendezvényen a pszichológiai, az ökológiai és biológiai előadások mellett természetvédelmi dilemmákkal is találkozhattak a résztvevők. Emellett az ökopszichológia gyakorlati módszereivel is megismerkedhettek.

A természettel való kapcsolatot is építeni kell

Az erdőfürdő egy pszichológiai módszer, amely Japánban jelent meg az 1980-as években. Az erdőről általában az a kép él, hogy egy állandó világ, pedig ez nem így van, nagyon is változik. Az erdőfürdő során a résztvevők iránymutatást kapnak, amelyek abban segítik őket, hogy jobban megismerjék az erdőt – mondta el Gálhidy László, a WWF erdővédelmi programvezetője. 

Az erdőfürdőzőknek hangokat, illatokat, formákat, színeket kell keresniük, követniük, megfigyelniük, miközben összefüggéseket ismerhetnek fel a környezettel és önmagukkal kapcsolatban.

Fotó: pixabay.com

Az intézet pszichológusa hozzátette, hogy ezek a feladatok segítenek más nézőpontból tekinteni a természetre. Ez egyben egy jelenlétgyakorlat is: a cél minél inkább jelen lenni, és feloldódni ebben a közegben.

Az ökopszichológia képviselői úgy tartják, hogy az empátia, és annak a tudata, hogy részei vagyunk a természetnek, komoly segítség a természetvédelemben is.

Éppen ezért azt javasolják, hogy ismerjük meg jobban a minket körülvevő természeti értékeket. Ez ráadásul nem csak kellemes program, tudományos tény, hogy egy erdei séta a vérnyomást, a stresszhormonszintet és a pulzusszámot is csökkenti.

Neked ajánljuk
Erdőböngésző: online játékban tárulnak fel a tölgyerdők titkai A szegedi a legfenntarthatóbb egyetem Magyarországon Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam