2019. október 14., Helén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyógynövények között tanulják a természetet

Nem attól lesz egy intézmény örökös ökoiskola, hogy szelektíven gyűjtik a szemetet. Inkább attól, hogy a diákokat minden fronton igyekeznek környezettudatosságra nevelni. Algyőn ehhez gyógynövényismereti tudást is adnak, és az egészséges életmódra is igyekeznek rászoktatni a diákokat.

„Ez zsálya. Lehet vele például mindenféle zöldség- vagy vajkrémeket ízesíteni, de teának is jó” – felelte a negyedikes Kecskés Dorottya, amikor az algyői Fehér Ignác Általános Iskola fűszerkertjében három másik osztálytársával együtt az ott termő növényekről kérdezte a delmagyar.hu.

Ez is része annak a nevelési-oktatási programnak, amellyel az algyői iskola 2005-ben Csongrád megyében az elsők között szerezte meg az ökoiskola, 2012-ben pedig az örökös ökoiskolai címet.

Az algyői Fehér Ignác Általános Iskola
Fotó: Algyői Fehér Ignác Általános Iskola/facebook.com

„Manapság már nem elég, ha egy intézményben mondjuk szelektíven gyűjtik a szemetet – ahogy mi is tesszük –, ettől még nem lesz ökoiskola.”

„Nálunk a környezettudatosságot minden lehetséges módon beépítjük a tanórákba és az egyéb iskolai foglalkozásokba, akár irodalomóráról vagy karácsonyi ajándékkészítésről van szó.”

„Amit csak lehet, a honlapunkon közlünk, hogy minél kevesebb papírt használjunk föl. Napelemek szolgáltatják az intézmény áramszükségletének egy részét is” – sorolta Gondáné Pál Ildikó igazgató. 

A diákok az osztálytermeket újrahasznosítható anyagokból készült dekorációkkal díszítik, amit a tanárok pontoznak, a legtöbb pontot összegyűjtők pedig osztálykirándulást kapnak – a természetvédelem jegyében. Legutóbb Mórahalom térségében kalauzolták körbe a győztes osztályt természetvédelmi szakemberek, és mutatták be nekik az ott fellelhető természeti értékeket.

„Saját arculatot kell kialakítani az „ökoságban is. Nekünk ilyen a természetvédelemmel összekapcsolt gyógynövényismeret és az egészségtudatos életmódra nevelés” – hangsúlyozta az igazgató. Az országosan is elismert helyi Ezerjófű Egyesülettel közösen alakították ki az iskolai fűszer- és gyógynövénykertet, és ők segítik a gyerekek oktatását is.

Neked ajánljuk
Zöldebb ovit, zöldebb sulit Mesés ösvények vezetik be a gyerekeket a természet rejtelmeibe Tudatos nyersanyag-felhasználásra ösztönöz a nemzetközi diákverseny Közel 2000 új villanyautó került a magyar utakra az állami támogatásnak köszönhetően A csodavárás buktatóiról
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam