2019. december 10., Judit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magamvadon – élménypedagógia a természetben

A biom élőlények közösségét jelenti, amely a résztvevő növény- és állatfajok sajátos egyediségétől válik szerves egésszé.
A Magamvadon programot kidolgozó alapítvány tagjai a társadalomra is biomként tekintenek, amelyet a hátrányos helyzetű fiatalok saját erősségeiket megismerve, saját ötleteiket megvalósítva tehetnek teljessé.

A BIOM Alapítvány csapatát három élménypedagógiában képzett pszichológus alkotja. A Magamvadon program az alapítvány egyik projektje, amelyben kölcsönösen egymásra épül az egyéni és a társadalmi érdek. A megfelelő időben kapott segítség megtérül, és hosszú távon fennmarad, mivel a változás a személyiségben történik. Az elsajátított készségek pedig az élet más területein is alkalmazhatók.

Miért a természetben?

Az alapítvány nem véletlenül választotta a természetet mint pedagógiai eszközt, az ELTE PPK tanácsadó estjén tartott bemutatkozó előadásukban is rengeteg előnyét emelték ki: a természet hatása a kognitív funkciókra igen pozitív, legyen szó egy hétvégi túráról vagy csak egy kertben eltöltött délutánról.

A szabadban megtapasztalhatjuk tetteink azonnali következményeit, a megszokottól eltérő környezetben lehetünk, ami koncentráltabbá tesz.

Fotó: NPS Photo/jt-fineart

„Akik átérzik a természethez való intenzív kapcsolódást, azok rezilienciaszintje jóval alacsonyabb, vagyis ugyanazt a stresszt jobban kezelik, mint mások. A természet egyértelmű: nem kell túlmagyarázni, azaz odakinn nincs szükségünk absztrakciós képességünkre. Amire viszont van, az az, hogy képesek legyünk új utakat találni az önkifejezésre, feladataink megoldására.”

Napló és tréning

A Magamvadon programban 15–18 éves fiatalok vesznek részt. Egyik pillére a tréning, amely egy fokozatosan építkező, egyre nagyobb kihívásokat tartalmazó élménypedagógiai folyamat. A fiatalok kezdetben egy expedíció során felajánlott túraútvonalakból választanak, majd az idő előrehaladtával képessé válnak arra, hogy saját útvonalakat tervezzenek, és kezeljenek minden eshetőséget, amivel egy túra és egy természetben eltöltött éjszaka jár.

Fotó: BIOM – Magamvadon/facebook.com

A Magamvadon expedíciós napló társ a készségfejlesztő tréningfolyamat során.

A résztvevők ebben rögzíthetik a megélt élményeket és tapasztalatokat, emellett új reflexiós szempontokat is ad, amik abban segítenek, hogy a tanulságok alkalmazhatók legyenek a jövőben és az élet más területein is.

A szakmai oldal mellett a Magamvadon egy színes, szerethető, személyes tárgy a fiatalok számára, amit vonzó használni, és amit a saját ízlésük szerint alakíthatnak.

Neked ajánljuk
Jövőre is megrendezésre kerül a Fenntarthatósági Témahét Mi következik az eldobható dolgok világa után? Az űrszemét feltakarítására készül az Európai Űrügynökség Újra kelendő a lucfenyő, de a klímaváltozás eltüntetheti Magyarországról Projekt a még egészségesebb tejtermékekért
Tovább a forrásra: tantrend.hu
Vissza
Hírfolyam