2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt lehet környezettudatos emberpalántákat nevelni

Az iskolai tankertben a gyerekek megtanulják a növények alaktani sajátosságait, követhetik a növények élettani folyamatait, a napszakok és évszakok változását.

Egyre több hazai általános iskolában éli reneszánszát egy tantermen kívüli oktatási módszer. Az iskolakertek története egészen Johannes Amos Comenius módszereihez nyúlik vissza. A sárospataki teológus és tanító elgondolása mérföldkő volt a hazai környezeti nevelés históriájában. A Didactica Magna (1632) című írásában kijelentette:

„az iskola mellett legyen kert, ami a tanulók pihenésének, feltöltődésének színtere, ahol a diákok kényelmesen tanulmányozhatják a fákat, virágokat, gyógynövényeket, és megtanulják élvezni azokat”.

Fotó: Bureau of Land Management/flickr.com

A napjainkban működő Iskolakert Program szervezői és pártolói az iskolakerteket a tapasztalatszerzés fontos terepének tekintik, ahol a tanulók élményeken keresztül találkoznak az értékteremtés, a munka és a felelősség világával.

A közös kertészkedés alkalmával előtérbe kerül a csoportmunka, ennek megfelelően fejlődik a gyerekek problémamegoldó készsége, javul szociális kompetenciájuk, és alapozó mezőgazdasági ismereteket sajátítanak el.

A nemzetközi és a magyarországi példák egyaránt azt mutatják, hogy leginkább a vidéki iskolákban létesítenek iskolakertet, bár fontos cél lenne a jövőre nézve, hogy a városi iskolák is rendelkezzenek tankerttel Fotó: pixabay.com

A kertet látogató állatok közvetlen megfigyelése, a növényi kártevők meghatározása, a talajlakó élőlényekkel kapcsolatos ismeretek átadása tovább színesítheti a tankerti nevelést.

Így a tankönyvekben olvasható, sokszor nehezen értelmezhető elméleti anyag kézzel fogható formában tárul fel a gyerekek előtt, miközben az iskolakert kikapcsolódást is biztosít a számukra.

Az agrarunio.hu írásában a jövő évi kertészkedést tervezgető pedagógusok a megfelelő haszonnövények, gyógyfüvek és virágok kiválasztásához is tippeket kaphatnak.

Neked ajánljuk
Új állandó tárlat az esztergomi Duna Múzeumban Játékos fenntarthatóság Felmérik az iskolák beltéri levegőjének minőségét A többség drágábban is megvenné a környezetbarát termékeket A mostani lehet a valaha volt legmelegebb június
Tovább a forrásra: agrarunio.hu
Vissza
Hírfolyam