2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tiszta víz és alapvető köztisztaság

A világ vezetői 2015 szeptemberében New Yorkban ENSZ-csúcstalálkozón kötelezték el magukat többek között amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással, és harcolnak az igazságtalanság ellen. Ezen célok megvalósíthatósága azonban a most felnövekvő generáción is múlik majd.

A fejlett világban élő emberek, a Magyarországon, átlagos körülmények között felnövő gyerekek is, olyan természetességgel nyitják meg a tiszta ivóvizet biztosító csapot, mint ha levegőt vennének. Ahhoz, hogy megértsék, miért szerepelhet a fenntartható fejlődési célok között a tiszta víz teljes körű biztosítása, fel kell ismerniük, mekkora jelentősége van a víznek az emberi élet és egészség szempontjából.

Ehhez segítséget kaphatunk a Fenntarthatósági Témahét óratervei között elérhető Cseppben a tenger című oktatóanyagból. Ha szeretnénk ráébreszteni őket a vezetékes vízhálózat biztosította különleges helyzetükre, érdemes közösen megnézni a következő videót:

Nekünk is víz kell, hogy éljünk – de nekik a vízért kell élniük Fotó: sahilmudassar/youtube.com

A környezetismeret-, biológia- és földrajzórákon a diákok megismerik a vízkörforgás  mechanizmusait. Ugyanakkor nekünk kell rámutatnunk, milyen sokrétű módon és bonyolult összefüggéseken keresztül hat a víz jelenléte vagy inkább hiánya az emberi társadalmakra.

Hogyan fokozza a társadalom perifériáján élők kiszolgáltatottságát, hogy tiszta víz hiányában a higiénikus körülményeket is nélkülözniük kell, és milyen egészségügyi kockázatokat hordoz a nem megfelelő minőségű ivóvíz fogyasztása.

Hogyan lehetetleníti el a csapadék hiánya a földművelést és idézhet elő éhínségeket, hány embert tehetnek földönfutóvá a klímaváltozással egyre gyakoribbá váló extrém időjárási események és árvizek.

A víz körforgása a városokban Fotó: U.S. Environmental Protection Agency, Washington, D.C./Wikimedia Commons

Nem csepp a tengerben

A modern ember számtalan módon használja és kihasználja, hogy a víz látszólag korlátlanul áll rendelkezésére. A gyerekeknek is fel kell ismernünk, mekkora a felelősségünk abban, hogy a Földön rendelkezésre álló, arányában elenyésző mennyiségű édesvizet változatlan állapotban őrizzük meg. Tudatosítanunk kell: igenis számít, hogy hova öntjük a használt olajat, van-e mikrogyöngy a fogkrémben, és hogy elzárjuk-e a vizet fogmosás közben.

Bánjunk minden cseppel úgy, mintha a  körforgás következő fordulója után újra a mi poharunkba csurranhatna – elvégre közös kincsünkről van szó.

Ötletek és források

Neked ajánljuk
Mit gondolnak a gyerekek a klímaváltozásról? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Rangos fenntarthatósági díj döntősei között a Széchenyi István Egyetem Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: ofi.hu
Vissza
Hírfolyam